Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur och varför matar man småfåglar på vintern?

Text och bild: Anna Theorin

Att göra det hemtrevligt för fåglarna i trädgården är nästan ett måste om man vill ha en så naturlig trädgård som möjligt. Fåglarna ger inte bara liv och trevlig sång på våren utan den äter även skadedjur, sprider och pollinerar växter samt bibehåller den biologiska mångfald vi försöker återskapa. Anledningen till att fåglar, bin/humlor, grodor/paddor och fjärilar minskat så i våra trädgårdar beror delvis på att maten tar slut i tätbebygda områden, det planteras mindre sorters växter och de klipps ner innan de kan gå i frön. Det finns inte tillräkligt med skydd och speciellt inte för häckande fåglar eftersom buskage och vildare delar inte anses vara speciellt vackert i en trädgård längre. Det har även med det mer morderna jordbruket att göra. De flesta småfåglar som brukade äta ute på fälten kan inte göra det längre.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Exempelvis har den vanliga gråsparven och pilfinken minskat kraftigt på grund av jordbruket. Pilfinken är till exempel nu rödlistad och i England har hela 90 % av beståndet helt försvunnit. Men efter att allt fler och fler matar våra vinterfåglar hemma har den äntligen börjat komma igen. Det är även bra om man kan sätta upp några fågelholkar i trädgården. Variera storleken så får man ett rikt fågelliv hemma!

Sen får vi inte glömma hur roligt det är att titta på fåglarna när de äter. Jag har min fågelmatning precis uanför köksfönstret där jag kan se dem hoppa omkring, bråka om bästa platsen eller putsa näppen mot silverpäronet bredvid.

Myter om fågelmatning

  • Att börja mata innebär att man måste fortsätta hela vintern. Annars svälter fåglarna ihjäl.
    Sanning: Fåglar har vingar och flyger lätt vidare till en annan matning om maten tagit slut på ett ställe. Man behöver inte vara orolig för att sluta mata sina fåglar eller att man måste fortsätta hela vintern om man en gång börjat. Mata så lite eller mycket du vill. Fåglar är deremot vanedjur så om du slutar mata dem och de hittar en ny matstation är det sannorlikt att de stannar där istället. -
Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB