Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hinner vi

De flesta träden är helt kala nu, men vi har i alla fall inte fått snö ännu. Nätterna börjar bli kallare, kring -2 grader, och årets första halka kom häromdan när vi åkte till jobbet på morgonen. Trots det har vi inte hunnit slutskörda förra helgen som vi tänkte.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 30 september 1998

Förhoppningsvis så klarar sig morötterna, purjon och kålrötterna ett tag till, men bondbönorna och ärtorna ligger risigt till. Jag har lagt fiberväv på dem, och på purjon, kanske det hjälper litet. Kanske jag hinner plocka in bondbönorna i veckan, men det blir mörkt snabbt på kvällarna nu.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Härom kvällen gjorde jag en liten rabatt i skymmningsljuset. Jag hade fått frön till spansk körvel och kajplök från min "cyber-trädgårdskompis", och hon instruerade mig att så körveln så snart som möjligt. Det var några veckor sedan, så nu kunde jag inte skjuta upp det längre. Ingen tid för avancerade djupgrävningar och snygga rabattkanter, så jag beslöt mig för att prova ett tips som jag läst om tidigare. Jag lade helt enkelt ut dagstidingar direkt på gräsmattan där jag ville ha rabatten och skottade på en hög jord. Vid det laget var det knappt ljust ute, så jag vet inte riktigt hur fröna hamnade när jag sådde. Det blir spännande att se hur det går, om fröna gror och om "tidningsmetoden" fungerar. Tanken är att tidningarna ska kväva gräset under, och sedan förmultna så att rabattväxternas rötter kan växa igenom.

Kajplök läste jag förresten om i Lena Israelssons bok "Köksträdgården, vårt gröna arv". Den växer vild på Gotland, och ska bli som små purjolöksliknande saker som kommer upp tidigt på våren. Spansk körvel vet jag inte så mycket om, men den kommer visst också tidigt på våren och ska vara god till soppor. Få se om de trivs här uppe i zon 5-6!

Inomhus har vi fyra stora krukor med chilepeppar, två jalapenoplantor och två habaneroplantor, som vi dragit upp från frö i våras. De är egenligen min man som ville odla dem - en typisk "karlgrönsak" tror jag! Men jag har så klart tagit över ansvaret, han kan gå förbi dem utan att se att de behöver vatten eller omplantering... De har stått inomhus under sommaren, fått komma ut ibland när det varit fint väder. Men de verkar ha trivts i alla fall, vi har fått en massa orange, bulliga habanerofrukter och rätt många röda, spetsiga jalapenofrukter. Jag hade hört en massa skräckhistorier om hur starka de är, speciellt habaneron, så när det var dags att skörda den första skyddade jag mig noggrannt med plasthandskar, och vågade nästan inte skära i den! Det visade sig att de inte var så farliga som jag trodde, och dessutom var de goda! Jalapenon har en mustig paprikasmak, passar perfekt i tomatsoppa. Habaneron doftar och smakar litet fruktigt, som äpplen eller ananas ungefär.

Nu tänker jag försöka övervintra chilepeppar-plantorna, eftersom de ser så friska och fina ut. Jag vet inte riktigt hur man gör, jag tänkte ställa dem i vårt svala, ljusa garage. Men ska man beskära dem? Hur gör man egentligen? Jag har lagt ut en fråga om det på Odla's diskussionsforum, så ni som vet mer om detta får gärna gå dit och dela med er av era kunskaper!

Den fina sättvitlöken som jag beställt från Lindbloms har jag inte heller hunnit sätta ner i jorden. Undras jag kommer att hinna det innan snön kommer - och undras om de hinner börja rota sig innan vintern?


"Bondbönor i väntan på skörd".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB