Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hybridkejsarolvon – ljuv vårdoft i vinterträdgården

När jag går genom den vintriga trädgården förnimmer jag det plötsligt - ett sött, ljuvligt doftstråk av syren och honung. Var kommer det ifrån?

Av Sylvia Svensson

Det är hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense, 'Dawn', en rosablommig buske, som står där i den sköna och bleka vintersolen och delar med sig av sin härliga doft.

Hybridkejsarolvon - lyckad korsning

Hybridkejsarolvon är en korsning mellan två andra olvon, kejsarolvon, Viburnum farreri från västra Kina och Viburnum grandiflorum från Himalaya. Den vackraste varianten fick namnet 'Dawn' och korsningen togs fram i Bodnant i norra Wales 1935.

Hybridkejsarolvonets ursprung

Det är inte så ofta vi ser till föräldrarna i våra nordiska trädgårdar. Av dem är det endast Viburnum farreri, kejsarolvon, som i viss mån finns i odling i de botaniska trädgårdarna. Den är en drygt 2 meter hög, styvt upprättväxande buske med rödbruna skott. De svagt rosa knopparna öppnar sig till vitrosa, starkt doftande blommor i mars-april. En helt vitblommande namnsort, 'Candissimum', finns men är sällsynt. Kejsarolvon är härdig till zon 4 i skyddat läge.

Den andra föräldern, Viburnum grandiflorum, är, trots att den kommer från Himalaya, för känslig för att kunna odlas hos oss på friland. Den blommar i varmare klimat än hos oss med djuprosa blommor i mars-april och busken blir dryga 3 meter hög.

Hybridkejsarolvon blommar i vinterväder

Det är alltså hybridkejsarolvon Viburnum x bodnantense 'Dawn' som oftast odlas hos oss. Den har sina rosaröda blomknoppar klara redan under hösten och det händer att de första knopparna slår ut redan då till svagt rosa blommor, medan bladen ännu sitter kvar gröna och fräscha. Senare på hösten tappar busken bladen, men hybridkejsarolvonet står där naken och blommande och trotsar vinterns isiga vindar och en och annan köldknäpp utan att blommorna skadas nämnvärt.

När bättre tider med plusgrader kommer igen, slår nya knoppar ut och blomningen fortsätter vintern igenom. Under vårvinterns milda dagar i februari-mars blommar kejsarolvonet som bäst. Den är härdig till zon 3.

Såhär trivs kejsarolvon bäst

Kejsarolvon kan planteras i de flesta, väldränerade jordar som inte är extrema åt något håll, alltså inte för leriga eller för sandiga. En neutral eller svagt sur jord passar den bäst.

Beskärning brukar inte behövas, även om kejsarolvon tål det. Endast skadade eller gamla, risigare grenar tas bort för att stimulera nytillväxt. Beskärning utförs på vårvintern.

Det finns fler vinterblommare Trollhassel är en annan mycket vacker vinterblommare, läs mer om den här: Trollhassel - Tapper vinterblommare

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB