Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Hur det hela startade

  • Inomhus

Mitt intresse för porslinsblommor startade för drygt 10 år sedan. Hade då bara två olika i min blomsamling. Mitt största blomintresse då var orkidéer och saintpaulior.

Av Eva-Karin Wiberg

I en veckotidning läste jag en artikel om detta växtsläkte och blev frälst direkt. Jag kom i kontakt med en hoyasamlare vid namn Dale Kloppenburg från Kalifornien. Av honom fick jag en adress till en hoya-förening i USA, som jag sedan blev medlem i. Av Dale köpte jag några hoyor och upptäckte då att det fanns många olika hoyor i alla möjliga färger och storlekar.

Vad beträffar färgen på hoyor så finns de i de flesta av regnbågens färger utom rent blå.

Jag har nog alltid varit en samlare. När jag väl börjat vill jag ha allt! Har idag drygt 250 olika hoyor som jag odlar inomhus i mitt eget hem, i fönster och specialbyggda lysrörshyllor som min man byggt.

Hoya växer bra i ett norrfönster men blommar ogärna där. De vill ha söder-, väster- och öster-fönster för att blomma. De gillar som sagt värme och ljus året om.

Den ena av mina två första hoyor hade namnet Hoya pubicalyx 'Jungle Garden', den har mörkt vinröda, ca 2 cm stora blommor, mycket väldoftande. Den blommar troget minst två gånger om året, i stora klasar med ca 50 blommor i som håller sig ganska länge.

Hoya blommar flera gånger från samma blomstängel, med undantag av några, tex Hoya bella som tappar sin blomstängel efter blomningen.

Min första hoya som jag köpte av Dale var en Hoya obovata, den har läckert rosa blommor med mörkare rosa mitt, bladen nästan klotrunda med silverstänk och doft som av rosor.

De flesta hoyor har dessa silverstänk på bladen men där finns det även undantag. Det finns hoyor som har behagliga dofter och det finns hoyor som luktar illa och så finns det de som inte har någon doft alls. Men det där med dofter det uppfattas olika från den ena personen till den andra.

Den som har haft den mest angenäma doften av de som blommat hos mig är nog Hoya macgillivrayi, den doften påminner svagt om Gardenians. Inte nog med att den luktar gott den har en blomma som är mörkt vinröd till nästan svart och är 8-10 cm stor och klockformad. Att se en sådan blomma och framför allt att följa knopparna när de sväller, är som att se ping-pongbollar på en tråd. Den brukar ha mellan 10-12 blommor/klase. Men en enda blomma är större i omkrets än en hel klase på 7 blommor av Hoya bella.

Hoya är en mycket lättodlad blomma, det finns undantag, men inte särskilt många. Den trivs även vintertid i våra fönster trots värmen från element. De länder de växer vilt i är det mycket varmt året om.

1 2 Nästa sida

 

 

Hoya imperialis
Hoya imperialis

Hoya macgillivrayi
Hoya macgillivrayi