Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Inbjudande och rara kuddvivor!

Söndagen den 30 januari bjöd Göteborgs botaniska trädgård på en ”vårchock” med färger och -dofter från växter som inte kan ses på annan ort. Dionysia hör till primulaväxterna, det finns en specifik grupp med ca 50 arter. Alla arter kan korsas med varandra och de vilda arterna är Botans specialitet, som stolt visas upp.

Av Sylvia Svensson Vi fick se en samling fantastiska kuddvivor, Dionysia, i full blom i bergsväxthuset. Tyvärr var denna visning högst tillfällig, för man måste passa på när dessa små underverk blommar som bäst, vanligen nu i slutet av januari. Många Dionysia-arter har hemförts av Botans personal genom flera expeditioner sedan 60-talet. Samlingen ligger till grund för flera viktiga uppsatser med bland annat fem nybeskrivna arter.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Dionysior är svårodlade klippväxter främst från Iran och Afghanistan. Sitt namn har de fått från den grekiska mytologin efter Dionysos, som var son till guden Zeus. De växer främst i de bergskedjor i landets västra delar som sammanfattas under namnet Zagros. Detta område är ett bergigt högland med milt klimat under vår och höst men torrt under högsommaren. Botan odlar dessa täta kuddväxter i speciella substrat av lavagrus, sand, vermikulit och perlit i kalla växthus. De vattnas med näringslösning. Det fungerar inte att odla dem på friland, vi har för kalla vintrar och för mycket sommarregn, som de inte tål.

Dionysia räknas till de mest avancerade växter en botanisk trädgård kan ha i sina samlingar. Så tyvärr är det inget man kan odla hemma på fönsterbrädan. Eventuellt skulle det kunna gå om man äger ett alpinväxthus där man kan ha några plusgrader under vintern och där dörrarna kan stå öppna under hela sommaren utan att det regnar in.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB