Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hosta i kruka

Odla och sköta hosta (funkia) i kruka

Efter många misslyckade försök att odla Hosta – eller funkia som den heter på svenska – på friland, bestämde jag mig till slut att istället rädda de plantor som återstod och ge dem nytt liv i krukor. Många hostor är nämligen rena favoriter hos sniglar, och särskilt tunn- och mjukbladiga sorter blir ofta snabbt förstörda. Det finns dock flera tjockbladiga sorter som är betydligt mer snigeltåliga, vilket du kan läsa mer om här: Om de något tåligare, tjockbladiga sorterna kan man läsa mer här.

Placering och arrangemang

När jag planterade några hostor i krukor och placerade dem på den skuggiga framsidan av huset, blev jag förvånad över hur dekorativt det blev. Här får de chans att visa sig på bästa sätt, skyddade både från sniglar och från hårda vindar tack vare verandan och husets skydd.

På baksidan har jag valt att odla några mer soltåliga småhostor i krukor. Tillsammans med andra växter bildar de fina, harmoniska helheter – hostans eleganta blad är mycket användbara i kombinationer! På framsidan får hostorna oftast sin egen kruka, även om jag ibland låter andra plantors frön som letat sig in gro mellan hostornas blad – om de passar ihop och inte konkurrerar om näringen, vill säga.

Tips för fin krukkombination

För att skapa ett extra vackert blickfång grupperar jag krukorna så att hostorna harmonierar i färg och form. Blå krukor i olika storlekar och höjder står i grupp mot den röda husväggen och arrangeras på "hyllor" av skifferskivor i olika nivåer – dels för en vackrare presentation, dels för att sniglarna får svårare att ta sig upp. Andra krukor placeras direkt på singel eller på särskilda krukfötter. Läs gärna bildtexterna under respektive bild för inspiration:

Skydd mot sniglar

Sniglar är ett ständigt gissel för hostaodlare – men i kruka blir det faktiskt mycket enklare att skydda sina plantor. Använd jordtäckning med vasst grus, snäckskal eller krossade hästkastanjeskal i krukorna för att skapa en snigelfientlig miljö. Ibland kompletterar jag med några korn SnigelFritt om det dyker upp riktigt envisa sniglar. För att göra det ännu svårare för sniglarna att ta sig upp kan man använda krukfötter eller ställa krukor på vasst singel.

Vill du läsa mer om snigelsäkra sorter till din hostasamling, rekommenderar jag gärna denna utförliga artikel.

Extra tips om snigelskydd

  • Plantera gärna i högre krukor eller på hyllor av skiffer.
  • Förnya snigelefientlig jordtäckning varje vår.

Jord, gödsel och planteringskärl

En högkvalitativ urnjord, perennjord eller rosjord är avgörande för att hostor i kruka ska frodas. Se till att krukan är ordentligt dränerad, gärna med ett lager lecakulor eller små stenar i botten. Välj rejäla vintersäkra krukor av stengods, då dessa klarar vårt nordiska klimat bättre – både när det gäller kyla och väta. Jag har provat nya modeller, som visades på Älvsjö-mässan, speciellt framtagna för att övervintra växter i kruka och ser att de fungerar utmärkt.

Gödsla försiktigt. Kogödsel från säck räcker fint, och det är lagom att gödsla på våren samt eventuellt en gång till omkring midsommar. Förnya gärna jordtäckningen årligen så den förblir snigelovänlig. Jorden behöver oftast inte bytas varje år – vartannat eller vart tredje år räcker, annars riskerar växten att stressas.

Gödsel- och jordtips

  • Använd kvalitetjord anpassad för urnor och perenner.
  • Tillsätt näring sparsamt för kraftig och frisk tillväxt.

Vattning, skötsel och delning

Regelbunden vattning är viktig, särskilt för hostor i soliga lägen då rötterna torkar snabbare i kruka. Däremot står många hostor gärna något fuktigt – men de gillar inte att stå i vatten. På våren städar jag alltid bort gamla blad, skrubbar krukan och inspekterar jorden. Då delar jag också plantor som vuxit sig för stora, vanligen vart tredje till femte år.

Vintertäckning och övervintring

Det går alldeles utmärkt att övervintra hostor i kruka, särskilt om du bor i de mildare klimatzonerna och använder vintersäkra kärl. Jag öser torra eklöv över hela krukgruppen och förankrar med granris när hösten blivit kall, så motverkar jag vinterväta och skyddar rötterna. Vindskyddet avlägsnas på våren när hostorna vaknar till liv igen.

Val av sorter och kombinationer

Utbudet av hostor är enormt! Från små kompakta sorter som passar i mindre kärl till storbladiga varianter som kräver rymliga krukor. Tjockbladiga sorter är generellt mindre attraktiva för sniglar, så är detta ett stort problem kan du få tips på rätt val här: Om de snigeltåliga, tjockbladiga sorterna kan du läsa mer här. Välj gärna några olika bladfärger och former och sätt ihop till snygga grupper. Hostor är dessutom vackra att kombinera med ormbunkar och andra skuggtåliga växter – se exempel som .

Inspirerande hostor för kruka

Genom att välja plats, jord och sort med omsorg och använda snigelfientliga metoder ger du dina hostor de bästa förutsättningarna för att trivas och glänsa – år efter år!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB