Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Impatiens

Namn: Lyckliga Lotta och Flitiga Lisa (Impatiens hawkeri och Impatiens walleriana)

Familj: Balsaminaceae, balsaminväxter.

Ursprung: Nya Guinea - Salomon-öarna respektive Ö Afrika.

Färg: Vit, rosa, lax, röd, lila.

Beskrivning: Impatiens - känslig, otålig, namnet kommer av att växtens frökapsel vid beröring sprätter iväg sina frön
hawkeri och walleriana - namnens fulla betydelser är okänd.

Bakgrund: Lyckliga Lotta blir mellan 25 och 30 cm hög medan flitiga Lisa blir något större, 20 till 50 cm beroende på sort. Flitiga Lisa har också ett mer utbrett växtsätt än lyckliga Lotta och är mycket rikligt blommande. Likheterna mellan de båda växterna är annars stora, blommar gör de från vår till frost och de passar båda såväl friplanterade som i ampel, kruka eller låda.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Egenskaper: Få annueller trivs i skuggigt läge, men både lyckliga Lotta och flitiga Lisa växer bra i skugga. Blommorna ger normalt inte några besvär hos allergiker.

Placering: Lyckliga Lotta trivs i halvskugga till full sol medan flitiga Lisa växer bäst i halvskugga till lätt skugga. Båda ska ha lätt, mullrik jord.

Sorter: Ett flertal sorter finns. På 1980-talet togs en 'Nya-Guinea' -hybrid fram. Det är en korsning mellan Impatiens hawkeri och Impatiens linarifolia och nya sorter kommer vartenda år.

Skötsel: Ska ha jämn bevattning och regelbunden näringstillförsel, detta är speciellt viktigt vid odling i kruka. Före utplantering måste plantorna avhärdas eftersom de är mycket frostkänsliga.

Användning: Används både som krukväxt inomhus och som utplanteringsväxt. Mycket användbar i samplanteringar. Vackert är det också med endast Impatiens i en urna, men i många olika färger.

Produktionsmetoder: Orotade sticklingar importeras till Sverige från Israel och Tyskland där företag med moderplantor finns. Hos odlaren i Sverige sticks sticklingarna i plugg och får rota sig i 3 – 4 veckors tid. Därefter planteras de i större krukor och efter ytterligare 6 veckor glesas plantorna. Detta för att möjliggöra luftcirkulation och för att ge plantorna större utrymme för tillväxt. Kulturperioden är ca 16 veckor från det att sticklingarna sticks tills de är färdiga för försäljning.


Lyckliga Lotta


Flitiga Lisa
Foto: Sten Ahlvin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB