Jag älskar att pyssla med växter!
"Jag älskar att pyssla med växter!" av Sylvia Svensson
Text och bild: Sylvia Svensson
Syfte och ton
Sylvia Svenssons personliga krönika andas upptäckarlust och varm odlarglädje. Hon vänder sig till både nybörjare och erfarna, och skriver på ett inkluderande, lättsamt sätt om det ständigt föränderliga projektet att skapa vackra, fantasifulla planteringar – särskilt i kruka, både ute och inne. Hon poängterar vikten av både färg, form och funktion, och låter också kärleken till själva processen ta plats. Genom att generöst dela sina erfarenheter och uppslag, möjliggör hon för läsaren att inspireras och våga ta egna initiativ i det gröna.
Huvudteman och innehåll
Planteringar utomhus
Sylvia berättar om sin ständiga experimentlusta med olika sorters växter i krukor utomhus. Under vår och försommar använder hon gärna smålökar, penséer och fördrivna narcisser, men skiftar framåt sommaren över till perenner, prydnadsgräs, suckulenter, stenpartiväxter och till och med mindre buskar och små träd – både lövfällande och vintergröna. Större växter kan ibland stå ute i flera år, tills dess att de vuxit ur sin kruka och får flytta ut i rabatten.
I en av hennes nyanlagda buskplanteringar (se bild i texten) ses just nu unga sticklingsplantor, medan en äldre vintergrön samplantering snart kräver omplantering eller utflytt. På sensommaren och hösten tar Sylvia sig an så kallade höstglädjeväxter och kompletterar med tåliga arter som förblir fina under vintern. Lökplanteringar för vinterförvaring och blomning tidigt på våren utgör ett stående inslag i hennes gröna program.
Tidigare avsnitt av Sylvias gröna hörna hittar du längst ner i krönikan!
Planteringar inomhus
När kyla och säsong sätter stopp för odlingspysslet utomhus, flyttar Sylvia kreativiteten in. Hon bygger samplanteringar i större ytterkrukor eller fat, där flera mindre krukväxter får samsas och stå kvar i sina respektive innerkrukor, placerade i grus för enkel förändring. Det gör arrangemangen inte bara lätta att variera, utan också hållbara.
Exempel på samplanteringar inomhus
- Blålila skål: Se vinjettbilden (klicka på "Fler bilder" i hennes artikel). Här samsas vit minicyklamen, Echeveria-hybrid och två små murklockor (Campanula portenschlagiana ’BlueOne’). Murklockan är dessutom perenn och klarar uteliv.
- Vit skål: Här arbetar Sylvia med en dovt silvrig och rosa färgskala: minicyklamen (med vackra silvermönster på bladen), silvergrå Echeveria-hybrid och en rumsgran (Araucaria heterophylla).
- Brun skål med geometriskt mönster: Ett återbruksfynd från Rögle, där hon planterat dubbel höstglöd (Kalanchoe ’Shirley’), en möjligtvis namnlös, mörkbladig suckulent (Pachyphytum eller Dudleya) samt årets nyhet: Sedum hakonense ’Chokolade Ball’. Om Sedum hakonense skriver Sylvia att den växer vilt i Japan och Kina och she planerar att prova den i trädgården till våren, om den klarar vintern inne.
Varför odlas så många vackra suckulenter utan namn? undrar Sylvia, och efterlyser bättre märkning hos odlare och butiker.
Inspiration och experimentlusta
Sylvias text utstrålar en vilja att hela tiden lära och förnya. Hon inspirerar till att variera växtsorter, kombinera färger och strukturer, och inte vara rädd för att blanda klassiskt och nyskapande. Flexibilitet – möjligheten att lätt byta ut enskilda växter – och ett öppet sinne för misslyckanden och oväntade resultat är lika viktiga som planering och handfasta tips.
Praktiska råd
- Bygg samplanteringar där växterna står kvar i sina krukor.
- Testa tåliga perenner och växter som tål både inomhus- och utomhusklimat.
- Var kreativ med återbrukade krukor och fat.
- Våga prova nya arter och färgkombinationer.
Slutsats
Genom att bjuda på både konkreta råd och en öppenhjärtig skildring av sina egna misslyckanden och upptäckter, inspirerar Sylvia Svensson fler att hitta sin egen stil och glädje i det gröna. Oavsett om du siktar på vårens färgprakt, höstens lugn, eller smarta inomhuslösningar, finns här idéer för ett grönskande hem året om.
Tidigare avsnitt
Du hittar tidigare artiklar i Sylvias gröna hörna här.
Gröna hälsningar, Sylvia