Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Historiska tulpaner

Historiska tulpaner gör nedslag i den svenska myllan. 1600-talets Holland präglades av tulpanmani. Folk från alla samhällsklasser sålde hus och hem för att få äga ett exemplar av den åtråvärda blomman. Idag, 400 år senare, fortsätter tulpanen att fängsla oss med sin härliga form och sköna färgprakt.

Från Weibulls

Weibulls knyter nu an till tulpanens intressanta historia och lanserar en serie blomsterlökar under namnet "Historiska tulpaner".

  • Tulpanen håller ställningen som Sveriges populäraste snittblomma. 80 % av alla svenskar gillar den allra bäst. Även som blomsterlök är den svenskarnas favorit. Under löksäsongen är tulpanlökarna vår storsäljare. Jag tror att folk längtar efter tulpanen eftersom den symboliserar vårens ankomst och ljusare tider, säger Per von Borstel, tulpanexpert och produktchef på Weibulls.

Weibulls Historiska tulpaner är en för säsongen helt ny serie lökar. Lökarna har rötter 500 år tillbaks i tiden och omfattar 16 olika sorter fördelade på fyra århundraden, från 1500-talet fram till 1800-talet.

  • Våra Historiska tulpaner omgärdas av mycket mystik, kanske framför allt på grund av den tulpanhysteri som rådde i Holland på 1630-talet.

Spekulationer kring den eftertraktade blomman orsakade då en omfattande ekonomisk kris när folk från alla samhällsklasser fångades i en virvelvind av spekulationer. Priserna trissades upp i ett rasande tempo fram till en dag 1637 då intresset plötsligt var som bortblåst och marknaden kraschade.

  • Det fanns en del tulpaner som blev mosaikfärgade och de var de mest eftertraktade, berättar Per von Borstel. Dagens konsumenter tror jag attraheras främst av tulpanens naturliga skönhet och på grund av att dess blomma är så ren och fulländad i sin form.

Lökarna i den historiska serien är unika och finns varken bland Weibulls övriga kollektioner eller i konkurrenternas sortiment. Varje förpackning är försedd med ett konstverk från respektive tidsepok samt en anekdot om löken vilket lär attrahera alla historieintresserade odlare.

  • Det här är ett ypperligt tillfälle för konsumenten att ta del av en botanisk skatt. Vi tror att många uppskattar tanken att själva kunna odla tulpaner så som de såg ut innan de blev förädlade.

Enligt Per von Borstel har trenden på senare år varit tvåfärgade tulpaner. Weibulls Historiska tulpaner sticker ut från denna trend då de är enklare både till form och till färg.

Weibulls Historiska tulpaner är färskvara och finns ute i butik under en begränsad tid, från september till oktober.

Visste du att:

  • …under perioden januari-påsk köper vi svenskar 1 miljon tulpaner om dagen.

  • …vi konsumerar fler tulpaner än ursprungslandet Holland.

  • …det finns nästan 6000 registrerade tulpansorter i världen. Registreringen sker via den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland.

  • …det i Sverige odlas ca 400 olika sorter.

  • …flera svenskar har fått tulpaner uppkallade efter sig, t.ex. Abba dubbel röd, Princess Victoria röd-vit och Ingmar Stenmark rosaröd.

Lästips: "Tulpanmani", Mike Dash ISBN: 9177385616

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB