Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstflox

Höstflox - lyser upp mellan sommar och höst.

De höga, lysande ruggarna av höstflox, Phlox paniculata och prickflox, P. maculata är de som verkligen fångar blicken i rabatten när sommaren börjar övergå till höst. Under senare år har till denna skara sällat sig även P. carolina, buskflox (knutflox), som är mycket lik de andra två till växtsättet. Korsningar mellan P. paniculata och diverse andra flox brukar i handeln kallas P. x hortorum (äldre benämning P. decussata). I vanligt tal brukar alla dessa få heta höstflox för enkelhetens skull.

De blommar från juli till september-oktober beroende på sorten. Det finns även sådana som blommar så sent att det inte är någon idé att försöka med dom hos oss.

Höjden blir, beroende på sorten, från knappa halvmeter till över en meter. Kolla noga när du köper så att du inte placerar låga sorter bakom högre!

Deras färgskala i rosa, röd- och blålila, nyanser i rött och purpur samt vitt gör dem lättplacerade i många sammanhang. Bladverket är vanligen grönt, men det finns även sorter med vit- eller rosavariegerade blad.

Placering och jord
Flox är lätt att kombinera med andra rabattperenner då de inte fordrar något särkilt utan nöjer sig med den vanliga rabattjorden, bara den inte är extremt på något sätt, framför allt inte vattensjuk.

Visserligen dominerar deras lysande blommor hela rabatten när de är i blom, men bladen är bara friskt gröna och stör inte helheten under tiden växten inte blommar.

De kan med fördel planteras framför tidiga blommare, sådana som orientaliska vallmon, lupiner, aklejor och löjtnantshjärtan för att täcka över deras nervissnande blad, eller framför ännu högre perenner såsom riddarsporrar. De kan också kombineras med rosor och andra buskar, eftersom deras rötter inte ger sig iväg okontrollerbart och då rotklumpen är ytlig.

En mullrik, väldränerad, näringsrik jord är idealet och de blommar bäst i full sol men kan tåla lite skugga. Om sommaren är torr och varm så måste man vattna och många sorter blir så höga att de tunga blomhuvudena måste stödjas för att inte falla.

Gödsla med kompostjord på våren, även naturgödsel fungerar bra, liksom den nya höstgödseln.

Förökning
Man kan dela de allt större ruggarna, bäst gör man det på våren för att inte störa blomningen på hösten. Man kan också ta rotsticklingar på hösten, sätta dem i bänk och plantera ut dem på våren när de visar att de börjat växa. Denna metod passar bra till de variegerade sorterna eftersom de tycks ha lättare att drabbas av nematoder som då sitter i rothalsen.

Frösådd fungerar på rena arter, men det är ju inte så ofta man odlar just rena arter. Hybriderna är vanligtvis sterila.

Odjur och elände
Tyvärr gillar sniglar floxblad, så man får försöka bekämpa dem.

Nematoder som angriper rothalsen och ger skrumpna blad och vridna stjälkar är ganska vanlig, så även mjöldagg och svamp. Om du skall föröka dina flox så se till att få material från friska plantor! Det har på senare åt kommit alltfler mjöldaggsresistenta sorter i handeln, köp helst sådana.


Phlox paniculata 'Bonny Maid'


Phlox paniculata 'Blue Paradise'


Phlox paniculata 'Magnificiens'


Phlox 'Spring Pearl Miss Jill'


Phlox paniculata 'Iris'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB