Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstblommande perenner i min trädgård!

Mina favoritperenner är de höstblommande, eller senblommande som man bukar säga. Jag vet inte varför, kanske är det för att jag tycker de lyser upp extra mycket? Eller för att det inte finns så mycket annat som blommar som "stör". Eller så är det för att de brukar vara extra kraftiga i både form och blomning, de har ju sparat på krutet hela sommaren och kommer nu med full kraft. Jag tänkte att idag ska ni få följa med hem till min trädgåd och till min trädgårdsmästarkollega Anita Natviks trädgård för att titta på våra höstblommande favoriter!

Entrén – Rosor och överraskande perenner

Okej, vi börjar vid entrén. Där står en hel del Austinrosor och Kordesrosor som blommar från juli tills frosten kommer – helt underbara rosor som verkligen förlänger säsongen med sin blomsterprakt! Men nu vill jag rikta fokus mot perennerna, för det är de som verkligen bjuder på överraskningar och färgklickar så här års.

Kärleksört – En tålig superväxt

En av mina favoriter är den stora kärleksörten – den börjar nu skifta färg till de sprakande röda nyanser som gör den till ett riktigt blickfång. Kärleksörten har enligt mig oförtjänt dåligt rykte som "tråkig växt", men den bjuder på friska, gröna skott hela sommaren och står lika stadigt genom göteborgsvädret som genom nyårskylan. Dessutom är den en tacksam och lättskött perenn, perfekt för att förlänga trädgårdens blomning långt in på hösten! En riktig superväxt som jag tycker fler borde få upp ögonen för – inte minst för dess tålighet mot både torka och väderväxlingar.

Höstsilverax. Foto: Anita Natvik

Kärleksört. Foto: Anna Theorin

Rosenflockel – En pollinerarfavorit

Just intill står även en rosenflockel som verkligen har tagit fart i år. För att ta kort på den fick jag till och med böja ner en av de högresta blomställningarna, och det surrade irriterat av alla insekter som jag störde – för rosenflockeln är verkligen en bi- och humlemagnet och ovärderlig för pollinerarna i trädgården.

Rosenflockel. Foto: Anna Theorin

Höstsilverax – Doft och elegans

I ett hörn gömmer sig också en nyplanterad höstsilverax. Den är fortfarande lite för ung för att blomma hos mig, men i Anitas trädgård där kortet är taget, doftar den underbart och bildar tillslut en vacker rugge med långa, gracila spiror. Höstsilveraxen är verkligen ett blickfång när så mycket annat börjar gå mot vila.

Färgfest på framsidan

Vi fortsätter vidare till min rabatt på framsidan. Tyvärr har sniglarna härjat bland mina rudbeckior i år, så bilden får istället komma från Anitas trädgård – visst är den fantastisk? Rudbeckian är en riktig höstklassiker som bjuder på pigga gula blommor långt in på säsongen, och den är perfekt för dig som vill ha mycket färg när det mesta annat tackar för sig.

Malva, rosor och höstanemoner

Här samsas även fler av mina älsklingsrosor med malva, som har blommat tappert hela sommaren. Lite extra glad är jag dessutom över att mina höstanemoner för en gångs skull fått blomma ostörda av rådjur! Dessa anemoner ger ett sirligt och romantiskt intryck och håller ut långt efter att mycket annat vissnat ner.

Prydnadsgräs – Struktur och rörelse

I Anitas trädgård på framsidan hittar vi däremot olika prydnadsgräs, som ger både struktur och rörelse åt rabatten. Just svansfjädergräset är så näpet och skirt, även om det bara är halvhärdigt. Anita lyckas så mycket bättre med sina gräs än jag gör – här hemma får jag knappt dem att gå i blom, men de är verkligen fina där de får plats.

Rudbeckia. Foto: Anita Natvik

Svansfjädergräs (halvhärdigt). Foto: Anita Natvik

Malva och Klätterros (Alchymist). Foto: Anna Theorin

Tidlösa klättrare för sensommarens prakt

Vi traskar vidare. Nu står vi framför en vacker kombination av klättrare – en klematis och såklart ännu en ros, denna gång ‘New Dawn’. Det var svårt att fotografera i den starka solen, men jag lyckades fånga en liten rosknopp bredvid klematisen. Kombinationen av tidlösa rosor och klematis ger blomsterprakt nästan hela säsongen och gör att entrén bjuder på något nytt att upptäcka ända långt in på hösten.

Klematis och New Dawnknopp. Foto: Anna Theorin

Tips för en längre säsong

Alla dessa växter, tillsammans med klassiker som rudbeckia, höstanemon och prydnadsgräs, förlänger trädgårdens färg- och blomsterliv en månad till eller längre. Jag hoppas verkligen att du fått inspiration att satsa på höstblommande växter – det gör så stor skillnad när man vill ta tillvara på det allra sista av sommaren och ge trädgården färgglädje och liv även när mörkret kryper närmare.

Vad tycker du?

Jag skulle gärna vilja veta om ni uppskattar den här typen av inspirationsartiklar. Gå gärna in på länken och lämna feedback! Vad är bra, vad kan bli bättre, och vad skulle du vilja läsa mer om? Oavsett så hoppas jag att du haft en underbar dag och känner dig peppad att förlänga trädgårdssäsongen med nya favoriter bland perenner och sensommarblommor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB