Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Järnek tar tid

Världens största producent av järnek gömmer sig på Tåsinge i Danmark.

I dessa dagar då produktionsprocesserna effektiviseras och växternas produktionstid pressas till det yttersta är det en lisa för själen att besöka en producent som har bestämt sig för att göra precis tvärtom - att producera växter med lång produktionstid.

Producenten heter Niels Frantzen och beväpnad med stort tålamod och skicklighet har han utvecklat en unik nischproduktion av minijärnek i kruka - som för övrigt är den största produktionen i världen. Platsen är Gartneriet Vornæs i en idyllisk vrå på ön Tåsinge.

Vägen dit var beströdd med taggar
Niels Frantzen kom på att han skulle odla järnek redan när han gick trädgårdsmästarutbildningen. Fast det var långt från idé till verklighet. Järnek är en besvärlig kultur på alla tänkbara sätt. För att man ska kunna producera stora mängder järnek i kruka måste man ha ett stort område till moderväxterna. Och moderväxterna måste vara tio år gamla innan man kan ta sticklingar av bra kvalitet. Ett faktum som håller eventuella konkurrenter på avstånd. Det är en konst att ta rätt stickling och producera en säljbar minijärnek.

"Fast den största konsten är att ha tålamod", säger Niels Frantzen som har ägnat 22 år åt att förfina metoden och i samband med det har han rest runt i många länder för att lära sig något nytt och få inspiration.

Miljonproduktion av mini-järnek
Produktionen är på 1,5 miljon miniexemplar av Ilex aquifolium, järnek, som säljs från oktober till december. De små järnekarna är populära juldekorationer i hela Europa, och inte minst i Sydeuropa, där de framförallt används i de katolska julkrubborna. Här anses järneken nästan vara en ikon - en religiös symbol på julens värme och glädje.

Gartneriet Vornæs producerar tre sorter: 'Marstal', som är ett eget sortiment, har gröna blad med vita kanter, 'Blue Angel' har mörkgröna blad medan huvudsorten 'Golden Queen' har mörkgröna blad med gula bladkanter.

Från plantering till växthus
För att Niels Frantzen ska kunna producera så stora mängder minijärnekar har han ett frilandsområde på inte mindre än fem hektar där de upp till två meter höga järnekarna står i spikraka rader. Buskarna måste vara ungefär tio år gamla innan man kan skörda den perfekta sticklingen som är ca 10,5 cm lång. De stickiga sticklingarna skärs av för hand i augusti-september, varpå de sätts ner i minikrukor i växthusen. Rotbildningen tar lång tid, upp till åtta veckor, och de små plantorna är ömtåliga och tappar lätt bladen. I början lyckades de bara med hälften av plantorna, men numera blir alla säljbara.

Så här kan du använda minijärnek
Minijärnekar är mycket användbara i julens dekorationer eftersom bladen håller sig fräscha och blanka. De är oumbärliga i tomtelandskap eller julkrubbor där de kan stå som små träd. De små järnekarna är också snygga i strutar som hängs upp eller ställs i skålar.

Växterna är lättskötta och kan stå överallt i hemmet, men inte i närheten av frukt för då kan de tappa bladen. De små dekorativa buskarna kan också användas i grupper utomhus, men miniexemplaren överlever antagligen inte vintern. Kom ihåg att vattna de små järnekarna. Då varar de precis som julen ända till påska.

Järnek - ett heligt träd
Romarna ansåg att järneken var ett heligt träd och prydde sina hus med grenar av järnek på vintern. Traditionen övertogs så småningom av de kristna som fortfarande använder järnek som julpynt.


Niels Frantzen


Järnek
Ilex aquifolium


Järnek
Ilex aquifolium

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB