Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstlöven brinner

Nu brinner höstlöven och man får glädjas åt de höstvackra buskarna och träden som man varit försynt nog att plantera!

Även om det i år inte blev ett så där jättebra ”brinnår” i söder på grund av den milda hösten, hittills utan frostnätter, så finns det buskar och träd som aldrig sviker!

Av Sylvia Svensson

Det finns många träd och buskar vars "huvudnummer" blir den fantastiska höstfärgen.

En av de säkraste är björkspirean, Spiraea betulifolia, med sina äggrunda blad. Den får en fantastisk rödorange höstfärg oavsett hur hösten har varit. De bruna resterna av sommarens blommor kan man knipsa bort om man så vill, men de stör ju inte särskilt mycket. Spireor klipper man annars bäst på senvintern genom att ta bort gamla, risiga grenar med några års mellanrum och i övrigt underhålla buskens rundade form med formbeskärning. Zon 6.

Ett annat säkert kort är vingbenved, Euonymus alatus. Den lyser i en fantastisk cericeröd höstskrud så fort nätterna blir lite kallare!  Zon 5.
Benvedssläktet innehåller även andra höstvackra buskar och träd som förutom lysande höstfärg, även har intressanta fröställningar. Sådana är kasperbenved, Euonymus cornutus var. quinquecornutus som med sina kaspermösse-liknande fröställningar är ett kul inslag. Zon 3. 
Den vanliga benveden, Euonymus europeaus med sina rosaröda, hängande fröställningar är vacker även sedan bladen har fallit. Finns både som buskar och småträd. Zon 4.

Den på hösten pepparkaksdoftande katsuran, Cercidiphyllum japonicum, får lysande, mer eller mindre citrongula höstlöv. Det finns även sorter som får vinröda blad, som ’Red Fuchs’. Denna får dock inte gul höstfärg utan mer röd. Zon 5.

Det är välkänt att det finns många lönnar, Acer, som ofta får en mer eller mindre orangeröd eller lysande gul höstfärg. Dock är lönnarna mer känsliga för vädret, så att soliga dagar och kalla nätter resulterar i en mer lysande färgsättning. Särskilt är det många av de japanska lönnarna som man kan satsa på om man vill att det ska lysa om hösten! Zon 3(4).

Korneller av olika slag brukar också vara pålitliga höstbuskar. Om man har de ryska kornellerna med sina färgade grenar, Cornus alba med sorter, får man dubbel glädje av dem i form av lysande mörkröda höstfärger och vitblåa bär och senare under vintern lyser deras röda eller gula stammar vackert mot snön. Zon 4-6 beroende på sort. 
En rolig släkting till kornellen är amerikanskt hönsbär, tidigare kallad krypkornell, Cornus canadensis, en perenn växt som har rödlysande höstfärg och röda bär. Den blir ca, 10-15 cm hög och kan bilda en fin marktäckare under buskar och träd.

Svartaronian, Aronia melanocarpa, gör en sällan besviken. Den lyser om hösten med både röda, orange och svartbruna blad och blanka, svarta, ätliga frukter. Det finns sorter i olika höjder och de är härdiga upp till zon 4-6 beroende på sort.

Skogsolvon, Viburnum opulus, har förutom lysande röda höstlöv, även blanka, vackra bär. Zon 7. Det finns även andra arter och sorter inom olvonsläktet med fantastiska höstfärger som man kan hålla utkik efter.

Att bergkörsbär, Prunus sargentii och dess namnsorter får en alldeles underbar rödorange höstfärg har väl inte gått många förbi. De bildar med tiden stora träd, men har man plats är de värda att satsa på. Zon 5.

Rönnsumak, Rhus typhina och släktingen korallsumak, Rhus glabra med namnsorten ’Laciniata’ är fantastiska i sina höstfärger! Den förstnämnda är oftast mer orange, korallsumaken är citrongul kryddat med lite orange. Zon 3.

Förutom för att blomma mitt i vinter, har trollhasseln, Hamamelis integrifolia, även en fantastisk höstfärg. Zon 3.

Det finns en rad fantastiska rönnar med mer eller mindre rödorange höstfärg. En av de mest lysande är ullungrönnen, Sorbus ’Dodong’ E. Zon 5.

Det finns också olika rödbladiga ekar som får en fantastisk höstfärg, t.ex. scharlakanseken Quercus coccinea 'Splendens'. Zon 3(4).

Vad kan höstlöven användas till?

Löven kan du sprida på rabatterna, särskilt under buskar som rododendron med ytliga rötter. Även rosor, klematis och många fler växter gillar att få ett värmande lövtäcke runt sina fötter.

Men löven ska förstås vara friska, inte sådana som har drabbats av någon sjukdom som mjöldagg eller liknande. De sjuka löven är det bäst att skicka bort med soporna eller bränna.

Du kan också använda löven till att boa in växter i krukor som ska förvaras utomhus under vintern. Ta gärna en frigolitlåda först som isolerar mot markkylan och ha krukan i den. Placera den intill en ”varm” vägg i lä. Ös sedan på torra löv som du ankrar med granruskor eller juteväv e.d. luftigt material.

Lite löv på gräsmattan skadar inte, maskarna drar dem under jorden så de multnar och blir bra mulljord så småningom. För att underlätta för maskarna kan du köra över löven med gräsklipparen några gånger. Låt inga lövdrivor ligga kvar, bara lite.

Sopa gärna bort löven på gångar och stigar, de våta löven kan vara hala så att man halkar på dem!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB