Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur det hela startade

Mitt intresse för porslinsblommor (Hoya)

Av Eva-Karin Wiberg

Mitt intresse för porslinsblommor startade för drygt tio år sedan. Då hade jag bara två olika i min blomsamling, och större delen av min uppmärksamhet ägnades åt orkidéer och saintpaulior. Men så råkade jag läsa en inspirerande artikel om hoyor i en veckotidning och blev genast förtjust i detta fascinerande växtsläkte.

Genom artikeln kom jag i kontakt med Dale Kloppenburg, en passionerad hoyasamlare från Kalifornien. Det var han som först introducerade mig för den stora variationen inom hoya-släktet och gav mig kontaktuppgifter till en amerikansk hoyaförening, där jag snabbt blev medlem. Efter hand utökades min samling, och idag har jag drygt 250 olika arter och sorter som frodas både i fönster och på specialbyggda lysrörshyllor som min man har byggt åt mig. Jag har alltid varit en samlare – när jag väl börjar med något vill jag nämligen ha allt!

Mängd, färg och variation

Vad gäller färger så finns hoyor i nästan alla regnbågens färger, förutom rent blå blommor. Bladens form och utseende skiftar också; många har vackra silverstänk, medan andra är mer enfärgade. Samlingen bjuder därför på en fantastisk palett av både blad- och blomvariation. Några av mina favoriter från de första åren är Hoya pubicalyx 'Jungle Garden', som har omkring 2 cm stora, mörkt vinröda och otroligt väldoftande blommor, samt Hoya obovata, vars blommor är ljuvt rosa med mörkare mitt. Bladen på obovata är nästan klotrunda med vackra silvermönster, och doften kan ibland påminna om rosor.

Doften är för övrigt ett kapitel för sig själv – vissa hoyor sprider ljuvliga aromer, andra luktar mindre angenämt, och några doftar nästan ingenting alls. Personligen är den mest angenäma doft jag upplevt från min Hoya macgillivrayi, vars stora, klockformade blomma (8–10 cm i diameter!) utstrålar en söt doft som påminner om Gardenia. Dess mörkt vinröda till nästan svarta blommor är enastående – att följa knopparnas utveckling är lite som att ha pingisbollar på rad!

En passion som växer

Jag tror att samlarintresset är centralt för många hoyavänner. Varje ny art eller variant ger nya upptäckter, både vad gäller blommornas färgprakt och bladens karaktär. Vissa hoyor är ytterst sällsynta i odling, andra finns att hitta i välsorterade garden shops – men passionen och nyfikenheten är gemensam.

Odling och blomning i hemmet

Hoyor är tacksamma och lättodlade krukväxter, perfekta både för nybörjaren och entusiasten. De odlas oftast inomhus, där de trivs bra året runt – särskilt om de får stå i öst-, syd- eller västfönster med gott om ljus och värme. I norrfönster växer de visserligen bra, men blommar sällan. Många arter kan ledas längs spaljé, växa hängande i ampel, eller klättra på bågar och väggar, vilket gör dem till dekorativa inslag i inredningen.

Jord, placering och vattning

Vattningen behöver anpassas efter säsong: under sommaren kan plantan behöva vattnas 2–3 gånger i veckan, men vintertid räcker det ofta att vattna var sjunde dag. Det är viktigt att jorden hålls lätt fuktig men aldrig blöt, då hoyor är känsliga för övervattning. Näringen bör ges sparsamt – 2–3 gånger under växtsäsongen räcker, eftersom övergödning annars kan försämra blomningen. De flesta hoyor vill stå ganska trångt i krukan och behöver bara planteras om när de vuxit ur sin behållare, helst under våren och då till en något större kruka (inte för stor) [odlingsråd].

För optimal trivsel bör du välja en porös, väldränerad jord – gärna en blandning av vanlig blomjord, ogödslad torv, perlite och vermiculite. Lerkrukor är extra bra eftersom de ger rötterna syre och stabilitet, särskilt hos större plantor. Ett tips är att duscha bladen då och då för att öka luftfuktigheten, vilket uppskattas av många hoyor.

Blomningens magi

En stor fördel med hoyor är att de flesta blommar flera gånger från samma blomstängel – med undantag av arter som Hoya bella, där blomstängeln faller av efter blomningen. Många arter får stora blomklasar upp till 50 blommor i varje, och blomningen kan pågå i veckor. Doften förstärks ofta på kvällen, då de pollineras av nattaktiva insekter i naturen, men den exakta doftupplevelsen varierar mellan både arter och personer.

Förökning och skötseltips

Hoyor är också enkla att föröka via sticklingar – de kan rotas i jord, vatten, sphagnummossa eller perlite. Undvik att vattna för mycket och plantera helst om i rätt tid för att behålla plantans hälsa och blomningsvillighet. Tänk på att hoyor härstammar från tropiska klimat och trivs allra bäst när de får värme och ljus, även vintertid [odlingsråd - hoya].

Mina bästa råd och erfarenheter

Med åren har jag lärt mig att tålamod är nyckeln till såväl blomning som frodig tillväxt. Det händer att en planta tar flera år på sig att blomma – men när den gör det är lyckan total! Att experimentera med olika jordblandningar och placeringar har gett både lärdomar och oväntade favoriter i samlingen.


Porslinsblommor är med andra ord både lättskötta och variationsrika växter som snabbt kan väcka ett samlarhjärta till liv. Med rätt placering, lagom vattning och lite tålamod kan du snart ha dina egna spektakulära hoyor som blommar och doftar underbart i ditt hem.


Läs mer och få fördjupade odlingsråd på odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB