Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jordgubbar & hallon

Jordgubbar & hallon - svenska folkets favoriter. Nio av tio svenskar tycker mycket eller mest om jordgubbar och åtta av tio föredrar hallon. På tredjeplats kommer blåbär. Och när det gäller jordgubbar är det svenska bär som gäller för 84 procent av befolkningen. Det visar en helt färsk undersökning av svenska konsumenters syn på bär.

Från Bärfrämjandet

• Svenska folket tycker mest om jordgubbar och sämst om röda vinbär. I alla fall om de får välja mellan jordgubbar, hallon, röda och svarta vinbär, krusbär och blåbär - de bärslag som odlas mest i Sverige. Hallon kommer som god tvåa efter jordgubbar och gillas av 78 procent av svenska folket. Dubbelt så många kvinnor, 32 procent, mot 16 procent av männen anser att hallon är det allra godaste bäret.

• De allra flesta vill att de jordgubbar de köper ska vara svenska. 31 procent av konsumenterna låter bli att köpa jordgubbar om det inte finns några svenska och 53 procent köper i första hand svenska om det finns en chans att välja. Bara 16 procent struntar i vilket land bären odlats i.

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

• Svenska konsumenter är beredda att betala mer för att få svenska bär. Om en liter importerade jordgubbar kostar 20 kronor är 81 procent beredda att betala 30 kronor litern för svenska gubbar. 50 procent är beredda att betala 35 kronor och 22 procent kan tänka sig att betala 45 kronor för svenska bär.

• Sex av tio vill dessutom att bären de köper ska vara närodlade.

• De allra flesta, 60 procent, köper sina bär i ett stånd på torget eller utanför butiken. Bara var fjärde, 26 procent, köper bären i butik och 14 procent köper direkt av odlare.

• Hushållens konsumtion av jordgubbar varierar stort. 10 procent av konsumenterna köper mer än 30 liter per sommarsäsong. 50 procent köper mindre än 10 liter medan 37 procent köper mellan 11 och 30 liter.

Undersökningen har genomförts 10-17 maj av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Bärfrämjandet och Svenskt Sigill. 1006 personer från hela Sverige i åldrarna 18-74 år har besvarat enkäten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB