Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jul och nyår

Fira jul och nyår med ett fyrverkeri av blommor

Nu går vi med stormsteg mot ett nytt årtusende. Fördriv skuggorna som lurar i hörnen med tända ljus, vackra tankar och blommor i mängd. Vi har en lång räcka med helger framför oss. Årtusendets sista advent, lucia, jul och så förstås nyårsfirandet.

Även om det kan kännas stressigt ibland, är det skönt att inte varje dag är den andra lik. Så här års behöver vi få avbrott i vardagen, träffa släkt och vänner, äta gott och trivas tillsammans. Baka lite lussebullar och pepparkakor. Om inte annat så för den goda doften. Pynta med ljus och glitter och vackra blommor.

De olika helgerna förknippar vi med en hel rad blommor. Röda begonior, och så de rosa som kallas julbegonia. Julstjärnor finns numer  i alla tänkbara färger. Nytt för i år är dessutom att spraya stjärnorna med guld, silver, glitter eller varför inte i trendigt lila. Kanske även här med lite glitter. Kul att matcha soffan eller tavlan på väggen?

Amaryllis, jultulpaner och julrosor är andra blommor som hör helgerna till och så den skiraste av dem alla - liljekonvaljen. Med sin ljuva doft är konvaljen underbar att ha i vintermörkret. Den ger en föraning om återvändande ljus och den vår som så småningom kommer igen.

Julrosen kommer från bergslandskapen i Karpaterna och Appeninerna och är en ranunkelväxt. Vanligast är väl att vi odlar den i våra trädgårdar, där den kan stå och blomma mitt i vintern, till och med under ett täcke av snö. Länge har vi kunnat köpa julrosor som snittblommor till jul. Numera finns de också i kruka. Behövs det sägas att de vill ha det svalt  även inomhus för att trivas riktigt bra?

En amaryllis i kruka kan lätt bli övertung och svår att hålla upprätt. Blomstjälken håller minst lika bra om du skär av den och sätter den i en vas i stället. Stjälken är ihålig - stöd den genom att stoppa in en blompinne. Vira en gummisnodd lite löst nertill för att stjälken inte ska "rulla" sig. Ett par skira ormbunksblad blir vackert till. Sjösten i botten döljer gummisnodden, ser snyggt ut och får arrangemanget att stå stadigt.

Liljekonvaljen är den enda i det här sällskapet som växer vilt i Sverige. Sedan ett par år kan vi njuta av doften från skirt blommande liljekonvaljer där de vackert ljust gröna bladen omsluter blomställningarna. Precis som julrosen vill liljekonvaljerna stå så svalt som möjligt.  Lyckas du klara dem levande genom vintern, kan du plantera konvaljerna i trädgården till våren. Efter ett par år kommer nya blommor.


Röda begonior


En amaryllis i kruka kan lätt bli övertung och svår att hålla upprätt.
Foto: Jan Tennek
Arrangemang: Kristina Strand

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB