Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur odlas en julstjärna

Att odla julstjärna – Hantverk, precision och tradition

Att odla en julstjärna (Euphorbia pulcherrima) är ett äkta hantverk, där omsorg, omvårdnad och tålamod är några av de viktigaste ledorden. Varje moment i odlingsprocessen kräver särskild uppmärksamhet: rätt timing, tillräckligt med näring, bra ljusförhållanden och gott om plats är avgörande Odla en julstjärna.

Särskilt utmanande är det att odla julstjärnor i Sverige på grund av vårt speciella dagsljusklimat och de långa vinternätterna. Belysning i växthus är därför vanligt förekommande för att ge plantorna rätt förutsättningar, särskilt i slutet av odlingsprocessen när ljuset från naturen avtar.

Från stickling till blommande prydnadsväxt

  1. Moderplantor
    Odlingsprocessen börjar med moderplantor som kan komma från exempelvis Sverige, Kenya eller Tyskland. Dessa beskärs och topparna får slå rot i små så kallade jiffy-krukor i cirka fyra veckor. Moderplantornas kvalitet och ursprung påverkar både plantans färg och växtsätt.

  2. Planering och odlingsschema
    Odlaren skapar sedan ett noggrant odlingsschema och beställer sticklingar av olika sorter, anpassat efter när plantorna ska vara leveransklara och i vilken storlek. Schemat gör det möjligt att leverera julstjärnor under olika veckor inför jul, vilket är avgörande eftersom tiden huvudsakligen bestämmer en julstjärnas storlek.

  3. Plantering och anpassning
    När småplantorna anländer planteras de om i krukor av varierande storlek beroende på slutprodukt. Den som till exempel vill ha en mer grenad och buskig julstjärna toppar plantan för att stimulera fler grenar.

Inledande tillväxtfas och tillväxtkontroll

  1. Inledande tillväxtfas
    Under de första tre veckorna vill julstjärnorna ha hög luftfuktighet och omkring 24 graders värme. Denna miljö ger sticklingarna bästa möjliga start, så att de snabbt kan acklimatisera sig i sin nya växtplats.

  2. Tillväxtkontroll genom temperatur
    Efter etableringen sänks temperaturen successivt, och nattetid hålls omkring 19 grader – svalt nog för att bromsa och styra tillväxten, men tillräckligt varmt för fortsatt utveckling.

  3. Plats och ljus är avgörande
    Det är inte bara tiden som påverkar plantornas storlek och form, utan även utrymmet mellan plantorna. Avståndet på växthusborden justeras fortlöpande för att bladen inte ska skugga varandra, vilket annars gör växterna mindre kompakta och "bulliga".

Styrning mot blomning och slutskötsel

  1. Styrd blomning med kortdagsperiod
    Blomningen styrs genom att mörklägga plantorna. Julstjärnan har en så kallad "reaktionstid" på åtta till tolv veckor, vilket gör att odlaren måste räkna baklänges. För att ha leveransklara plantor före advent inleds kortdagsperioden cirka 20 september, med högst tio timmar ljus per dygn och lägre temperatur. Denna metod får plantan att förstå att det är dags att bilda sina karaktäristiska färgade högblad och blomknoppar.

  2. Tecken på färdig planta
    Att julstjärnan är redo ser man på de gula knopparna i mitten, cyathierna, som nu har slagit ut – ett säkert tecken på att blomningsprocessen är komplett.

  3. Finjustering och skötsel
    Odlaren kan till och med se till att exakt fem blommor utvecklas per stjärna, genom att försiktigt vika bort blad som kan skymma blommorna. Varje planta kräver omsorg och förståelse för detaljer – när det finns tusentals plantor är detta en verklig utmaning!

Utmaningar och hållbarhet i svensk julstjärneodling

Det svenska klimatet innebär att ljusstyrkan i december bara är en bråkdel av vad den är i september. Många odlare kombinerar därför naturligt ljus med effektiv växtbelysning. I modern produktion används också biologisk bekämpning mot skadegörare, till exempel vita flygare, istället för kemiska bekämpningsmedel; en metod som både är skonsam för miljön och effektiv i praktiken.

Odlingsbranschen har minskat i omfattning – från ca 6,6 miljoner julstjärnor år 1999 till 2,8 miljoner år 2017 i Sverige – men utvecklingen mot mer hållbara och innovativa odlingsmetoder är tydlig.

Julstjärnan – en ikon för julens magi

Julstjärnan är en symbol för julen, men bakom varje blomma ligger ett omfattande arbete, där syftet är att skapa en levande dekoration som förgyller svenska hem. Arbetet är precisionsstyrt från start till mål, och kastar ljus på både odlarnas yrkesskicklighet och julens magi.


Julstjärneodlare i sitt växthus - en konst i både planering och tålamod.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB