Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstkrukor med perenna växter

När sommarens blomsterprakt har falnat och de förut så prunkande sommarkrukorna ser som mest trista ut, är det dags att förnya dessa. Man kan göra en höstplantering med de, på senare år, alltmer saluförda "höstfägrings-växterna" (se separata artiklar) eller så kan man göra en året-runt-plantering med perenna växter.

När det gäller perenna växter, bör man ta till en ordentlig stor kruka av den vinterhärdiga sorten, alltså inte terrakotta. Mina krukor har diameter på 50-60 cm och höjden är också väl tilltagen. På så sätt får man in mer jord och växterna behöver inte omplanteras så ofta, vart tredje år räcker. Välj en jord av bästa möjliga kvalitet, gödsla på våren och en gång till på sommaren med kogödsel eller med långtidsverkande gödseldragéer, osmocote eller liknande.

Beroende på var i landet man bor, behöver man kanske skydda krukorna inför vintern genom att ställa undan dessa i kallväxthus eller liknande, nergrävda i rabatten eller under takutsprånget inlindat i isoleringsmattor. Här i södra Sverige behövs det dock inte, bara ställ undan dem så de inte får direkt regn.

De perenna växtkrukorna är kanske inte i sitt bästa skick på våren, men man kan gömma några smålökar i jorden så krukorna blommar även då. Sedan kan man ha krukorna lite undanskymda men ljust och luftigt så att de kan utvecklas till sin prakt under sommaren. Jag har valt växter så att de är som vackrast just på sensommaren och hösten när det behövs något nytt efter sommarblommorna.

I den första bilden ses två krukor i samstämda, bronsglänsande nyanser. Här spelar bladverket första violen (förlåt fiolen), även om dessa växter också kan blomma!

I den första, bruna krukan, ses kopparstarr, Carex buchananii som bakgrundsväxt och på kanten från vänster ses blad av nävan Geranium 'Purple-Haze', de roliga "purpurtaggiga" bladen av höstbräckan Saxifraga fortunei 'Mr Nachi' och alunroten Heuchera 'Emperor's Cloak', den purpurbladiga varianten och skymd finns även Viola labradorica, som har mörka blad. I mitten ståtar en ny sort av kärleksört, Sedum 'Purple Imperior', som har extra mörka blad och är lägre och sirligare än arten.

I den andra, gröna krukan ses det ståtliga japanska gräset Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne', och sedan från vänster, revsugan, Ajuca reptans 'Rainbow', vinterbäret Skimmia japonica 'Rubella', klockvippan Heucherella 'Silver Streak' och en gulvarierad murgröna som klänger på gräset.

Nästa skapelse går i svalt silver och vitt. Den lilla busken i förgrunden är Spirea thunbergii 'Mount Fuji', en vitvarierad, mycket sirlig dvärgbuske. I krukan finns också alunrot, Heuchera americana 'Eco Magnifolia', småbladig funkia, Hosta 'Blue Cadet' och sandmalört, Artemisia stellariana.

Som motvikt till den svala månskenskrukan har jag också skapat en solig kruka med gulbladiga växter. I den finns en liten planta av vingad benved, som senare på hösten får en lysande gulorange höstfärg. Denna buske kommer senare att behöva flyttas till rabatten när den blivit för stor för krukan. Vidare två funkior: den ena är en småbladig, gulgrön Hosta 'Hydon Sunset' och den andra med långa, smala blad heter Hosta 'Celebration'. Den stora gulgröna alunroten heter Heuchera 'Crispy-curly'. En blommande gulbåge, Chiastophyllum oppositifolia 'Variegata' lyser upp i kanten och ett gulbladigt penningblad, Lysimachia nummularia 'Aurea', hänger nedåt.

På framsidan av huset finns en hel samling krukor med olika sorters funkior med gulnyanserade blad som lyser upp i skuggan. Dessa krukor är vackra hela sommaren, från maj/juni till långt in på hösten. Problemet med sniglar som äter upp funkiorna minskar betydligt om växterna står i krukor. Visst kan en och annan snäcka ta sig uppför krukkanten men de är inte alls så talrika som på friland.

Den gulbladiga växten som klänger på staketet är en gyllenhumle, Humulus lupulus 'Aureus'. Planterad i marken intill finns också jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, vars vackra, rundade blad och gröngula blomställningar mjukar upp arrangemanget.


I den första bilden ses två krukor i samstämda, bronsglänsande nyanser.


Den bruna krukan.


Den gröna krukan.


Nästa skapelse går i svalt silver och vitt.


Solig kruka med gulbladiga växter.


På framsidan av huset finns en hel samling krukor med olika sorters funkior med gul-nyanserade blad som lyser upp i skuggan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB