Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Inga regler i trädgården!

**Katarinas krönika** Trivs du bra i din trädgård? Ger den dig den avkoppling eller det roliga arbete du önskar? Fundera gärna över dessa frågor då och då. Mina tips här i krönikan är inga regler för hur trädgården ska skötas utan just tips på vad som kan vara bra eller kul att göra just nu. Bestämmer i din trädgård, det gör bara du själv!

Bra att göra nu!

För dig som inte har hunnit med riktigt under tidig vår kan det vara bra att rensa och snygga till i rabatter och buskage. När grönskan exploderat är det lätt att se vad som är visset och dött. Det blir så snyggt när allt sådant kommer bort!

Planteringstiden är igång! Men det är ingen brådska. Krukodlade växter kan planteras hela säsongen, utom när det är som allra varmast. Så planera först och känn efter först – handla sen!

Skaffa pallkragar eller odlingslådor om du vill odla på begränsad yta eller inte har något bra ställe att gräva ett land på. Dem fyller du med hälften bra planteringsjord och hälften kogödsel för odling av sallat, rädisor, spenat, kryddväxter med mera. Du kan så i omgångar för skörd under hela sommaren. Vackert, enkelt och kul!

Att lägga ut kogödsel eller kompost i rabatter och bland buskar och träd går bra för dig som inte redan har gjort det. Mylla ner det ytligt.

Gräsmattan lägger grunden nu för att orka ha oss springande hela sommaren. Hjälp den att blir slitstark och klara konkurrensen mot ogräs genom att gödsla nu när den har kommit igång att växa. Klipp den sedan ofta men inte så lågt varje gång, så mår den som allra bäst.

Tänk över trädgårdens sittplatser. Var trivs du bäst? Ibland ordnar vi med tjusiga möblemang som aldrig används. Fundera på varför. Var i din trädgård finns värme, lä, insynsskydd och lummighet? En liten bänk eller enkel stol räcker för att inbjuda till en stunds avkoppling.

Om marktäckande växter

Marktäckande växter har blivit populära på senare år, av förklarliga skäl. De är vackra och fyller en bra funktion i våra trädgårdar. Låt de breda ut sig under buskar och träd, på slänter och andra svårodlade platser, använd de för att fylla ut mellan kantstenar och i stenpartier och inte minst för att hålla tillbaka ogräs i rabatterna. Marktäckande växter kan ersätta delar av en gräsmatta, om du är trött på klippandet eller kanske på mossan. Slutligen bildar de vackra, mjuka och lättskötta kanter på rabatter, stenläggningar och gräsmattor.

Kännetecknen på en bra marktäckande växt är att de har ett snabbt, tätt och gärna krypande växtsätt, god vinterhärdighet och är så underhållsfria som möjligt. De har dock inga superkrafter – rensa platsen fri från ogräs innan du planterar och håll efter ogräset tills växterna har etablerat sig ordentligt. Exempel på bra marktäckare är ormöga, sockblomma, myskmadra, kärleksört, hasselört och vintergröna.

På balkongen

Plantera pelargoner och margeriter i urnor, krukor och amplar. Kommer en frostnatt kan du plocka in dem och ställa ut igen nästa morgon.

Klättrande sommarblommor på balkongen skapar liv och lummighet. Slingerkrasse och luktärt kan du så i kruka nu. Blomman för dagen ska helst förodlas i mars/april men kan köpas som färdig planta i garden centers eller plantskolor. Gör egna stöd eller köp vackra stöd som de kan slingra på.

_Vi hörs snart igen! Katarina_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB