Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstaster och penningblad

Augusti räknas till den sista månaden i sommarkvartalet och vi bjuds på ännu en period med härliga dagar och ljumna kvällar att spendera utomhus. Därför presenterar vi två växter för utomhus som får representera Månadens Blomma för augusti. Höstaster och penningblad är växterna vi ska titta närmare på här.

Månadens Blomma i augusti från Blomsterfrämjandet

Höstaster och penningblad

Höstaster, Aster novi-belgii, trivs ypperligt i balkonglådor, krukor och i rabatter. De är rikblommande och finns i blomfärgerna vitt, rödlila och blåviolett. Blommorna är lysande och granna och drar lätt blickarna till sig i samplanteringar.

Släktnamnet Aster kommer av grekiskans aster som betyder stjärna och syftar på de stjärnlika blommorna som uppträder i mängder.

För att höstaster ska trivas vill de planteras på soliga växtplatser och gärna i jordar som har en fuktighetshållande förmåga, torka är värsta fienden.

Höstaster är perenn och har störst chans att övervintra om den är planterad i rabatt.

En övervintrad höstaster blir betydligt högre säsongen efter. Räkna med en höjd på mellan 70-100 cm.

Den andra växten i Månadens Blomma har mycket gemensamt med höstastern trots att de till utseendet inte har mycket som är lika.

Penningblad, Lysimachia nummularia, är en låg, krypande planta med nästan helt runda blad. Sorten 'Goldilocks' har blad som går mer i gult än grönt och som blommar med klocklika gula blommor under juni till augusti. Det krypande växtsättet kan utnyttjas i balkonglådor och höga krukor där penningblad kan planteras i kanten och på så sätt kommer rankorna att hänga fritt.

Planteras penningblad i rabatt får det krypande växtsättet istället en marktäckande effekt. De långa revorna bildar lätt rötter som rotar sig och plantan bildar så småningom en matta där ogräs effektivt hålls borta.

Penningblad trivs på fullt soliga växtplatser och liksom höstastern föredrar den en fuktighetshållande jord. Planteras penningblad i rabatt finns det chans att plantan kommer tillbaks året efter eftersom den är perenn.

Att plantera båda Månadens Blomma tillsammans går alldeles utmärkt eftersom de har liknande krav för att trivas. Har de tidigare planterade blommorna i balkonglådan inte klarat att hålla sig vid liv under semestertrippen är här en vacker kombination att använda sig av. Lika fint som det blir i balkonglådan kan det även bli i krukor om man använder sig av samma växtkombination.

#Så sköter du höstaster:#

  • Trivs i sol
  • Undvik uttorkning

#Så sköter du penningblad:#

  • Trivs i sol
  • Undvik uttorkning

Tankar och funderingar om Månadens Blomma

Höstastern är för mig tradition, farmor älskade astrar och så synd att hon inte får uppleva dem även den här hösten. Hon hade förmodligen fått en höstaster av mig som en kär uppmuntran och då i kombination med förslagsvis penningbladet.

En höstaster får jag i stället ta med på kräftskivan och glädja värdinnan med.

För egen del håller jag nog penningbladet isolerat i krukor, balkonglådor och amplar med tanke på spridningsförmågan. Jag har alltså inte planerat för några penningblad i själva rabatterna i min trädgård...ännu, så därför försöker jag avskärma rabatten från den växten ett tag till.

Det som talar för att jag skulle ha penningblad i rabatten är den hämmande effekten på ogräset och att den blir något av en fuktighetsbevarare för de andra växterna eftersom den täcker de öppna, bara jordplättarna så bra.

Ha bra augusti!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB