Hur och varför matar man småfåglar på vintern?
Fåglar i trädgården: Så skapar du en livfull oas
Att göra det hemtrevligt för fåglarna i trädgården är nästan ett måste om du vill ha en så levande och naturlig trädgård som möjligt – fåglarna bidrar inte bara med liv och vacker sång, utan spelar också en avgörande roll för ekosystemet. De äter skadliga insekter, hjälper till att sprida och ibland även pollinera växter, och de är viktiga för att bibehålla den biologiska mångfald vi eftersträvar i en hållbar trädgård [[källa]].
Tyvärr syns idag en minskning av både fåglar, bin, humlor, grodor och fjärilar i våra trädgårdar. Det beror delvis på att tillgången på mat minskar i tätbebyggda områden, där vi ofta planterar färre växtsorter och klipper ner växter innan de kan gå i frö. Många trädgårdar har också blivit mer tillrättalagda, med färre buskage och mindre utrymme för vilda partier. Det ger sämre skydd för bland annat häckande fåglar, som behöver ostörda och skyddade platser för att lyckas med sin häckning [[källa]]. Dessutom påverkar det moderna jordbruket situationen – många småfåglar som tidigare hittade föda på åkrarna kan idag inte göra det när landskapet blivit allt mer enahanda och resurssnålt.
En tydlig effekt syns hos arter som gråsparv och pilfink, vilka har minskat kraftigt på grund av förändringarna inom jordbruket. Pilfinken är idag till och med rödlistad i Sverige, och i England har hela 90 procent av populationen försvunnit under de senaste decennierna [[källa]]. Det finns dock ljuspunkter: när allt fler börjar mata våra vinterfåglar i trädgårdarna har vissa arter, som pilfinken, äntligen börjat återhämta sig lokalt. Ett enkelt sätt att hjälpa fåglarna ytterligare är att sätta upp fågelholkar i olika storlekar – då får du ett rikt fågelliv och ännu fler fågelbesökare att njuta av [[källa]].
Glöm heller inte hur mycket glädje fåglarna kan ge dig i vardagen! Att sitta vid köksfönstret och se dem äta, hoppa runt, bråka om bästa platsen eller putsa näbben mot ett träd gör trädgården ännu mer levande.
En fågelvänlig trädgård – så lyckas du
- Plantera träd, buskar och gärna inhemska bärväxter som hagtorn, rönn, aronia och häggmispel som erbjuder både mat och skydd [[källa]].
- Låt gärna delar av trädgården vara vildvuxna och skapa gärna små ängsytor. Där kan växter gå i frö, insekter trivas och fåglar hitta naturlig föda [[källa]].
- Sätt upp fågelholkar av olika storlek för att locka olika arter och ge skydd åt fler fågelfamiljer [[källa]].
- Erbjud vatten året om – små vattenskålar eller dammar används flitigt både för bad och som dricksvatten [[källa]].
- Mata fåglar, särskilt vintertid, när tillgången på naturlig mat är som minst. Solrosfrön, hampfrö, äpplen och jordnötter är populärt hos många arter.
Fåglar gör nytta – de äter bland annat skadeinsekter och hjälper till att hålla trädgården frisk på ett naturligt sätt. Många nyttiga insekter som bin och humlor brukar däremot undvikas av småfåglarna, så du behöver inte vara orolig att deras ekosystemjobb störs [[källa]].
Vanliga myter om fågelmatning
- Att börja mata innebär att man måste fortsätta hela vintern, annars svälter fåglarna ihjäl.
Sanning: Fåglar är mycket rörliga och söker sig snabbt vidare till nya matställen om maten tar slut på ett ställe. Du behöver alltså inte oroa dig för att sluta mata eller känna dig tvungen att fortsätta hela vintern när du en gång har börjat [[källa]]. Mata så mycket eller lite du vill – men vet att fåglarna är vanedjur och hittar de en ny plats kan de stanna där istället.
Genom att göra din trädgård mer varierad, lite vildare och full av bärbuskar, träd, holkar, vatten och matstationer kommer du att både gynna fåglarna och hela trädgårdens ekosystem – och som bonus få mängder av både sång och vacker natur på nära håll [[källa]].
Källa
Text och bild: Anna Theorin