Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstblommande perenner i min trädgård!

Mina favoritperenner är de höstblommande, eller senblommande som man bukar säga. Jag vet inte varför, kanske är det för att jag tycker de lyser upp extra mycket? Eller för att det inte finns så mycket annat som blommar som "stör". Eller så är det för att de brukar vara extra kraftiga i både form och blomning, de har ju sparat på krutet hela sommaren och kommer nu med full kraft. Jag tänkte att idag ska ni få följa med hem till min trädgåd och till min trädgårdsmästarkollega Anita Natviks trädgård för att titta på våra höstblommande favoriter!

Text: Anna Theorin Foto: Anitia Natvik, Anna Theorin

Okej, vi börjar vid éntren. Där står en hel del Austinrosor och Kordesrosor som blommar från Juli tills frosten kommer! Helt underbara men det är perennerna vi ska prata om nu. Jag har en stor kärleksört som precis börjar skifta färg till den sprakande röda färgklick som den är. Kärleksörten har oförtjänt dåligt rykte som "tråkig växt" tycker jag. Den har friska gröna skott hela sommaren och står stadigt igenom göteborgsvädret hela vägen in till nästa år. En superväxt helt enkelt! Förutom denna står det en enorm Rosenflockel, den har verkligen tagit fart i år och jag var tvungen att böja ner en kvist för att ta kort på den! Det surrade irriterat av alla insekter när jag gjorde det för Rosenflockeln är en riktigt bi och humlemagnet! I ett hörn står också en nyplanterad Höstsilverax, kortet är från Anitas trädgård då min är för ung för att blomma än. Den doftar underbart och blir tillslut som en liten rugge med långa spiror som sticker ut! Otroligt vacker!

Höstsilverax. Foto: Anita Natvik

Kärleksört. Foto: Anna Theorin

Rosenflockel. Foto: Anna Theorin

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Moving on..

Sen kommer vi till min lilla rabatt på framsidan, mina rudbeckior här har tyvärr sniglarna tagit så denna vackra rudbeckian är ifrån Anitas tärdgård. Jag tycker den är så otroligt snygg! Jag har en del rosor här (igen) men också malvor som blommat läänge nu och äntligen har mina Höstanemoner fått vara ifred för råddjuren! I Anitas trädgård står det olika gräs på framsidan och just detta gräset är så himla fint! Anita är bättre på gräs än vad jag är då mina knappt blommar...

Rudbeckia. Foto: Anita Natvik

Svansfjädergräs (halvhärdigt). Foto: Anita Natvik

Malva och Klätterros (Alchymist). Foto: Anna Theorin

Vi traskar vidare..

Nu kommer vi till en vacker klättrare, eler två rättare sagt. Det är en Klematis och en ros(igen), New Dawn denna gången, tyvärr var det full sol på rosorna så korten blev sådär men en liten rosknopp bredvid Klematisen fick jag allt med!

Klematis och New Dawnknopp. Foto: Anna Theorin

Dessa växter kommer att blomma minst en månad till och jag hoppas verkligen ni har fått lite inspiration till att plantera höstblommande växter i er trädgård med. Det gör så mycket nu när man försöker ta tillvara på det sista av sommaren. Jag vet inte om ni gillar denna sortens inspirationsartiklar. Så gå gärna in på den här länken och skriv vad ni tycker. Bra? Dåligt? Förslag på vad ni vill läsa om? Oavsett så hoppas jag ni har haft en underbar dag!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB