Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jätteloka

Det finns flera arter storväxta lokor i Sverige: jätteloka, _Heracleum mantegazzianum_ och kryddloka, _Heracleum persicum_. I norr förekommer även tromsöloka, _Heracleum laciniatum_.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Den mindre, inte fullt så harmfulla björnlokan, Heracleum sibiricum, förekommer också vildväxande.

Alla innehåller furokumariner som är irriterande på hud, särskilt om huden utsätts för solbestrålning. Då inträffar en s.k. fototoxisk reaktion, som är ett brännskadeliknande symtom med kraftig hudirritation, rodnad och stora, smärtsamma blåsor som kan kvarstå i veckor. Man får ev. även ärrbildning och mörkfärgning av huden. Om du har kommit i kontakt med lokan, tvätta genast med tvål och vatten och skydda huden mot solljus under minst två dagar även om lokala symtom inte finns. Förgiftningar genom förtäring av växten är däremot inte kända hos människan.

Många frågor handlar om hur man blir av med jättelokan. Det är särskilt viktigt att ta bort den från barnmiljö! Men använd alltid skyddshandskar och långärmade kläder vid all hantering av jättelokan!

Det viktiga är att man aldrig låter den gå i frö, för en enda planta kan ge upphov till över 10.000 nya plantor på en sommar! Den är alltså mycket invasiv med hjälp av frö.

Om du har fått in jätteloka på tomten, försök bli av med den genast, innan den tar över alldeles. Den är perenn och vaknar tidigt på våren, så den får redan där försprång mot andra växter, som inte har en chans mot dess jätteblad, som täcker marken på ett stort område och tar allt ljus och näring.

Har du bara ett par ex. så ta bort dem genom att skära av stjälken under tillväxtpunkten under marken. Skär man ovan mark, kommer växten igen nästa år!

Har du många, är det bästa att ta till Roundup. Saklig info om medlet finns här: http://www.info-roundup.se

Följ instruktionerna på förpackningen noga och välj en dag då det inte regnar eller blåser. Använd som sagt skyddshandskar och stövlar!

Bästa resultat får man på våren när växterna ännu inte är så stora, utan bara så där 20-50 cm höga. Då kan man spruta medlet direkt på bladen uppifrån. Spruta bara på bladen, inte i omgivningen. Man bör upprepa sprutningen om ca en månad igen, så att även fröplantorna dör. Det lönar sig att följa upp växtplatsen ytterligare under några år, då fröna är grobara många år och kan gro senare.


Jätteloka, Heracleum mantegazzianum


Jätteloka, Heracleum mantegazzianum


Jätteloka, Heracleum mantegazzianum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB