Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jordgubbar och Smultron som marktäckare

Smultron på strå är sommar för mig. Solvarma jordgubbar med mjölk som blir rosa efter ett tag. Ja det finns väl inte mycket mer som säger svensk sommar än dessa bär. Att odla dem är enkelt, att föröka dem är enkelt och det är definitivt enkelt att äta dem.

Text: Anna Theorin

Foto: Anna Theorin

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Att odla sina egna smultron och jordgubbar är lätt. Därför tänkte jag slå ett slag för att odla dem på andra platser än i köksträdgården. Jag använder mig av smultron och jordgubbar som marktäckare. Det finns egentligen inga nackdelar med detta. De får blommor, de får bär och har friskt gröna blad som sprider sig snabbt. De är även enkla att dra upp om de skulle få för sig att vandra någonstans förbjudet.

Smultron passar i de skuggiga delarna av trädgården, de passar även bra i stenparti eller på murar. Jordgubbarna vill ha lite mer sol och jag har mina under rosbuskar för att täcka jorden. Jordgubbarna vill heller inte stå för torrt eller väldränerat. De passar inte lika bra i ett stenparti eller på en mur som smultronen utan mer i rabatten. När ni planterar, tänk på att inte sätta dem för glest och gärna i oregelbundet mönster. Det är en designprincip som gör att plantorna ser ut att ha hamnat där av sig själva. Sätt gärna ojämnt antal plantor om du kan. Efter ett år kommer de ha spridit sig själva och det gör att rabatten ser mer levande ut. Både smultron och jordgubbar grönskar tidigt på våren. Om det har varit en mild vinter hos mig vissnar de inte ner alls.

Både smultron och jordgubbar får utlöpare med små mini plantor på. När dessa har rotat sig kan man klippa av utlöparen och plantera om plantan någon annan stans. Eller så låter man de få sprida sig som de själva vill. Klipp ner dem på våren som du gör med andra perenner och passa på att dela jordgubbsplantorna om det skulle behövas. Gödsling av smultron behövs inte. Se bara till att jorden är mullhaltig och tillför kompost på våren. Jordgubbarna gödslar jag med hönsgödsel. En näve per kvadrat ungefär (jag har små händer). Om man skulle missa att gödsla gör det ingenting. De växer så det knakar endå.

Att odla bär på detta sätt ger inte maximal skörd. Men visst ger plantorna bär, speciellt smultronen som får växa så som de själva vill och var utformade att göra från början. Dessa odlingsråd är ett sätt att kombinera nöje med nytta. Samt att det är ganska kul att gå en runda i trädgården och smaka på ett bär eller två på vägen. Man kan även odla dem i krukor på altanen eller balkongen. Det är samma odlingsprincip där och om man inte har frosttåliga krukor kan man plantera ner dem i trädgården när hösten kommer.

Lycka till med era sommarbär!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB