Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hortensian och pH-värdet

Du har säkert hört att pH är en viktig faktor vid odling av hortensia, men du kanske inte riktigt vet exakt hur det påverkar blomman.

Från Blomsterfrämjandet

Sanningen är den att det bara är för blåa hortensior som man behöver tänka på pH-värdet. Dessa ska nämligen ha ett lågt pH för att behålla den blå färgen. Rosa, röda och vita hortensior däremot ska ha ett normalt pH värde, står de i jord med för lågt pH ändrar sig blomfärgen.

Om du vill ge bort en hortensia är det bästa tipset du kan ge att den ska vattnas rikligt utan att jorden står blöt. Hortensian får nämligen inte torka ut eftersom torka gör att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna. Har blomman en gång torkat ut kan det vara svårt att få den fin igen.

Namn: Hortensia (Hydrangea Macrophylla-gruppen)

Familj: Hydrangeaceae, hortensiaväxter.

Ursprung: Japan.

Färg: Vit, blå, rosa, röd.

Beskrivning: Hydrangea - från grekiska hydor, vatten och aggeion, fat eller kruka. macrophylla - storbladig.

Bakgrund: I sin naturliga miljö är hortensian en buske som kan bli mellan 3 och 4 m hög. Växten finns i butik under vår och sommar då den blommar.

Placering: Hortensian placeras ljust eller halvskuggigt, i direkt soligt läge trivs den inte. Normal rumstemperatur fungerar bra, men ju svalare den står desto bättre håller den.

Sorter: 'Lav' - blå, 'Schneeball' - vit, 'Doris' - röd, 'Paris' - röd, 'Moritzburg' - rosa, 'Liebelle' - blommar med små blommor i mitten och stora i utkanten.

Skötsel: Vattnas rikligt utan att jorden står blöt. Hortensian får inte torka ut eftersom torka gör att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna. Har blomman en gång torkat ut är det dessutom möjligt att den inte hämtar sig igen.

Från vår till sommar ges krukväxtnäring en gång i veckan. Blåa hortensior ska ha ett lågt pH för att behålla den blå färgen medan rosa, röda och vita hortensior ska ha ett normalt pH värde, står de i jord med för lågt pH ändrar sig blomfärgen.

Efter blomningen, runt juni, juli, beskärs skotten och växten planteras ut. Där växer den och utvecklar nya skott och knoppar under hösten som sedan blommar året därpå.

Till vintern täcks växten med löv eller liknande för att hindra att knopparna fryser. Om man lyckats med övervintringen får man en ny blomning till sommaren.

Användning: Om man inte vill eller har möjlighet att plantera ut sin hortensia slänger man den när säsongen är över, inomhus är den omöjlig att övervintra. Den som tycker om eterneller kan torka hortensians blomställning och använda tillsammans med andra torkade blommor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB