Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens blomsterarrangemang

Vi har tittat på julens blomstertrender på några olika mässor, där det bland andra duktiga florister även fanns folk från Holland Flower Council i farten och gjorde arrangemang.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Det verkar som om särskilt holländarna har bestämt sig för att lansera svartvitt som den nya julfärgen. Det fanns inte många arrangemang i de klassiska julfärgerna rött och grönt, däremot var det massor av silvriga, vita och svartvita arrangemang. Eller så bestod arrangemangen nästan bara av gröna växter, med ett eller annat pynt till. Den under förra julen lanserade mjuka persikofärgen syntes det också lite av.

Här visar jag ett antal arrangemang vi sett och fotograferat.

Detta enkla arrangemang visar ett fat med en riskrans på. Inuti kransen hade man planterat några gröna växter från en s.k. suckulentmix, små krukväxter som brukar finnas i blomsteraffärer. Här en Echeveria, en Rhipsalis-kaktus och en Pilea-sort. Enkelt och lättgjort.

Nästa två arrangemang hör till de få i juliga färger. Här har man också använt krukväxter, bl.a. en vandrande jude, en Skimmia "Rubella" och blad av Aspidistra. Röda järnekbär (Ilex) ger färg, tillsammans med den livligt orangefärgade safflortisteln, Carthamus tinctorius och några håriga fröställningar av sidenörten, Asclepias.

I det andra finns flera enkla arrangemang, med olika "julfärgade" krukväxter som är dekorerade på olika sätt. Nytt för i år tycks vara fjädrar, som i passande julfärger har fått flytta från påskens till julens dekorationer!

Fjädrar, i form av en rödbrun krans, är det även under denna enkla, vita kruka med en vit cyklamen i. Kan det bli så mycket enklare?

Att använda krukväxter till jularrangemang var vanligt i år. Här ses en samling sådana, "isigt" julpyntade krukväxter.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Nästa arrangemang är också mycket enkelt. I en låg glascylinder finns vatten och på det konstgjord "snö". Ett par stycken gröna flamingoblommor, Anthurium 'Midori' är tillräckliga, dekorerade med ton-i-ton glaskulor och några limefrukter och bladgrönt.

Flamingoblomma är det även i nästa arrangemang, här en ljuvt persikofärgad sort, "Cheers". Den flankeras av två olika bruna glaskulor och citrusfrukten kumquat.

Här ses flamingoblomman som en stor krukväxt. Den står i en silvrig ytterkruka med "snö" och "istappar" som krukdekoration. Ett svart paljettband och påsprejad "snö" dekorerar själva växten.

Den svartvita minimalismen syns bra även i följande två arrangemang. I det första har man bara använt en enda blomma, en svartögd, vit gerbera. Sorten heter "Husky". Några bladbuketter av Cryptanthus, svarta och vita glaskulor och konstgjorda, vita grenar kompletterar.

Det andra arrangemanget innehåller i stort samma saker, men här har man även skippat det bladgröna. Istället för det har man använd svarta aronia-bär och "snön" är ersatt med likaså konstgjord "is". Svarta glasbollar med en silverboll istället för vita.

Ytterligare ett enkelt arrangemang. Här är det ljuva, doftande iskonvaljer i en vit kruka med "is" och konstgjorda vita grenar.

Numera går det att få tag i tulpaner redan före jul. Här en stor bukett med vita tulpaner, tätt hopvirad med bast som är dold under guldband. Buketten är tilljämnad på undersidan så att den kan stå på ett guldfat i lite vatten. På fatet ligger lösa, små guldkulor som dekoration.

Att använda krukväxter till jularrangemang har varit vanligt förekommande ett tag och visst låter det sig göras.

Här ses tre sisalstrutar med en liten krukväxt i varje. Det är den nya, dubbla minisaintpaulian, som bara är ca. 5 cm hög. Sortnamn hade den inte, mer än "Mini White", om nu det kan kallas för namn. Men vacker är den, liten och näpen!

Jul utan amaryllis är väl inte att tänka på. Men den behöver ju inte vara julröd om man inte vill det. Här är en av årets nyheter, den ljuva "Trentino", som har vita blommor med grönt svalg och rosa kant! Den är i sig själv nog, behöver knappast någon ytterligare dekoration, det räcker med en vacker ytterkruka!


Vit cyklamen med fjädrar


Svartvitt med gerbera


Iskonvaljer


Vita tulpaner


Strutar med saintpaulia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB