Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ideer med snittamaryllis

Snittamaryllis är en magnifik växt som förgyller helgerna med sin prakt! Hinner du inte driva upp en amaryllis på lök till helgen, så finns dessa fina växter som snittblommor i närmaste blomsteraffär.

Av Sylvia Svensson

En snittamaryllis blommar minst lika länge som om den skulle sitta på sin lök. Normal rumstemperatur är okej till snittamaryllisen. Använd gärna näring för snittblommor i vattnet för att hålla blomman fräsch länge.

Ha en gummisnodd längst ner på stjälken (inte så hårt dragen så stjälken spräcks) för att stjälken inte ska krulla upp sig. Ska du ha amaryllisen i oasis, behövs ingen gummisnodd.

Skär av en bit av stjälken då och då med vass kniv under dagarna som amaryllisen blommar. Ta bort utblommade klockor allt eftersom.

Jag visar här några vackra arrangemang från Partihallarna i Göteborg, de hade visning av julblommor. Bilderna kan fungera som inspiration, du kan själv anpassa arrangemangets storlek så att det stämmer hos dig. Och det behöver inte vara röd amaryllis, andra färger kanske känns roligare till nyår!

På den första bilden är det ett sagolikt vackert arrangemang i en stor tennvas där två sorters snittamaryllis, båda i en laxrosa nyans, har stuckits i ett oasisblock. Gör först hål med en grov pinne i oasis så att det går att sticka ner amaryllisstjälken utan att den bryts. Till snittgrönt har eukalyptus- och myrtenblad använts, även dessa finns att köpa i blomsteraffärer.

Den andra bilden visar en krans med botten av oasis. Sådana här runda oasiskransar finns att köpa i blomsteraffärer. Här har man bottnat med olika sorters vintergröna växter i kransbotten för att göra den frodig. Där finns grangrenar, murgröna och lite annat, men du tar förstås vad du har till hands. Några laxrosa nejlikor har stuckits in och sedan har dubbla, vita amaryllis med rosa streck använts. Som avslutning har man strött några stjärnanis på det hela, de doftar gott.

Nästa skapelse är en ståtlig järnurna med oasis i botten. Där finns rosa amaryllis, klänglilja, rosor och granatäpplen samt många sorters gröna kvistar instuckna. Kvistarna här är eukalyptus, knoppig skimmia och lagerblad, men du tar förstås vad du har tillgång till.

Nästa bild visar det enklaste möjliga arrangemang: snittamaryllisarna 'Mocca' och 'Charisma' enkelt arrangerade med fruktträdskvistar i stora glasvaser.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB