Inga regler i trädgården!
Bra att göra nu!
För dig som inte har hunnit
Under den tidiga våren är det inte för sent! Nu när grönskan slagit ut är det lätt att se vad som är visset och dött i rabatter och buskage. Genom att ta bort gamla blad, kvistar och annat skräp både snyggar du till och ger plats för nya, friska skott att ta över. Den här typen av rensning är en enkel åtgärd som gör stor skillnad för både trivsel och växternas hälsa.
Planteringstiden är igång!
Du behöver inte stressa – krukodlade växter kan planteras under hela säsongen, förutom under de allra varmaste perioderna mitt i sommaren. Det lönar sig att planera noga och känna efter vad som passar just din trädgård innan du handlar.
Pallkragar eller odlingslådor
Skaffa pallkragar eller odlingslådor om du vill odla på en begränsad yta eller inte har möjlighet att gräva ett land. Pallkragar är enkla att placera nästan var som helst och kan även staplas för ökad jorddjup. Fyll dem med hälften bra planteringsjord och hälften kogödsel – perfekt för sallat, rädisor, spenat och olika kryddväxter. Kom ihåg att du kan så i omgångar för att sprida skörden över hela sommaren. Det är både vackert och enkelt, och passar lika bra på innergården som på villatomten.
Gödsla och tänk på jorden
Lägg ut kogödsel eller kompost i rabatter och bland buskar och träd, om du inte redan har gjort det. Mylla ned materialet ytligt, så förbättrar du jordens näringsinnehåll och struktur, vilket gynnar såväl blommor som buskar och träd. Gödsling är särskilt viktigt om du vill ha kraftiga och lättskötta perenna växter och grönsaker.
Gräsmattan
Gräsmattan behöver också omtanke nu. När den börjat växa är tiden rätt för att gödsla, så den får näring att klara en hel sommar med spring och lek. Klipp ofta, men inte för lågt – det gör gräset robustare och minskar risken för ogräs och mossa.
Trädgårdens sittplatser
Tänk över trädgårdens sittplatser. Fundera på var du faktiskt trivs bäst. Kanske står det fina möbler på en plats du aldrig använder? Leta upp platser med värme, lä, insynsskydd och grönska. En enkel stol eller bänk på rätt ställe kan bli din nya favoritplats för morgonkaffet eller kvällens paus.
Om marktäckande växter
Marktäckande växter ökar snabbt i popularitet eftersom de är både vackra och funktionella. De passar perfekt under buskar och träd, på slänter, i stenpartier och mellan kantstenar – överallt där ogräs annars tar över eller där gräset inte vill växa. Marktäckarna hjälper dig att minska ogräsrensningen, bevara fukt i jorden och skapa harmoniska, mjuka kanter kring såväl rabatter som gräsmattor.
Bra egenskaper hos marktäckare
En bra marktäckande växt har ett snabbt, tätt och gärna krypande växtsätt, är vinterhärdig och kräver så lite underhåll som möjligt. Tänk dock på att de inte har några "superkrafter" – det är viktigt att rensa bort allt ogräs på platsen innan du planterar och sedan vara noggrann tills marktäckarna fått fäste. Några populära exempel är ormöga, sockblomma, myskmadra, kärleksört, hasselört och vintergröna.
På balkongen
Vill du skapa grönska och blomsterprakt även på balkongen? Plantera pelargoner, margeriter och andra sommarblommor i urnor, krukor och amplar. Vid risk för frost kan krukorna enkelt tas in över natten och ställas ut igen på morgonen.
Klättrande sommarblommor för balkongen
Klättrande sommarblommor som slingerkrasse och luktärt kan du så direkt i krukan nu för en lummig känsla och fina färger. Blomman för dagen bör gärna förodlas inomhus i mars/april, men det går bra att köpa färdiga plantor i trädgårdsbutiker. Använd egna enkla stöd av pinnar och snören eller köp färdiga, dekorativa stöd som hjälper växterna att klättra.
Vi hörs snart igen!
Katarina
Sammanfattning och tips – så får du en rivstart på säsongen
- Rensa rabatter och buskage från dött och visset för att gynna nya skott.
- Plantera när det passar dig, men undvik de hetaste dagarna.
- Pallkragar och odlingslådor är perfekta för enkel odling på liten yta. Fyll med hälften planteringsjord och hälften kogödsel.
- Lägg kogödsel eller kompost i rabatter och bland buskar/träd, mylla ned ytligt för extra näring.
- Ge gräsmattan näring och klipp ofta, men lämna den hellre lite högre än för lågt.
- Placera ut trivsamma sittplatser där du faktiskt vill spendera tid.
- Plantera och dela marktäckande växter – börja med ogräsrensning och håll koll tills de etablerat sig.
- Balkongodla sommarblommor och skydda mot frostnätter om det behövs.
Genom att göra dessa saker nu lägger du grunden för en frodig, vacker och lättskött trädgård eller balkong – oavsett om du odlar stort eller smått, i marken, pallkrage eller på några få krukor!