Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstväxter för rabatt och kruka!

Hösten är onekligen här. Trots att SMHI säger att den dröjer i min del av landet. Det känns inte så. Gula löv från björken singlar ner. De sista tomaterna fick komma in i helgen och nattemperaturen börjar bli riktigt kylig. Som tur var kan man glädja sig åt fina höstväxter! Jag planterar alltid höstväxter i mina krukor. Mycket är perennt som får stå kvar år efter år i samma kruka.

Text och bild: Anna Theorin

Jag brukar ha en bas i mina krukor som får stå kvar år efter år. Då kan man byta ut de andra växterna efter säsong men låta basen stå kvar. Den består mestadels av bladväxter och lökar - själva basen alltså.

*Till höger ser ni ett Bronsstarr som heter 'Bronze Form', den får fluffiga, oregelbundna bladvippor och är väldigt fin som kontrast.

Alunrot är min absoluta favorit att ha som bas i krukor, även gräs och Murgröna. Ormbunkar av olika slag är vackert i krukor som står i skugga. För er i de allra högsta zonerna kan ni plantera ner alunroten och gräset i marken innan vintern kommer eller ställa in krukan i ett föråd eller liknande. Ni i zoner fem och nedåt kan låta krukan stå ute året om med växterna i. Om krukan är frostsäker då.

*Här har vi flera olika gräs och Humleblomster, mitt favoritgräs är nog Starren, den spräckliga. Helt härdig hos mig men vill inte stå för blött under vintern. Ni hittar Starren här. *

Alla gräs är inte perenna men alla Alunrot är. Murgröna är inte perenn i alla delar av landet. Så kolla upp vilken odlingszon ni har. Murgröna går dock väldigt bra att övervintra i ett kallgarage till exempel.

På våren kan det se ut såhär med en bas av Murgröna och Alunrot tillsammans med lökar och Pensé.

Lökar i krukorna sätter jag på hösten. Narcisser och Tulpaner är min favorit. Jag väljer de tulpansorter som återkommer år efter år. Alla narcisser återkommer år efter år. Jag tycker det är vacker med lite höga lökar i en kruka. Speciellt sen till våren när det svämmar över av vårblom. Ni hittar alla våra lökar här.

Arons Skägg en en rolig växt att ha i kruka på hösten som man sen kan ta in och använda som krukväxt. Den får små babyplantor på stänglar som man sen kan plantera om i nya krukor. Otroligt vacker.

*Arons Skägg 'Tricolor'

Arons Skägg tillsammans med Alunrot 'Obsidian' och Murgröna 'Glacier'. Ni hittar dom här.

Liten Kärleksört är en perenn jag också använder mig mycket av i höstkrukor. Den står kvar året om eller så planterar jag ut den i rabatten senare. Otroligt vacker både i knopp och blommande. Den liksom svämmar över i krukorna utan att bli för hög. Ni hittar liten kärleksört här.

Här tillsammans med Alunrot 'Wild Rose', Salvia och Prydnadspeppar

Salvia är förövrigt en riktig kanonväxt att ha i kruka! Den är ätbar, doftar magiskt, vacker och perenn i de lägre zonerna. Ni i de högre kan antingen plantera ner den i en rabatt eller övervintra i till exempel ett föråd. Sorten på bild heter Kryddsalvia ' Purpurascens' och har en lila ton. Ni hittar den här.

Den står tillsammans med Alunrot, Sommarudbeckia som får stå kvar tills frosten tar den och en Bergenia, Bergenia är fantastisk i kruka. Vintergrön, härdig och mumsigt fin. Bergenian på bild heter 'Eorica' och blir inte så stor.

Som ni märker använder jag mig väldigt mycket av just perenner i mina höstkrukor. Det är för att jag gillar att man kan "återvinna" plantorna. Antingen i samma kruka och bara byta ut vissa sorter eller för att sen plantera ner i rabatt. Känns som man får mycket mer för pengarna då!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB