Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur mycket ska jag vattna och när?

Att vattna sina växter ger dem förutsättningar för att blomma och växa på bästa sätt. Vattnet är livsnödvändigt för växterna och alla vill ha olika mängder. Etablerade plantor behöver helt annan bevattning än nyplanterade. Träd behöver annan bevattning än perenner. Ja, olika växter kräver olika mängd vatten helt enkelt.

Vilket vatten ska jag använda?

Det absolut bästa vattnet för dina växter är regnvatten, som du enkelt kan samla i en tunna eller tank. Regnvatten har alltid rätt temperatur, är mjukt och saknar de spårämnen och kalk som ofta finns i kommunalt kranvatten, vilket är extra viktigt för känsliga arter och så kallade surjordsväxter som citrus, blåbär, orkidéer och rhododendron. Växterna mår bättre och du minskar risken för ansamling av oönskade ämnen i jorden över tid.
Om du inte vill ha ett helt system av tunnor i trädgården rekommenderar jag ändå att du samlar regnvatten i en eller två tunnor. Använd detta vatten i första hand till dina mest känsliga växter, till exempel krukväxter, småplantor eller odlingslådor i köksträdgården. Vid större planteringar, som häckar och rabatter, kan det vara opraktiskt med endast regnvatten om du inte har mycket stora vattensamlingar. Då kan du med fördel komplettera med kommunalt vatten vid behov.

Kranvatten och dess påverkan

Kommunalt kranvatten fungerar oftast bra till de flesta växter, men kan över tid ge kalkbeläggningar i jorden och påverka pH-värdet – särskilt känsliga växter kan ta skada. Vill du ändå använda kranvatten, låt det stå en stund i en kanna innan vattning för att det ska hålla rumstemperatur, vilket gynnar växternas upptag.

Tips för effektiv bevattning

  • Samla alltid regnvatten om möjligt, särskilt under nederbördsrika perioder.
  • Använd stora fat eller brickor under krukväxter, så att vattnet tas upp underifrån och inte rinner förbi rötterna.
  • Rensa bort ogräs regelbundet, så att konkurrensen om vattnet minskar för dina odlade växter.

När ska jag vattna?

Vattningens tidpunkt är minst lika viktig som mängden vatten. Försommaren i Sverige är ofta torr och särskilt under år när nederbörden uteblir bör du vara uppmärksam på vattenbehovet hos både nya och etablerade växter.

Bästa tidpunkten för vattning

Jag rekommenderar att du vattnar tidigt på morgonen. Luften är sval och vindarna svaga, vilket minskar avdunstningen och gör att rötterna hinner ta upp vattnet innan dagens sol och värme sätter fart.

Undvik att vattna mitt på dagen eftersom största delen av vattnet då försvinner innan det når rötterna. Att vattna på kvällen ökar fuktigheten hela natten och kan locka till sig sniglar samt ökar risken för svampsjukdomar, särskilt om bladen aldrig hinner torka upp innan natten.

Särskilda undantag

Ett undantag är vintergröna växter som thuja och rododendron. De avdunstar vatten ur sina blad året om och behöver en ordentlig rotblöta sent på hösten, innan tjälen kommer, för att fylla sina förråd och stå emot torkskador under vårvintern.

Hur mycket ska man vattna?

Hur ofta och mycket du ska vattna beror förstås på växtslag, väder och jord, men det finns några generella råd. Det är alltid bättre att vattna sällan, men rikligt, än att småvattna lite varje dag. Om du vattnar för lite åt gången stannar vattnet bara i ytskiktet och rötterna växer grunt, vilket gör växterna mer känsliga för torka. Vattnar du så att det tränger ner på djupet – en så kallad rotblöta – söker sig rötterna neråt och plantan blir mer tålig. Ungefär 30 millimeter vatten per kvadratmeter och vecka är ett bra riktmärke för etablerade växter, vilket motsvarar 30 liter vatten (alltså tre tioliterskannor) per kvadratmeter.

Vattning av nyplanterade växter

Nyplanterade växter behöver extra mycket vatten eftersom deras rötter ännu inte har hunnit söka sig djupt. Jag brukar ge minst 10 liter per planta vid plantering och fortsätta med det första säsongen, särskilt under torra perioder. Barrotade plantor är särskilt känsliga och bör vattnas både lite oftare och med extra omsorg.

Kontrollera vattningen

För att kontrollera att du vattnat tillräckligt kan du gräva en bit ner i jorden och känna efter. Om det känns torrt längre än ett finger ner i marken behöver du ge mer vatten. Använd ditt sunda förnuft och anpassa mängden efter väder och växternas utveckling.

Semestervattning

Att resa bort under sommaren kan kännas oroligt för trädgårdsägare, särskilt vid nyanlagda häckar eller blomsterrabatter. Har du ingen snäll granne, är en självbevattnande slang eller droppbevattningssystem ett utmärkt alternativ. Dessa system kopplas enkelt till vattenutkastet och ser till att dina växter automatiskt får vatten i lagom dos. Desto fler av dina krukor du kan flytta in i skuggan innan du reser, desto bättre klarar de sig också med mindre vatten.

Droppbevattningssystem – så funkar de

Droppbevattningssystem fungerar genom att en svag men jämn ström vatten leds ner i jorden, så att fukten hålls på rätt nivå – perfekt även om du är bortrest. Det finns flera smarta lösningar som gör trädgårdsskötseln enklare och mer hållbar. Kika gärna på vårt sortiment här för att hitta allt ifrån spridare och kopplingar till kompletta droppbevattningskit, så att du kan anpassa vattningen efter just dina behov.

Fler smarta vattentips

  • Samla regnvatten till näringskänsliga växter och småplantor
  • Skugga så många krukväxter som möjligt innan avresa
  • Prioritera bevattningssystem eller hjälp av granne vid nyplanteringar

Sammanfattning: Viktigaste råden för en grönskande trädgård

  • Samla regnvatten om möjligt, särskilt till känsliga växter och odling
  • Vattna tidigt på morgonen för minskad avdunstning och bättre upptag hos växterna
  • Vattna rejält men inte för ofta – låt vattnet nå djupt till rötterna
  • Nyplanterade plantor kräver tätare och större vattengivor än etablerade växter
  • Använd moderna bevattningssystem under semestern för att trygga tillväxten utan extra bekymmer

Följ dessa råd och anpassa efter årstid, väder och växtplats – det är nyckeln till en grönskande och lättskött trädgård!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB