Hypericum
Pigg sensommarblom och roliga bär
Det odlas fortfarande alldeles för lite hyperikum i våra trädgårdar, trots att det finns många olika arter och varianter att välja på. Just i augusti slår vinterhyperikum ut sina pigga, gula blommor och är därför en utmärkt kandidat till Månadens Växt.
Variation och tradition med Hypericum
Hypericum är ett välkänt växtsläkte i Sverige, rikt på variation – från örtartade perenner till nätta och lättskötta buskar, från lövfällande till vintergröna. Släktets omfattning har även ökat genom korsningar och förädling; fler nya sorter odlas nu för både sin blomning och för sina vackra, ofta färgstarka och roliga bär, särskilt uppskattade i blomsterbinderi under vinterhalvåret.
På svenska finns namn som prakt-, bär- och vinterhyperikum, och även den viltväxande Johannesörten tillhör släktet. Alla typer av Hypericum har gemensamt att de blommar rikligt på sensommaren med pigga gula blommor i olika nyanser som sprider glädje i rabatten och lockar pollinerare.
Magi och medicin
Namnet Hypericum har grekiskt ursprung och anspelar på växtens magiska egenskaper. Särskilt är det Johannesörten (Hypericum perforatum) som fått stor uppmärksamhet för sina eteriska oljor, med dokumenterad lugnande och antidepressiv inverkan. I äldre tid tolkade man detta som att växten kunde hålla onda andar borta, varför man gärna pyntade med Johannesört vid midsommar, särskilt på Johannes Döparens dag den 24 juni. Än idag säljs johannesört i hälsokosthandeln, och den är populär som brännvinskrydda i Sverige.
Odla hyperikum i trädgården
I trädgården kan du välja mellan Hypericum i olika växtformer: allt från perenner till buskar, och från lågväxande marktäckare till lite högre solitärer. Buskarna är oftast nätta, och deras smörblommeliknande blommor är nästan alltid gula, ibland med inslag av rött eller orange. Bladverket är friskt grönt, och även grenarna får vackra färgskiftningar, särskilt hos vissa förädlade sorter. På hösten utvecklar vinterhyperikum sina dekorativa, mörkröda bär som sitter kvar under delar av vintern och ger trädgården karaktär även efter blomningen.
Populära sorter
Till trädgårdsbuskarna hör framför allt vinterhyperikum, som har ett förgrenat, ibland oklart ursprung. Den populära sorten 'Hidcote' blommar rikligt med guldgula blommor, blir cirka en meter hög och har ett vackert, hängande växtsätt. Unga skott växer dock rakt upp från marken. I södra Sverige kan denna buske till och med behålla bladen över vintern. 'Peter Dummer' är en kompakt sort som blir ca 60 cm hög och får stora, klart gula blommor, medan 'Excellent Flair' räknas till bärhyperikum; en ny lågväxande sort särskilt odlad för sina prydliga och spännande vinterbär. Den lämpar sig extra väl som snittväxt och finns dessutom som krukväxt för altaner eller andra skyddade vinterlägen.
Med sina pigga gula sensommarblommor är vinterhyperikum en härlig trädgårdsbuske. På vintern står den med lustigt formade bär.
Foto: PPH
Grupp eller ensam
Vinterhyperikum är mycket användbar i såväl stora som små trädgårdar. Du kan plantera en rad buskar längs en garageuppfart, låta dem bilda en låg marktäckare i grupp eller använda dem som färgklick i en rabatt – antingen som yvig avslutning på ett buskage eller som strålande solitär. Med sina tåliga egenskaper passar hyperikum både i moderna och traditionella trädgårdar.
Skötsel och härdighet
Vinterhyperikum är härdig till zon II-III. De trivs bäst i full sol eller halvskugga och tolererar inte alltför våt jord. När plantorna väl är etablerade klarar de faktiskt rätt mycket torka utan att ta skada, tack vare sin robusta natur. Eftersom buskarna blommar på årsskotten gör det ingenting om några grenar skulle skadas under vintern av t.ex. snötryck; de skjuter vanligtvis nya skott med vårens värme. Har buskarna vuxit sig för höga, blivit skadade eller risiga, kan du klippa ner dem rejält på våren – de belönar dig med tätare och friskare växtsätt.
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden-centerorganisationer.
För dig som vill ha en tålig, färgrik buske med lång tradition av både praktisk och kulturell användning är Hypericum ett självklart val för sensommaren – och långt därefter!