Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

I stället för julgran

Ibland har man inte plats för en hel julgran eller så vill man inte hugga ner en. Men helt utan "julgran" behöver man ändå inte vara om man gör en rolig "stand in"! Här presenterar jag några mer eller mindre galna idéer!

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Första installationen är en stor glasvas med glaskross som skall föreställa is och frostade glasstenar över som skall föreställa snöbollar/isklumpar. Sådana finns att köpa i välförsedda Garden Centers och i hobbyaffärer.

En liten ljusslinga med minilampor och genomskinliga sladdar är täckt med sådant glaskross, sladdarna är noga gömda så de inte syns igenom. Sedan lyser installationen magiskt upp ett mörkt hörn, kanske förstärkt med en spegel bakom...

Nästa installation är en knippe knotiga ormhasselgrenar, upphängda i taket med osynlig fiskelina. Grenarna är dekorerade med likaså knotiga, guldsprejade bollar gjorda av rötter och levande julgransljus i gamla ljushållare. Tänk på att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt, i synnerhet om de sitter på torra kvistar som lätt kan ta eld!

En mer glittrig variation av ovanstående är en stor gren över bordet. Grenen är rikt dekorerad med glittrig lametta och "isiga" och vita julgransprydnader vilka ger sken av att grenen är isig och snöig.

Sedan kommer ett stort krus fyllt med silvergrans- alternativt kungsgranskvistar. Silvergranens barr är helt silvergråa, medan kungsgranens barr har silvriga baksidor. Dekorationen består av en ljusslinga med små frostade runda lampor och stora klarglas- och frostade julgransbollar.

Den originellaste "granen" har kompisen Nanna gjort! Hon har hängt upp en konformad ställning av hönsnät i taket och stuckit in torra, bruna fröställningar av hästkräppa (Rumex aquaticus) i nätets öglor. Dessutom en ljusslinga med klara lampor och voilá! En häftig alternativgran blev resultatet!

Vill du inte ha ditt julträd inomhus, kan du även hänga en ljusslinga i ett befintligt träd ute eller som här, i en uppstammad järnek i kruka. Även småfåglarnas övernattningslya har fått julbelysning! Äpplen till koltraster ligger på mossan under trädet.

Här har du fått några idéer. Själv kan du säkert komma på fler!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB