Hinner vi
Höstsäsongens utmaningar
Det är sent i september här i Vibbyn, Norrbotten, och kylan gör sig allt mer påmind. Förhoppningsvis så klarar sig morötterna, purjon och kålrötterna ett tag till, men bondbönorna och ärtorna ligger risigt till. Jag har lagt fiberväv på dem och på purjon, kanske det hjälper litet. Fiberväven fungerar som ett skyddande lager mot både frost och skadedjur, och gör att värmen från marken kan hållas kvar under natten. Den släpper även igenom både ljus och vatten, vilket skapar ett gynnsamt mikroklimat för grönsakerna. Fiberduk är verkligen guld värd så här sent på säsongen, särskilt här uppe när nätterna snabbt blir kallare. Kanske jag hinner plocka in bondbönorna i veckan, men det blir mörkt snabbt på kvällarna nu.
"Bondbönor i väntan på skörd".
Experiment med ny rabatt
Härom kvällen gjorde jag en liten rabatt i skymmningsljuset. Jag hade fått frön till spansk körvel och kajplök från min "cyber-trädgårdskompis", och hon instruerade mig att så körveln så snart som möjligt. Det var några veckor sedan, så nu kunde jag inte skjuta upp det längre. Ingen tid för avancerade djupgrävningar och snygga rabattkanter, så jag beslöt mig för att prova ett tips som jag läst om tidigare. Jag lade helt enkelt ut dagstidningar direkt på gräsmattan där jag ville ha rabatten och skottade på en hög jord. Vid det laget var det knappt ljust ute, så jag vet inte riktigt hur fröna hamnade när jag sådde. Det blir spännande att se hur det går, om fröna gror och om "tidningsmetoden" fungerar. Tanken är att tidningarna ska kväva gräset under, och sedan förmultna så att rabattväxternas rötter kan växa igenom. Det känns bra att slippa riva upp grässvålen och ändå kunna börja på en ny plats i trädgården.
Kajplök och spansk körvel – nya bekantskaper
Kajplök läste jag förresten om i Lena Israelssons bok "Köksträdgården, vårt gröna arv". Den växer vild på Gotland, och ska bli som små purjolöksliknande saker som kommer upp tidigt på våren. Spansk körvel vet jag inte så mycket om, men den kommer visst också tidigt på våren och ska vara god till soppor. Få se om de trivs här uppe i zon 5-6 – det är alltid lika spännande att prova nya växter och se vad som fungerar här i norr.
Inomhusodling av chilepeppar
Inomhus har vi fyra stora krukor med chilepeppar, två jalapenoplantor och två habaneroplantor, som vi dragit upp från frö i våras. De är egentligen min man som ville odla dem – en typisk "karlgrönsak" tror jag! Men jag har så klart tagit över ansvaret, han kan gå förbi dem utan att se att de behöver vatten eller omplantering... De har stått inomhus under sommaren, fått komma ut ibland när det varit fint väder. Men de verkar ha trivts i alla fall, vi har fått en massa orange, bulliga habanerofrukter och rätt många röda, spetsiga jalapenofrukter. Jag hade hört en massa skräckhistorier om hur starka de är, speciellt habaneron, så när det var dags att skörda den första skyddade jag mig noggrant med plasthandskar, och vågade nästan inte skära i den! Det visade sig att de inte var så farliga som jag trodde, och dessutom var de goda! Jalapenon har en mustig paprikasmak, passar perfekt i tomatsoppa. Habaneron doftar och smakar litet fruktigt, som äpplen eller ananas ungefär.
Övervintringsfunderingar
Nu tänker jag försöka övervintra chilepeppar-plantorna, eftersom de ser så friska och fina ut. Jag vet inte riktigt hur man gör, jag tänkte ställa dem i vårt svala, ljusa garage. Men ska man beskära dem? Hur gör man egentligen? Jag har lagt ut en fråga om det på Odla's diskussionsforum, så ni som vet mer om detta får gärna gå dit och dela med er av era kunskaper! Tänk ändå vad roligt att tack vare internet kunna få tips från trädgårdsmänniskor över hela landet – ibland känns det som hemmaodlarna är ett hemligt nätverk där alla hjälps åt.
Sättvitlök på vänt
Den fina sättvitlöken som jag beställt från Lindbloms har jag inte heller hunnit sätta ner i jorden. Undras om jag kommer att hinna det innan snön kommer – och undras om de hinner börja rota sig innan vintern? I värsta fall får jag försöka täcka planteringen med ännu ett lager fiberväv och hoppas på det bästa.
Höstens reflektioner och nya odlingsdrömmar
Så här på höstkanten gäller det verkligen att ta till alla knep för att förlänga säsongen och skydda det som går. Det känns också fint att se tillbaka på odlingsåret och redan börja smida planer för nästa vår. Jag undrar vad som kommer upp först: kajplöken, spansk körvel eller kanske några överlevande bondbönor?