Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens blommor och arrangemang

Vi har kollat julens blomstertrender på några olika mässor och visningar nu. Bland annat har vi sett duktiga florister från Holland Flower Council i farten med blomsterarrangemang.

Det verkar som om särskilt holländarna har bestämt sig för att i år lansera vitt som den dominerande julfärgen. Även färger som man normalt inte förknippar med julen fanns med, som turkos, vinrött och rosa. Men även de klassiska julfärgerna rött och grönt fanns förstås, eller så bestod arrangemangen av gröna eller blommande krukväxter, "uppiffade" med en massa "julesnö" och ett eller annat pynt till.

Här visar jag ett antal växter och arrangemang vi sett och fotograferat.

 • Det fösta arrangemanget innehåller en växt som vi är vana vid att se som trädgårdsväxt: julrosor. Här är de vita blommorna klippta utan blad och arrangerade i julgranskulor, där upphängningen är borttagen och som står på fat med kuddmossa, runda vita stenar och julesnö. Några varv silvertråd kompletterar det annars enkla arrangemanget.

  Bredvid syns en rad krukor med växten silvergirlang, rejält pudrade med julesnö.

 • Vi såg också ett par nyheter bland kruk-julrosorna: den mjukt rosafärgade sorten 'Pirouette' och den vita, extra storblommiga 'Josef Lemper'. De kan planteras ut i trädgården när våren väl kommer om man lyckas hålla dem vid liv tills dess.

 • Enklare än så här kan det knappast bli: fyra vita minicyklamen i två avlånga, vita krukor, pudrade med julesnö. Voilá!

 • Även andra rumsväxter var arrangerade på samma sätt. Här ses bilder dels med minisaintpaulior, dels med limegula minijulstjärnor dekorerade på detta enkla sätt, endast pudrade med julesnö.

 • Små vita orkidéer i en grön krans på fat hade arrangerats på ett enkelt sätt, upprepad blir det ju ett ståtligt arrangemang ändå.

 • Det andra rådande dekorationssättet verkade vara att strö på glitter på alla möjliga sorters krukväxter. Här ses en låda glitterströade saintpaulior som väntar på köpare.

 • Även sättet att spraya i normala fall gröna växter juleröda sågs det mycket av. Här ses rödsprejade borstrosetter, Graptopetalum filiferum och silver- eller svartsprejade pyramidtillandsia-rosetter. (Tillandsia xerographica).

 • Men inte alla julväxter är behandlade, utan de kan vara "juliga" av sig själva. En sådan är bandhaworthian, Haworthia fasciata 'Big Band', med ”snöiga” band på de gröna bladen.

 • Julens orkidéer är företrädesvis vita eller varför inte röda, som Cambria 'Nelly Isler' och de vinröda Cypripedium-sorterna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB