Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstlök

Nu närmar sig den sköna tiden då det är dags att köpa in och plantera höstlökar. Det är spännande att botanisera bland alla glada lökförpackningar i butiken eller på nätet och drömma om hur det kommer att se ut på våren!

Jord och ståndort

Lökväxterna trivs allra bäst i en väldränerad, varm, mull- och näringsrik jord. De passar att odla i hela landet, även långt norrut där ett tjockt snötäcke ger extra skydd under vintern. För bästa resultat, välj en solig till halvskuggig plats och bearbeta jorden så att den blir lucker och fri från klumpar. På tunga jordar kan det vara en fördel att blanda i kompost samt sand eller grus för att förbättra dräneringen.

Plantering för bästa effekt

Vackrast effekt får du genom att plantera flera lökar tätt tillsammans i grupper istället för på rad. Det ger ett frodigare och mer naturligt uttryck i rabatten. Vattna ordentligt i samband med plantering – det stimulerar rotbildningen. Skulle våren bli ovanligt torr, kan extra vattning även behövas då för att lökarna ska etablera sig ordentligt.

Gödsling och jordförbättring

Vid plantering är det fördelaktigt att tillsätta speciell lökgödsel eller benmjöl, vilket gynnar blombildningen. Därefter kan du gödsla två gånger om året: på våren med blodmjöl och på hösten med benmjöl eller lökgödsel för att stärka lökarna inför nästa växtsäsong. Undvik dock övervattning då lökarna är känsliga för röta.

Tidpunkt och djup vid plantering

Plantera alltid lökarna så snart som möjligt efter köp. Särskilt gäller detta små lökar, som snabbt kan torka ut, och narcisser som har lätt att ruttna om de planteras för sent. Om du mot förmodan inte kan plantera direkt, förvara lökarna svalt och luftigt – absolut inte i täta plastpåsar!

Tulpanlökar går visserligen att sätta ganska sent på hösten, men en något tidigare plantering gynnar både etablering och övervintring – särskilt i nordligare delar av landet. En bra tumregel är att plantera lökar på ett djup som motsvarar tre gånger lökens höjd (till exempel planteras en lök som är 3 cm hög på 9 cm djup). I områden med sträng vinter kan det vara en fördel att gå ner till fyra gånger lökens höjd för extra skydd, och täcka planteringen med granris innan vintern kommer.

Skydd mot skadedjur och rådjur

Ett vanligt problem med tulpaner och krokus är att de gärna äts av rådjur. Samplantera därför gärna dessa med arter som allium, narcisser, snödroppar eller olika klockliljor (Fritillaria). På så sätt ökar chansen att rådjuren lämnar dina tulpaner ifred.

Livslängd och förnyelse av lökväxter

En del, särskilt nyare tulpansorter, är inte lika bra på att komma tillbaka år efter år. Det avgörs av lökens förmåga att bilda blombara sidolökar under sommaren, eftersom varje lök bara blommar en gång. För den som vill experimentera går det bra att skapa en nyhetsrabatt med lökar planterade i lökkorgar – då kan man njuta av blomningen en säsong och enkelt byta ut lökarna nästa höst. De överblommade lökarna kan flyttas till ett mer avskilt ställe för att se om de vill komma upp igen, och ibland får man då en oväntad snittblomma. Om du däremot önskar att samma tulpaner ska blomma troget år efter år, välj beprövade och pålitliga sorter som 'Purissima' och 'Darwin Red'.

Plantering i kruka

Vill du plantera lökar i kruka är det viktigt att isolera krukan väl för att förhindra att den fryser igenom. Alternativt kan du vinterförvara den inomhus, mörkt och svalt, strax över 0°C.

Skötsel efter blomning

Efter blomningen bör du låta blad och blomstänglar vissna ner innan du tar bort det gamla växtmaterialet. Det gör att löken hinner samla kraft inför nästa säsong. Men ta bort fröställningarna så snart som möjligt så att energin sparas till löken och inte går till fröproduktion. Ett bra sätt att dölja de vissnande lökbladen är att samplantera med yviga perenner som tar över blomningen senare under säsongen.

Fler tips och inspiration

Är du osäker på om det fortfarande går att plantera lökar sent på säsongen eller vill du ha fler tips, läs gärna Än går det att plantera lökar! för mer inspiration och praktiska råd.

Sammanfattningsvis handlar lyckad odling av lökväxter om att satsa på rätt jord och planteringstid, vara noggrann med vattning och gödsling, samt ge lökarna god eftervård och skydd mot kyla och skadedjur. Genom att följa dessa råd kan du njuta av färgsprakande blomsterprakt tidig vår – år efter år!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB