Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Julens blommor och arrangemang

  • Inomhus

Vi har kollat julens blomstertrender på några olika mässor och visningar nu. Bland annat har vi sett duktiga florister från Holland Flower Council i farten med blomsterarrangemang.

Det verkar som om särskilt holländarna har bestämt sig för att i år lansera vitt som den dominerande julfärgen. Även färger som man normalt inte förknippar med julen fanns med, som turkos, vinrött och rosa. Men även de klassiska julfärgerna rött och grönt fanns förstås, eller så bestod arrangemangen av gröna eller blommande krukväxter, "uppiffade" med en massa "julesnö" och ett eller annat pynt till.

Här visar jag ett antal växter och arrangemang vi sett och fotograferat.

Det fösta arrangemanget innehåller en växt som vi är vana vid att se som trädgårdsväxt: julrosor. Här är de vita blommorna klippta utan blad och arrangerade i julgranskulor, där upphängningen är borttagen och som står på fat med kuddmossa, runda vita stenar och julesnö. Några varv silvertråd kompletterar det annars enkla arrangemanget.

Bredvid syns en rad krukor med växten silvergirlang, rejält pudrade med julesnö.

Vi såg också ett par nyheter bland kruk-julrosorna: den mjukt rosafärgade sorten 'Pirouette' och den vita, extra storblommiga 'Josef Lemper'. De kan planteras ut i trädgården när våren väl kommer om man lyckas hålla dem vid liv tills dess.

Enklare än så här kan det knappast bli: fyra vita minicyklamen i två avlånga, vita krukor, pudrade med julesnö. Voilá!

Även andra rumsväxter var arrangerade på samma sätt. Här ses bilder dels med minisaintpaulior, dels med limegula minijulstjärnor dekorerade på detta enkla sätt, endast pudrade med julesnö.

Små vita orkidéer i en grön krans på fat hade arrangerats på ett enkelt sätt, upprepad blir det ju ett ståtligt arrangemang ändå.

Det andra rådande dekorationssättet verkade vara att strö på glitter på alla möjliga sorters krukväxter. Här ses en låda glitterströade saintpaulior som väntar på köpare.

Även sättet att spraya i normala fall gröna växter juleröda sågs det mycket av. Här ses rödsprejade borstrosetter, Graptopetalum filiferum och silver- eller svartsprejade pyramidtillandsia-rosetter. (Tillandsia xerographica).

Men inte alla julväxter är behandlade, utan de kan vara "juliga" av sig själva. En sådan är bandhaworthian, Haworthia fasciata 'Big Band', med ”snöiga” band på de gröna bladen.

Julens orkidéer är företrädesvis vita eller varför inte röda, som Cambria 'Nelly Isler' och de vinröda Cypripedium-sorterna.

Några nya julstjärnor fanns det förstås också. En ny, mycket mörkröd minisort heter 'Burgundy' och är nästan självlysande!

Även den "krusiga" nyheten 'Carousel Dark Red' var mycket iögonfallande.

För några år sedan kom en "tulpanformad" nyhet 'Jester', av vilken det nu har kommit en mjukt gulvit variant 'Jester White'.

Den likaså för ett par år sedan presenterade dubbla sorten 'Winter Rose' exponeras mycket mer i år och den finns nu även grenad.

Av vinterbär, Skimmia japonica, hade det kommit en ny, brokbladig sort, 'Magic Marlot'. Kan planteras i trädgården på våren.

Ett snittblommearrangemang gick i färger som man inte förknippar med julen: en hög glasvas med upprullade vinröda blad, små lila rosor och limegröna/rosa "pyntekål" på långa stjälkar.

Ett annat snittarrangemang visade med silvertråd ihopvirade sparrisbladsbuntar med en enda limegula orkidéblomma, inte heller denna var i typiska julfärger.

På samma bild syns en hög bukett som innehåller vita rosor, kallor, gerberor och johannesbär tillsammans med olika sorters gröna strån. Mycket raffinerad efter allt det julröda. Kanske något till nyår?

Ett arrangemang byggt av krokiga grenar och pyntat med julkulor och moss- och lavkransar kan ju fungera istället för en julgran. Det kan också Grevillea 'Red Salento' göra, som syns i bakgrunden.

En krans behöver inte alls hänga på dörren utan kan likaväl ligga på bordet. Här är en krans gjort på en fuktig oasiskransbotten med hortensiablommor, silversprejade eucalyptuskottar, flamingoblommor, miniäpple och johannesbär.

 

  

Vita julrosor
Vita julrosor

Vita minicyklamen
Vita minicyklamen

Minisaintpaulior
Minisaintpaulior

Limegula minijulstjärnor
Limegula minijulstjärnor

Små vita orkidéer
Små vita orkidéer

Glitterströade saintpaulior
Glitterströade saintpaulior

Hög glasvas med upprullade vinröda blad, små lila rosor och limegröna/rosa
Hög glasvas med upprullade vinröda blad, små lila rosor och limegröna/rosa "pyntekål".

Ett arrangemang byggt av krokiga grenar
Ett arrangemang byggt av krokiga grenar.

En krans behöver inte alls hänga på dörren
En krans behöver inte alls hänga på dörren.