Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur delar jag perenner?

Nu är tiden utmärkt för att dela vårblommande perenner som börjar se lite taniga ut eller som står alldeles för tätt i rabatten. Och det är hur lätt som helst!

Av Katarina Kihlberg

Välj först ut ditt offer och hämta sedan din bästa spade eller grepe. Gräv upp hela plantan med så intakt rotsystem som möjligt. Skaka av jorden och putsa bort det som är visset eller dött. Klyv plantan rakt uppifrån genom rotklumpen med ett vasst spadblad. Dra isär plantan. Obs! Se till så att varje del har friska rötter och blad. Det gör ingenting att vissa rötter skärs av, de hämtar sig snabbt igen och kan till och med må bra av beskärning. Kolla däremot så att rotspetsarna inte är fnasiga, då kan ett snyggt. nytt snitt med en sekatör vara på sin plats.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Plantera och vattna

När delningen är klar planterar du precis som vanligt. Gräv ur och luckra upp jorden i planteringshålet. Lägg i bra ny fräsch jord, sätt tillbaka en del av den delade plantan, vattna rejält och fyll på med ny jord. Nu på hösten, när jorden är fuktigare, behöver du inte vakta lika noga med vattning men den första tiden, innan rötterna har etablerat sig, kan du behöva vattna riktigt ordentligt några gånger. Läs mer på Varför rotblöta.

Obs!

Tänk bara på att göra delningen så pass tidigt att växterna hinner rota sig innan vintern kommer. I södra Sverige är det allra senaste tidpunkten någon gång i oktober, i norr ännu tidigare.

#Läs också#

Vilka perenner kan delas och varför

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB