Hur delar jag perenner?
Så här delar du växter steg för steg
1. Välj rätt planta och verktyg
Börja med att välja ut den växt du vill dela. Det kan vara en gammal och tät perenn som blivit stor, eller kanske en planta du vill föröka. Hämta din bästa spade eller grepe, helst vass, och gräv försiktigt upp hela plantan så att rotsystemet hålls intakt i största möjliga mån.
2. Förbered för delning
Skaka varsamt av jorden från rötterna och putsa bort allt som är visset, dött eller skadat. Du får bättre överblick över plantans skick och kan lättare se var den kan delas.
3. Själva delningen
Med ett vasst spadblad delar du plantan rakt uppifrån genom rotklumpen. Dra sedan försiktigt isär delarna för hand. Se till att varje del har både friska rötter och blad – det är viktigt för att delningen ska lyckas. Det gör ingenting om några rötter skärs av – de återhämtar sig ofta snabbt, och många växter mår till och med bra av en viss beskärning. Kontrollera dock att rotspetsarna inte är fnasiga eller trasiga; om de är det kan du med fördel klippa till dem med en sekatör för att ge dem ett snyggt och friskt snitt.
Läs mer
Vilka perenner kan delas och varför
Plantera och vattna
När delningen är klar planterar du växten på samma sätt som vanligt. Börja med att gräva och luckra upp planteringsgropen, och tillsätt gärna ny, näringsrik jord. Placera en eller flera av de nya plantdelarna i hålet, fyll igen med jord och vattna ordentligt. Eftersom jorden oftast är fuktigare på hösten behövs ibland inte lika mycket vattning därefter, men var ändå noggrann med att vattna några gånger tills plantorna tagit sig ordentligt. Under rossäsongen kan du läsa mer om bevattning i artikeln Varför rotblöta.
När är bästa tiden för delning?
Det viktigaste är att du gör delningen tillräckligt tidigt på säsongen, så att de nya plantdelarna hinner rota sig före vintern. I södra Sverige är oktober ofta den sista chansen, medan du i norra delar av landet bör dela växterna ännu tidigare. Generellt är både tidig höst och vår bra perioder för delning, när jorden är fuktig och temperaturen inte är för hög eller låg.
Några extra tips
Tips för lyckad delning
- Du behöver inte oroa dig om några rötter skärs av – de flesta perenner återhämtar sig snabbt.
- Se till att dela plantor som är tillräckligt stora och etablerade. Delning stimulerar till ny tillväxt och ger ofta friskare och rikligare blomning året efter.
- Var noga med att varje ny planta har både blad och friska rötter – detta är avgörande för att den snabbt ska kunna etablera sig.
- För mer detaljerad information om vilka perenner som lämpar sig särskilt bra att dela och varför, se gärna Vilka perenner kan delas och varför.
Att dela perenner är en både enkel och effektiv metod för att få ut mer av din trädgård, vare sig du vill föryngra äldre växter eller skapa fler plantor. Lycka till med din delning!