Jul och nyår
Julblommor: Festliga dekorationer för vinterhelgerna
Nu går vi med stormsteg mot ännu ett nytt år, med en lång rad helger framför oss: advent, lucia, jul och förstås nyårsfirandet. Vinterns mörker kan kännas tryckande, men varför inte fördriva skuggorna i hörnen med tända ljus, vackra tankar och ett fyrverkeri av blommor? Just variationen nu under vintermånaderna är viktig för både hem och sinne. Att samla familj och vänner, njuta av god mat, fika på nybakta lussebullar och pepparkakor – och samtidigt pynta med både ljus, glitter och blommor – är ett säkert sätt att skapa värme och trivsel inomhus.
Blommor för alla helger
De olika helgerna vi firar den här årstiden är starkt förknippade med blommor. Röda begonior – och inte minst de rosa varianter som kallas julbegonia – lyser upp i fönstret och skapar känsla av tradition. Julstjärnor fortsätter att vara en av våra mest älskade julblommor. Numera finns de i nästan alla färger: klassiskt rött och vitt, men även krämfärgat, korall, rosa och trendigt lila. Dekorationstrenden att spraya julstjärnor med guld, silver eller glitter har blivit populär och gör det möjligt att matcha blommorna med hemmets övriga inredning, vare sig du vill ha en klassiskt gnistrande look eller en mer modern känsla – läs gärna mer om upplevelsen och dekorationstips för jul och nyår i artikeln God Jul & Gott Nytt År!.
Andra blommor som hör helgerna till är amaryllis, jultulpaner och julrosor – samt den skiraste av dem alla: liljekonvaljen. Med sin ljuva doft och sina spröda blommor är liljekonvaljen underbar att ha i vintermörkret. Den påminner oss om att ljuset och våren så småningom kommer tillbaka.
Julrosor, amaryllis och liljekonvalj
Julrosen härstammar från bergslandskapen i Karpaterna och Appenninerna och är en ranunkelväxt. Ofta odlar vi den i trädgården där den kan blomma mitt i vintern, ibland till och med under snön. Numera hittar vi julrosen både som snittblomma och i kruka till jul. För att den ska trivas riktigt bra inomhus behöver den stå så svalt som möjligt, precis som liljekonvaljen.
Amaryllis är en annan stämningshöjande blomma under jul och nyår. En amaryllis i kruka kan visserligen lätt bli övertung och svår att hålla upprätt, men blomstjälken är lika vacker och hållbar som snittblomma i vas. Tips! Stöd den ihåliga stjälken med en blompinne, vira en gummisnodd nertill för att blomstjälken inte ska rulla sig, och dölja fixeringen med lite sjösten i vasens botten. Några skira ormbunksblad blir ett vackert komplement.
Liljekonvaljen är den enda i detta sällskap som växer vilt i Sverige. Sedan ett par år kan vi även odla liljekonvaljer inomhus i kruka med vackert ljusgröna blad som omsluter de blommande stjälkarna. Även här gäller att de vill stå så svalt som möjligt. Om du lyckas hålla liv i plantorna genom vintern kan du sätta ut dem i trädgården till våren – efter några år kommer nya doftande blommor.
Skapa vackra blomsterarrangemang
Julblommor är inte bara vackra som krukväxter, utan kan även användas i dekorativa arrangemang som verkligen förgyller hemmet under den mörka årstiden. Testa att gruppera flera julstjärnor tillsammans i olika färger – på ett fat, en bricka eller i en stor kruka – och dekorera med mossa, kottar eller vackra kvistar. Pyssla egna bordsdekorationer med snittblommor, som julstjärnor eller amaryllis, och kombinera dem gärna med gröna växter och ormbunksblad för extra julkänsla.
Färgtrender och klassiska arrangemang
Nya färgtrender ger ännu fler möjligheter: varför inte blanda röda julstjärnor med nyanser som kräm, lila eller glitter för ett spännande blickfång, eller välj en klassiskt skandinavisk stil med vita blommor, eukalyptus och granris? Självklart passar även begonior – både de röda och rosa – utmärkt i fönster, på soffbord eller i festliga arrangemang.
Oavsett vad du väljer, hjälper blommorna till att skapa en varm, välkomnande och festlig känsla i hemmet. Med små medel – ljus, glitter och ett fyrverkeri av julblommor – är det lätt att låta vinterns helger bli både ljusare och vackrare.
Läs också: God Jul & Gott Nytt År!
Röda begonior
En amaryllis i kruka kan lätt bli övertung och svår att hålla upprätt.
Foto: Jan Tennek