Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hosta i kruka

Efter många misslyckade försök att odla Hosta, eller funkia som den heter på svenska, på friland, gav jag upp och räddade de som fanns kvar att växa i krukor.

Många hostor är nämligen riktigt mums för sniglar, även om det finns några tjockbladiga sorter som inte är lika begärliga som de tunn- och mjukbladiga som jag hade mest.

Om de något tåligare, tjockbladiga sorterna kan man läsa mer här.

När jag hade planterat några hostor i krukor och placerat dessa på den ganska så skuggiga framsidan av huset, upptäckte jag att det är riktigt dekorativt att ha dem så. Här kunde de få visa vad de gick för i skydd av verandan och huset mot hårda vindar.

Jag har även några mer soltåliga småhostor i baksidans krukplanteringar, där de bildar vackra helheter med andra växter, de har ju så dekorativa blad att de passar till mycket.

Men på framsidan har jag hostorna ofta var för sig i sin egen kruka, även om det händer att några andra växters frön gror i dessa krukor och får vara kvar om de passar ihop med hostan och inte tar all näring från den.

Jag grupperar krukorna så att hostorna passar ihop fint både färg- och formmässigt och bildar en dekorativ krukgrupp. Jag använder blåa krukor i olika höjder och storlekar till den gruppen som ska stå tillsammans mot den röda husväggen, arrangerar dem med hjälp av "hyllor" byggda av skifferskivor som står på olika höga stenblock så att hostorna kommer att stå i olika höjder och var och en syns bättre. Dessutom försvårar även dessa stenhyllor för sniglarna att ta sig upp.

Andra krukor som står direkt på pations stenbeläggning eller på trappan står antingen på vasst singel eller på s.k. krukfötter. En och annan företagsam snäcka har förstås försökt sig på att klättra upp ändå, men i själva krukan möts de av jordtäckning med vasst grus, vassa snäckskal eller krossade hästkastanjeskal. Dessutom brukar jag ha några korn av SnigelFritt i krukorna så att de allra envisaste får sig en sista måltid...

Det går alldeles utmärkt att övervintra hostorna i krukorna, åtminstone hos mig i zon 1, bara man har valt vintersäkra krukor av stengods. Den nya s.k. LindesbergsKrukan som introducerades nu på vårens Älvsjö-mässa verkar också mycket lovande för växter som ska övervintra i sina krukor.

Jag brukar ösa torra eklöv på hela krukgruppen främst mot vinterväta och "förankra" dessa med granruskor så att vinterns vindar inte blåser bort lövskyddet. Men jag gör detta först när det har blivit lite kallare så att jag inte bäddar för sniglarna där under!

Skyddet tar jag bort på våren när det är dags för hostorna att vakna. Jag städar bort gammalt skräp och döda hostablad, skrubbar även krukan utanpå. Samtidigt kollar jag om man behöver byta jord. Det behöver man inte varje år, utan varannan - var tredje gång gödslar jag bara hostorna med kogödsel från säck och förnyar jordtäckningen så den blir snigelfientlig igen.

Jag använder en högklassig urnjord (U-jord, P-jord eller Perennjord) för ny- och omplantering. Det är viktigt med bra jord för att det ska växa bra och växterna ska vara friska.

Här visar jag några bilder på mina hostakrukor!
Storbladiga hostor
Hosta 'Cherry Berry'
Hosta 'Fire & Ice' med ormbunkar
Hosta 'June'
Hosta 'Striptease'
Hosta 'Sunkist' m.fl. i samplantering
Hostagruppen på våren
Hostor med sällskap
Kruka med krukfötter
Olika hostor i krukor


Hosta 'June'


Hostor med sällskap


Kruka med krukfötter


Hosta 'Fire & Ice' med ormbunkar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB