Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höst i grönsakslandet

Grönsakslandet har en tendens att bli den där platsen vi helst vill slippa se när hösten har gjort sitt intåg. Men lägger du lite tid på att höststäda ditt trädgårdsland innan vintern har börjat härja, lägger du grunden för en bra start nästa år. Vad kan du tänka på när du höststädar grönsakslandet?

Av Sylvia Svensson

När du har dragit upp den sista moroten och alla andra godsaker i grönsaksväg som hör sommaren till är det dags att höststäda i grönsakslandet. Du får också vända uppmärksamheten mot de perenna grönsaksväxterna och det faktum att de ska stoppas om inför vintervilan.

Höststäda grönsakslandet

Här kommer lite tips på vad du bör tänka på när du höststädar sitt grönsaksland.

  • Låt sparrisstjälkarna bli gula och vissna ner innan du skär av dem. Täck gärna marken med torra, friska löv runt sparrisplantorna.
  • Jordärtskockans gulblommande stjälkar kan stå kvar till våren om du vill, skörda några skockor genom att gräva försiktigt runt jordärtskocksplantan och lämna kvar en del.

  • Har du flerårig kronärtskocka, skörda skockorna men låt stjälkarna vissna ner i egen takt.

Ta var på organiskt material

  • Har du odlat gröngödslingsväxter ska dessa vändas ner nu på hösten.

  • Ärtväxternas blast är full av kväve så den ska också vändas ner. Gör dock inte det med potatisblasten eftersom just potatisblasten kan innehålla svampsjukdomar.

  • När raderna i grönsakslandet väl är tomma kan du täcka ytorna med organiskt material som gräsklipp, halm eller löv. Har du tillgång till tång som legat på land ett tag och blivit av med saltet kan du lägga på det också. Detta ska sedan ligga kvar i grönsakslandet hela vintern, så att maskar och mikroorganismer kan omvandla det till fin mull som förbättrar jorden.

Att sätta och så på hösten

  • Plantera vitlök i september för skörd nästa sommar. Köp sättvitlökarna i trädgårdshandeln så att du garanterat får friskt utsäde.

  • Det finns en del grönsaker som du kan redan på hösten till exempel morot, palsternacka, svartrot, blad- och rotpersilja och dill. Gör i så fall i ordning ett par rader för dessa och pröva. Tänk på att så fröerna så pass sent att de inte hinner komma upp innan vintern - oktober i norr, november-december i söder.

#Tulpanlökar, perenner och buskar på rea#

  • Hittar du billiga tulpanlökar på rea kan du göra en rad i grönsakslandet för snittblommor: tulpanerna hinner blomma innan du ska börja så i grönsakslandet på våren och kan sedan dras bort.

  • Har du varit och köpt en massa reaplantor, både perenner och buskar, kan du mellanlanda dessa i grönsakslandet och plantera dem på sina slutliga platser på våren. Se en separat artikel om detta: Jordslå växter.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB