Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höst med fetblad

Nu när sommarblommorna nästan har gjort sitt söker vi nya, vackra växter att förgylla våra uteplatser, balkonger och entréer med. De läckra fetbladsväxterna är på frammarsch med många nyheter!

Fetblad – nygamla växter

Helt nya är förstås inte fetbladsväxterna; de har traditionsenligt haft sin plats i stenpartiplanteringar sedan länge, även om det då ofta handlade om andra arter och sorter än de som nu blivit populära. Dessutom används fetblad idag på andra sätt – i moderna höstkrukor och artistiska arrangemang blir de ett intressant inslag, annorlunda mot deras klassiska roll i stenpartiet. Är du sugen på inspiration kring andra sensommar- och höstväxter? Titta gärna på Sensommar på balkongen, Höstglädje i kruka & urna och Glöd i höstrabatten.

Gillar soligt och torrt

Fetbladsväxterna är experter på att trivas där solen gassar och jorden lätt blir torr. Tack vare sina tjocka, saftiga blad lagrar de vatten och klarar längre perioder utan bevattning. De ska för den skull inte glömmas bort helt – vänta tills jordytan känns torr innan du vattnar igen, men var försiktig så att du inte vattnar för mycket, då ruttnar lätt växten. Den här egenskapen gör dem samtidigt perfekta i krukor och urnor utomhus som ska klara soliga, blåsiga lägen och periodvis ojämn vattning, och i höstarrangemang där man vill undvika växter som snabbt vissnar.

Fetbladsväxter fungerar bra som krukväxt

En annan fördel med Sedum och liknande fetbladsväxter är att de utmärkt klarar sig inomhus, gärna på en solgassig och varm fönsterbräda där inte mycket annat trivs. Plantera dem i en mycket väldränerad, sandig eller smågrusig jord, gärna med inslag av kalk, precis som i deras naturliga miljö. Kaktusjord fungerar ofta fint. Många arter är dessutom snygga i kombinationer med tex prydnadsgräs eller höstliga blommande växter – du hittar mer inspiration om höstarrangemang i Höstglädje i kruka & urna.

Egenskaper och användningsområden

Fetbladsväxter kännetecknas av sin förmåga att spara vatten i bladen, vilket gör dem tåliga mot både sol och torka. De används traditionellt som marktäckare och inslag i stenparti, men ses allt oftare på tak, i sedummattor och som lågskötta krukväxter. Sedum-arter varierar från låga mattbildare till högre, ståtliga former – och de skiftar ofta färg under säsongen utifrån sol, värme och vatten. Många arter blommar med vackra färger och bidrar till att locka mängder av pollinatörer.

Skötselråd

  • Ljus: Soligt läge är bäst; Sedum gillar ljus och värme.
  • Vattning: Vattna sparsamt, låt gärna jordytan torka mellan gångerna.
  • Jord: Plantera i sandig, grusig och väldränerad jord (t ex kaktusjord) med dräneringshål i krukan.
  • Gödsling: Gödsla sparsamt under växtsäsongen med svag näring anpassad för suckulenter.
  • Inomhus: Låt dem stå ljust året om, gärna i söderfönster.

Förökning

Fetbladsväxter är oerhört lätta att föröka. Ta blad- eller toppsticklingar, låt snittytan torka någon dag och placera sedan på lätt fuktad, sandig jord – snart bildas nya små plantor.

Olika arter och sorter

  • Sedum acre (gul fetknopp): En låg, mattbildande och ytterst härdig art med små gula blommor tidigt på sommaren.
  • Sedum album (vit fetknopp): Något högre, tålig och med vitaktiga blommor; bladen kan anta röd ton i stark sol.
  • Flera arter används till sedummattor och tak – de är viktiga för både hållbarhet och biologisk mångfald, då de gynnar humlor och bin. Vill du kombinera dem med andra höstskönheter, kika gärna på Älskade aster!.

Ekologisk betydelse

Fetbladsväxter, i synnerhet olika Sedum-arter, är värdefulla för pollinatörer under sensommar och höst med sitt stora utbud av nektar och pollen – något som bidrar till ökad biologisk mångfald.

Upptäck mer inspiration för sensommar och höst

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB