Italiensk bondmat från Paolos trädgård
Paolo Roberto – Italiensk matglädje från trädgård till tallrik
Paolo Roberto odlar och lagar mat på samma sätt som hans fastrar utanför Neapel gör – med kärlek och stor känsla för smakerna (källa). För Paolo handlar italiensk matlagning om mer än bara recepten – det är själva råvarorna som är hjärtat i köket. Han låter sin egenodlade basilika växa majestätiskt och fylla köket med en arom som får butikens krukbasilika att blekna i jämförelse. Förutom basilika odlar han allt från kronärtskocka och zucchini till bondbönor, tomater, jordgubbar, aubergine, rabarber och chili. Varje ingrediens går direkt från trädgården till kastrullen och förvandlas till rätter som smakar himmelskt gott.
Smakupplevelser från Medelhavet
Smakupplevelsen är central – zucchiniblommorna serveras friterade, och tomaterna doftar och smakar precis så intensivt som de gör vid Medelhavet. Vid matbordet bjuds gästerna på en sann njutning där varje tugga påminner om värmen och generositeten hos Paolos italienska rötter.
Utmaningar med att odla i Sverige
Att vara "italiensk exilbonde" i Sverige innebär dock sina utmaningar. Den svenska odlingssäsongen är betydligt kortare än den i södra Italien. Snart förvandlas glasverandan till en djungel av växande tomatplantor och frodiga chilibuskar, och behovet av växthus blir uppenbart. Paolo bygger ett uterum, inspirerat av Medelhavet, där han odlar sina favoritgrödor trots det svenska klimatet (källa).
En hyllning till italienska rötter
Boken "Från Napoli till Nacka – Paolo odlar och lagar" bjuder in läsaren att följa med på detta äventyr. Här kombineras berättelser om familj och odlande med genuin italiensk matglädje och passion för råvaror – allt ända ut i Paolos gröna fingerspetsar. Det är en hyllning till tradition, kärlek och de smaker som bara egenodlade ingredienser kan ge.