Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höst i grönsakslandet

Grönsakslandet har en tendens att bli den där platsen vi helst vill slippa se när hösten har gjort sitt intåg. Men lägger du lite tid på att höststäda ditt trädgårdsland innan vintern har börjat härja, lägger du grunden för en bra start nästa år. Vad kan du tänka på när du höststädar grönsakslandet?

Höststädning och förberedelser i grönsakslandet

Av Sylvia Svensson

När du har dragit upp den sista moroten och alla andra godsaker i grönsaksväg som hör sommaren till är det dags att höststäda i grönsakslandet och skapa bästa möjliga förutsättningar inför nästa odlingssäsong. Utöver det ettåriga grönsakslivet behöver de fleråriga grönsaksväxterna lite extra omvårdnad inför vintervilan.

Höststäda grönsakslandet – några viktiga tips

Här kommer några tips på vad du bör tänka på när du höststädar ditt grönsaksland:

Sparris, jordärtskocka och fleråriga grönsaker

  • Sparrisplantor: Låt sparrisstjälkarna gulna och vissna ner helt innan du skär av dem. Täck därefter marken runt plantorna med torra, friska löv – det skyddar och isolerar över vintern.
  • Jordärtskocka: De dekorativa gulblommande stjälkarna av jordärtskocka kan utan problem stå kvar över vintern – det ger även ett visst skydd mot frostknäppar. Skörda några knölar genom att försiktigt gräva runt plantan, men lämna alltid några kvar för fortsatt tillväxt kommande säsong.
  • Flerårig kronärtskocka: Skörda själva skockorna men låt plantans stjälkar vissna ner naturligt för att skydda och stärka roten inför kommande vinter.

Extra omsorg om fleråriga växter

Ge extra vintertäcke eller flytta känsliga plantor till skyddade platser om vintern är särskilt kall där du bor.

Ta tillvara på organiskt material

Hösten är också en perfekt tid för att förbättra jorden med organiskt material:

  • Har du odlat gröngödslingsväxter under säsongen ska du vända ner dessa i jorden nu på hösten för att förse jorden med näring och förbättra strukturen.
  • Ärtväxters blast är rik på kväve och bör också vändas ner – men undvik att blanda ner just potatisblast, eftersom denna kan bära med sig svampsjukdomar.
  • När grönsakslandet är tömt, täck jorden med organiskt material, t.ex. gräsklipp, halm eller löv. Om du har tillgång till tång som legat på land ett tag och sköljts ur på salt, kan även detta användas som ett näringsrikt täcke. Låt täckmaterialet ligga kvar hela vintern – då omvandlas det av maskar och mikroorganismer till fin näringsrik mull som förbättrar jorden och skapar förutsättningar för en ännu bättre skörd nästa år.

Vad ska du använda som täcke?

  • Gräsklipp
  • Halm
  • Löv
  • Tång (om den är sköljd och inte salt)

Att sätta och så på hösten

Vissa grönsaker kan även sås och planteras redan på hösten för att få ett extra försprång nästa år:

Höstsådda och höstplanterade grönsaker

  • Vitlök planteras i september för skörd nästa sommar. Köpt utsäde (sättvitlök) från trädgårdshandel eller plantskola minskar risken för sjukdomar och ger bra resultat.
  • Följande grönsaker kan sås sent på hösten: morot, palsternacka, svartrot, bladpersilja, rotpersilja och dill. Gör i ordning några rader för dessa, men så sent att fröerna inte hinner gro innan kylan kommer – oktober i norr och november–december i södra landet är en bra riktlinje.

Tulpanlökar, perenner och buskar på rea – fyndläge på hösten!

Investera i blomlökar och tillfällig vinterförvaring

  • Finner du tulpanlökar till bra pris på hösten kan du sätta en särskild rad i grönsakslandet avsedda för snittblommor. Tulpanerna blommar tidigt på våren, innan det är dags att så något annat, och kan därefter enkelt tas upp när ytan behövs till nya grönsaker.
  • För dig som fyndat på trädgårdsrean och står med mängder av perenner och buskar är det smart att ”mellanlanda” dessa i grönsakslandet över vintern. Jorden där är ofta lucker, näringsrik och fri från ogräs. Läs mer om hur det fungerar i artikeln: Jordslå växter.

Övriga hösttips för ett friskare grönsaksland

Förebygg sjukdomar och ogräs

  • Rensa bort ogräs ordentligt – det minskar mängden ogräs nästa vår och gör det lättare att hålla landet snyggt och friskt.
  • Undvik att lägga bladmassa från sjuka plantor på komposten. Lägg endast friskt material på höstkomposten eller direkt på landet som gröntäcke.
  • Har du lerjord: passa på att gräva och luckra jorden på hösten. Vinterns frost gör sedan grovjobbet och sönderdelar jordkokorna till nästa säsong.
  • Låt gärna vissa växtrester, särskilt av perenner, ligga kvar. De ger skydd åt jorden och fungerar som vinterbonad för såväl växterna som till nytta för djurlivet.

Ta hand om hösten så gör våren dig glad!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB