Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hypericum

Månadens Växt i augusti 1999 är Hypericum-buskar, Hypericum

Pigg sensommarblom och roliga bär.
Det odlas alldeles för lite hyperikum i våra trädgårdar. Ändå finns det många slag av dem. Nu i augusti slår vinterhyperikum ut sina pigga gula blommor och har därför valts till Månadens Växt.

Hypericum är ett välkänt släkte hos oss och det rymmer många olika växter. Från örter till buskar, från lövfällande till vintergröna. Utöver de ursprungliga arterna har man korsat och förädlat och nyare sorter odlas t ex till snitt för sin vackra vinterfärg och sina lustiga bär.

På svenska finns namn som prakt-, bär- och vinterhyperikum och även den viltväxande Johannesörten ingår i släktet. All slags Hypericum är trevliga trädgårdsväxter som blommar rikligt på sensommaren med pigga gula blommor i olika nyanser.

Namnet Hypericum har grekiskt ursprung och syftar på växtens magiska egenskaper. De eteriska oljorna från Johannesörten har en lugnande, antidepressiv inverkan. Det tolkade man så att växten kunde hålla onda andar borta och man pyntade med blad från Hypericum, särskilt på Johannes dag den 24 juni. Än idag finns det medel med Johannesört i hälsobutiker och i Sverige är det en omtyckt brännvinskrydda.

I våra trädgårdar kan vi välja mellan Hypericum som perenner eller i olika buskvarianter. Buskarna finns i olika former och alla är nätta i storlek. Blommorna är smörblommeliknande, oftast gula men kan ha en dragning åt rött. Bladverket är vackert grönt. Även grenarna har vacker färg, som skiftar efter sort. På hösten utvecklar vinterhyperikum lustigt formade, mörkröda bär.

Till trädgårdsbuskarna hör vinterhyperikum, som är en förädling med lite rörigt ursprung. Sorten Hidcote blommar rikligt med guldgula blommor, blir ca 1 m hög, breder ut sig och har ett vackert hängande växtsätt. De unga skott växer däremot rakt upp, från marken. I södra Sverige kan busken förbli grön över vintern. Peter Dummer blir ca 60 cm hög och får klart gula, ganska stora blommor. Excellent Flair räknas till bärhyperikum och är en ny, lågväxande sort som odlas som snittväxt och för sina spännande vinterbär. Den finns också som krukväxt för altaner och andra skyddade vinterlägen.

Grupp eller ensam
Vinterhyperikum är mycket användbar i alla slags trädgårdar. Man kan plantera en rad buskar utefter en garageuppfart eller liknande. De kan planteras i grupper som en hög marktäckare. De passar fint tillsammans med andra växter i rabatt, som framkant i ett buskage eller som avslutning på det. Man kan också ha en enda gult lysande buske, planterad för sig själv.

Vinterhyperikum är härdig till zon II-III. De trivs i full sol eller halvskugga och inte för våt jord. När plantorna etablerat sig (men låt dem göra det först!) så tål de ganska mycket torka utan att ta skada. De blommar på årsskotten, så därför gör det ingenting om grenarna skadas under vintern av t ex snötryck. De kan frysa ned under vintern, men kommer oftast tillbaka med vårvärmen. Har de vuxit sig för höga, blivit skadade eller risiga kan man också klippa ned dem kraftigt på våren.


Med sina pigga gula sensommarblommor är vinterhyperikum en härlig trädgårdsbuske. På vintern står den med lustigt formade bär.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB