Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstlök

Nu närmar sig den sköna tiden då det är dags att köpa in och plantera höstlökar. Det är spännande att botanisera bland alla glada lökförpackningar i butiken eller på nätet och drömma om hur det kommer att se ut på våren!

Text: Sylvia Svensson

Lökväxterna trivs bäst i en väldränerad, varm, mull- och näringsrik jord och de flesta kan odlas i hela landet, i norr i skydd av ett tjockt snötäcke.

Vackrast blir det om man planterar flera lökar i grupp, inte i rad. Vattna i samband med plantering, det stimulerar rotbildningen. Skulle våren vara torr, kan vattning behövas även då.

Gödsla gärna med speciell lökgödsel eller benmjöl i samband med plantering, det gynnar blombildningen. Gödsla sedan två gånger per år, på våren med blodmjöl och på hösten med benmjöl eller lökgödsel.

Plantera lökarna så fort som möjligt efter köpet, de bör inte ligga någon längre tid. Detta gäller särskilt smålökar som torkar snabbt och narcisser som kan ruttna om de planteras sent. Kan du inte plantera med en gång, förvara lökarna svalt och luftigt, absolut inte i en tät plastpåse!

Tulpanlökar kan man visserligen plantera sent på hösten, men en något tidigare plantering hjälper etablering och övervintring, särskilt i norr. Tumregeln för plantering av lökar är att de ska hamna under jorden tre gånger lökens höjd. Om du alltså har en lök som är 3 cm hög, plantera den 3x3 cm = 9 cm djupt. Har du stränga vintrar, kan dock 4 x lökens höjd vara berättigat, täck dem dessutom luftigt med granris innan vintern kommer.

Tyvärr är tulpaner och krokus rådjursmums, men om man blandar dessa med Allium, narcisser, snödroppar eller olika klockliljor (Fritillaria), så lyckas man kanske lura bambin att även lämna tulpanerna i fred.

Tyvärr finns det många, ofta nyare sorters tulpaner, som inte vill blomma om igen. Det är tulpanens förmåga att bilda blombara sidolökar under sommaren som bestämmer om de kommer igen, då en lök bara blommar en gång.

Det är dock svårt att veta hur nyheterna kommer att bete sig, så man kan ju alltid ha en "nyhetsrabatt" med lökarna planterade i s.k. lökkorgar och där man njuter av prakten bara en gång och förnyar med nya lökar på hösten igen. Dessa lökar kan man efter blomningen flytta till ett mer undanskymt ställe för att se om de vill blomma igen, man kanske får en och annan snittblomma i alla fall. Men önskar man att samma tulpaner ska komma åter år efter år, kommer återigen de gamla, beprövade sorterna väl till pass, sådana som Purissima och Darwin Red.

Om man vill plantera lökar i kruka, är det viktigt att krukan isoleras väl för att inte bli genomfrusen.

Man kan också vinterförvara krukan inomhus mörkt och svalt, strax över 0°C.

Låt blad och blomstänglar vissna ner efter blomningen innan de rensas bort, men ta bort fröställningarna, så löken hinner samla kraft inför nästa års blomning.

Samplantera gärna lökar med yviga perenner, vars blad senare döljer de vissna lökbladen.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu

Klicka in i vår shop Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB