Historiska perenner får nytt liv och spridning!
Växter med historia
De här utvalda sorterna passar både för trädgårdsägare med intresse för historiskt växtmaterial och för dem som förvaltar eller vill återskapa en äldre trädgård med tidstypiskt uttryck. Varje perenn i serien bär på sin egen historia – ofta med unika traditioner, berättelser och lokala namn som inspirerat till dagens sortnamn. Att plantera kulturarvperennerna är att föra en levande berättelse om plats och människor vidare till nya generationer.
Perennerna har visat sig vara både robusta, friska, och tåliga mot våra svenska förhållanden. Flugor, bin och fjärilar söker sig gärna till dem, och deras långa blomning gör dem lika uppskattade i snittbuketten som i rabatten. De kulturhistoriska sorterna kan också bidra till den biologiska mångfalden i trädgården.
Lanseringen av de fyra sorterna skedde år 2013 i samarbete med perennplantskolorna i Perennagruppen. De återfinns nu i utbudet hos flera handelsträdgårdar och gardencenters, men erbjuds också på vissa museer, byggnadsvårdscenter och botaniska trädgårdar för att tillgängliggöra dem för såväl allmänheten som professionella odlare.
Kulturarvperenner: Historik och Egenskaper
Jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ (Skåne)
En klassiker i svenska trädgårdar sedan många generationer tillbaka. Ursprungligen från Slimminge i Skåne där den gått i arv på kvinnosidan i minst fyra generationer och ofta delats vid flytt, bröllop eller födelsedag. Sorten har vackert vita blommor med gul mitt, är rikblommig och blommar från slutet av juni långt in på hösten, särskilt om vissna blommor tas bort. Höjden är 80–100 cm och den trivs bäst i sol och näringsrik, väldränerad jord.
Egenskaper
- Höjd: 80–100 cm
- Blomfärg: Vit med gul mitt
- Blomningstid: Juni–höst
- Plats: Sol, väldränerad jord
Strandbinkan ’Fru Frida Lindström’ (Jämtland)
Denna tåliga, långlivade perenn har sitt ursprung i Jämtland och bär sedan länge sitt lokala namn. Med sina silvergrå, ludna blad och ljusrosa blomfluff i juli–augusti är den både dekorativ och lättskött. Tål hårda vintrar och skuggigare lägen, vilket gör den till en uppskattad perenn för nordligare breddgrader.
Egenskaper
- Höjd: ca 50 cm
- Blomfärg: Ljusrosa
- Blomningstid: Juli–augusti
- Plats: Sol–halvskugga, tålig mot kyla
Höstfloxen ’Alma Jansson’ (Uppland)
Från ett småjordbruk i Roslagen har denna sort vuxit i samma familj sedan åtminstone 1939, och sannolikt ännu längre. ’Alma Jansson’ utvecklar vackra, svagt doftande blommor i ljust lila med vitt öga, i början av juli och ca en månad framåt. Den är småblommig, frisk och sprider sig lagom med utlöpare – perfekt för både traditionella rabatter och naturträdgårdar.
Egenskaper
- Höjd: ca 100 cm
- Blomfärg: Ljust lila/vitt öga
- Blomningstid: Juli–augusti
- Doft: Svag
Höstfloxen ’Ingeborg från Nybro’ (Småland)
En perenn med rötter i södra Sverige som har namngivits till minne av en kvinna i familjen där den odlats. Den blommar rikligt under sensommaren, är hållbar och tål både varierande jordar och klimat.
Egenskaper
- Höjd: ca 90 cm
- Blomfärg: Varierar, ofta rosa eller lila
- Blomningstid: Sensommar–höst
- Robust och tålig mot olika jordar och klimat
Växternas syfte och användning
Att välja kulturarvperenner i sin trädgård handlar om att slå vakt om både äldre trädgårdskultur och lokal odlingshistoria – och samtidigt få glädje av tåliga, vackra och livskraftiga växter. De är dessutom utmärkta val för den som värnar om pollinatörer och den biologiska mångfalden. För den som vill fördjupa sig i växternas ursprung och berättelser, eller hitta försäljningsställen, erbjuds mer information hos Grönt kulturarv®.
Läs mer!
Information om Grönt kulturarv® och presentationer av de fyra perennerna finns på www.pom.info.
Sammanfattningsvis representerar dessa kulturarvperenner ett stycke levande svensk trädgårdshistoria. De förenar robusthet och skönhet med en rik tradition av berättelser och bruk – och passar särskilt väl för dig som vill bevara, bygga vidare på eller återskapa känslan i äldre trädgårdsmiljöer.