Höstlöven brinner
Nu brinner höstlöven och man får glädjas åt de höstvackra buskarna och träden som man varit försynt nog att plantera!
Även om det i år inte blev ett så där jättebra ”brinnår” i söder på grund av den milda hösten, hittills utan frostnätter, så finns det buskar och träd som aldrig sviker!
Höstglödande träd och buskar för din trädgård
Det finns många träd och buskar där det verkliga "huvudnumret" är den fantastiska höstfärgen. I trädgården är det ofta just dessa växter som gör att hösten lyser upp, även när andra växter har vissnat ner.
Säkra höstfavoriter
En av de säkraste för höstglöd är björkspirean, Spiraea betulifolia, som med sina äggrunda blad får en strålande rödorange färg, oavsett hur vädret varit under hösten. De bruna resterna av sommarens blommor kan tas bort, men brukar inte störa nämnvärt. Spireor beskärs bäst på senvintern, då man samtidigt kan forma busken och ta bort äldre, risiga grenar för att hålla plantan vital och rundad. Härdig till zon 6.
Ett annat säkert kort är vingbenved, Euonymus alatus, som snabbt tar på sig en skarpt cericeröd höstskrud när nätterna blir kyligare. Den är härdig till zon 5. Benvedssläktet rymmer även andra höstvackra sorter och arter, såsom kasperbenved (Euonymus cornutus var. quinquecornutus) som utmärker sig med sina lustiga, kaspermösse-liknande fröställningar (zon 3), samt vanlig benved (Euonymus europaeus), som har hängande, rosaröda fröställningar och är dekorativ även när bladen har fallit (zon 4). Benved finns både som buske och litet träd.
En verklig sensation på hösten är katsuran (Cercidiphyllum japonicum), vars hjärtformade blad antar lysande citrongula eller ibland rödaktiga färger och dessutom sprider en doft som påminner om pepparkaka när de faller till marken. Det finns också sorter med vinröda blad, som ’Red Fuchs’, även om dessa då får röd snarare än gul höstfärg. Katsura trivs bäst i fuktig, näringsrik jord och är härdig till zon 5.
Lönnar (Acer) – särskilt de japanska lönnarna – är kända för sina överdådiga orangeröda och lysande gula höstfärger. Färgintensiteten beror dock på höstvädret, där soliga dagar och kalla nätter ger de mest glimrande färgerna. Japanska lönnar är ett särskilt bra val för dig som vill ha sprakande färgprakt på tomten. Härdighet varierar, men många sorter klarar zon 3(4).
Olika korneller är också pålitliga höstbuskar. De ryska kornellerna (Cornus alba med sorter) bjuder på dubbla effekter: de får lysande mörkröda löv och vitblåa bär under hösten, och på vintern lyser deras röda eller gula stammar vackert mot snön. Härdighet: zon 4–6. En rolig perenn släkting är amerikanskt hönsbär (Cornus canadensis), en låg marktäckare med röda höstfärger och små dekorativa bär, perfekt under buskar och träd.
Svartaronia (Aronia melanocarpa) är en annan höstfavorit som lyser upp med röda, orange och svartbruna löv samt blanka, svarta, ätliga bär. Det finns både lågväxande och högre sorter, med härdighet upp till zon 6.
Skogsolvon (Viburnum opulus) har djupt röda höstlöv och glänsande röda bär. Den är tålig och klarar sig ända upp till zon 7. Det finns även många andra arter och sorter inom olvonsläktet som erbjuder spektakulär höstfärg.
Bergkörsbär (Prunus sargentii) är känt för sina imponerande rödorange höstfärger och kan med tiden bli stora och majestätiska träd. De passar i stora trädgårdar och är härdiga till zon 5.
Rönnsumak (Rhus typhina) och korallsumak (Rhus glabra ’Laciniata’) är verkliga blickfång om hösten. Rönnsumak går mest i orange toner, medan korallsumaken blir citrongul med inslag av orange. Båda är robusta och klarar zon 3.
Trollhassel (Hamamelis integrifolia) blommar visserligen mitt i vinter, men bjuder även på en fantastisk höstfärg i gyllene och röda toner. Den är mycket härdig (zon 3).
Det finns fina rönnar med iögonfallande höstfärger, exempelvis ullungrönn (Sorbus ’Dodong’ E), som är en av de mest spektakulära. Härdig till zon 5.
För dig som gillar ekar finns rödbladiga arter som scharlakanseken (Quercus coccinea ’Splendens’), som får en speciellt påfallande röd höstfärg. Klarar zon 3(4).
Användning av höstlöven i trädgården
Löven kan du använda på flera sätt i trädgården. Att sprida dem på rabatterna, särskilt under buskar som rododendron (med ytliga rötter), rosor, klematis och andra känsliga växter, ger ett värmande täcke och förbättrar mullhalten i jorden när löven bryts ned. Det är viktigt att endast använda friska löv, inte sådana som har angripits av sjukdomar som mjöldagg – dessa bör helst tas bort från trädgården och antingen brännas eller slängas.
Ett annat smart sätt att utnyttja löven är till isolering av växter i krukor som ska stå ute över vintern. Placera krukan i en frigolitlåda för att isolera mot markkylan, ställ den mot en skyddad vägg och fyll på torra löv runt om. Lägg gärna granris, juteväv eller liknande ovanpå så att löven hålls på plats men materialet ändå är luftigt.
En tunnt lager löv på gräsmattan gör nytta – maskarna drar ner dem i jorden så att de så småningom blir värdefull mull. För att påskynda processen kan du klippa sönder löven med gräsklipparen innan de lämnas kvar. Tänk på att inte låta tjocka lövdrivor ligga, då tar de bort syre och gynnar mossa i gräsmattan.
Sopa gärna bort löv från gångar och stigar eftersom våta löv snabbt blir hala och kan orsaka olyckor. Lägg dem i stället på de ställen där de gör nytta för jorden och växterna!
Värt att tänka på
Höstfärgernas intensitet varierar från år till år beroende på vädret – särskilt gynnar soliga höstdagar kombinerat med kalla nätter de allra klaraste och mest glödande färgerna. Lokalt klimat spelar också in; på höglandet och i fjälltrakter upplevs ofta starkare färger än i kustklimat eller inne i städer. För att fullt ut njuta av hösten i trädgården kan du kombinera flera av de ovan nämnda arterna för både färgprakt, struktur och vintervärde – och samtidigt återanvända löven som naturen generöst bjuder på.
För mer inspiration om höstprakt och växtval kan du läsa vidare på följande sidor:
Katsura – träd för höstglöd och pepparkaksdoft
Välj buskar och träd för lysande höstfärger
Sammanfattning
Många buskar och träd ger oss ett fantastiskt färgspektakel under hösten, och deras löv kan tas tillvara på flera sätt i trädgården – från jordförbättring till skydd och isolering för växter och mark. Planera för höstens sprakande färger redan i vår, så får du njuta av trädgårdens skiftningar året om.