Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Himmelskt blått

Blått är en av de tre rena grundfärgerna. De andra två är rött och gult. Blått förknippar vi ofta med vila, tysthet, frihet, klokhet och klarhet. Det är en lugn färg som återger sommarhimlens skinande blåa nyans eller rymdens djupa, mörka färg. Den påminner oss också om sommarens solglittrande hav och semester. De kalla blå nyanserna får oss att tänka på skuggornas lek på vinterns isiga snövidder. Och blått är ju längtans färg!

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Under de senaste åren har den blå färgen dominerat bland trädgårdsprylarna. Det finns en uppsjö av blåa krukor, urnor och figurer, och blått i olika nyanser har också varit en mycket populär färg för trädgårdens snickerier.

Den som älskar blått kan fortsätta med temat genom att planera och plantera blåblommande rabatter, kanske accentuerade med limegrönt, ljusgult och vitt. Blått är en bra, lugn bakgrund för många andra färger också, det gäller att experimentera.

Vill man hålla sig till enbart blått, går det också utmärkt, eftersom det finns så många olika blå nyanser från skiraste blekblått till mörkaste åskmolnsblått. Blå blommor kan också vara mer eller mindre violett-tonade och det är svårt att definiera vad som verkligen är blått när det gäller växter.

Författaren till "A Book of Blue Flowers", Robert Geneve, frågar sin fru: "Är denna blomma verkligen en blå blomma"? Hustrun svarar så fyndigt: "Om du vill att den skall vara blå så är den det."

Blåa blommor passar särskilt bra vid vattnet, där de återger himlens färg i vattnets spegel.

Vid dammar är jorden ofta frisk och fuktig, därför skall man välja växter som trivs med sådan jord. Man kan titta vilka blå blommor naturen själv har "placerat" vid stränder: höga, stolta spiror av strandveronika, Veronica longifolia och strandiris, Iris sibirica, lysande himmelsblåa förgärmigej, Myosotis scorpioides och fluffiga strandaster, Aster tripolium.

Den näpna, lilla norska blåstjärnan, Scilla verna, växer vild på norska strandängar.

På friska, något fuktiga jordar trivs trädgårdsflyktingarna äkta stormhatt, Aconitum napellus och dito ängsnäva, Geranium pratense samt den vilda skogsnävan, G. silvaticum, för att nämna några.

Trädgårdsväxter som passar vid vatten är olika sorters funkior, Hosta. De flesta har blålila blommor, men det finns även vitblommande namnsorter.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla och liknande, vårblommande ormöga, Omphalodes verna, passar att växa under buskar och högre perenner, eftersom de föredrar halvskugga.

Vårblommande är också lungört, Pulmonaria, varav det finns flera blåblommiga arter.

Japansk starr, Carex morrowii, har mer eller mindre blågröna blad, men den finns även en namnsort med krämgula bladkanter, 'Variegata'. Mycket dekorativ!

Många blåa namnsorter finns bland * Aster dumosus och A. novi-belgii*.

Några namnsorter med mer eller mindre blåaktiga blommor kan man numera hitta bland dagliljorna, Hemerocallis. Ett par exemplar är de nya H. ' Destined to See' och 'Velvet Shadows'. Dessutom finns det en mängd ljusgula sorter av dagliljor, främst passar de gamla "vilda" sorterna vid vatten.

Fina bakgrundsväxter för dammrabatter med sina stora blad är parasollblad, Astilboides tabularis och klippstånds, Ligularia dentata. Blommorna hos båda är gula, men det passar ju bra för att lätta upp allt det blåa.

Den lilla skissen är ett förslag till en dammrabatt, kompletterad med ett litet trädäck för skön avkoppling.

Om du önskar en plats att fly undan högsommarens brännande middagshetta, kanske en sittplats under några större träd med blåblommande, lugna växter med svalkande intryck kan vara något?

Komponera med ljusa, svala nyanser som lyser upp i halvskuggan.

Även här passar då de tidigare nämnda stormhattarna och nävorna med sina förädlade släktingar.

Blåa och vita aklejor, Aquilegia vulgaris, olika sorters blåklockor som även kan ha vita blommor, Campanula, och stolta vita krolliljor ger höjd åt rabatten.

Tremasterblomma, Tradescantia i sorter, passar bra här med sina knallblåa blommor.

Små näpna violer såsom den vårblommande doftviolen Viola odorata och långblommaren, vita eller ljusblåa hornviolen V. cornuta passar som kantväxter, så även vintergröna, Vinca minor.

Hasselört, Asarum europaeum, med sina blanka, blågröna blad passar som marktäckare i skuggigare ställen och under buskar.

I framkanten av buskage eller under större perenner som inte skuggar för mycket på våren, passar även näpna blåsippor fint.

Om din sittplats har en pergola eller ett lämpligt träd att klättra i, så passar många blåblommiga klematissorter också bra.

Skulle sittplatsen vara solig och kanske torr, finns det svalkande blåa växter även för sådana lägen.

Kattmynta, Nepata x faassenii, passar bra här som kantväxt, liksom stäppsalvior, Salvia nemorosa. Av bägge finns flera namnsorter.

Lavendel, Lavandula i sorter, är given i detta läge, liksom axveronika, Veronica spicata.

Av Alpaster, Aster alpinus, finns många vackra namnsorter, både blålila och vita.

Mur- och stjärnklocka, Campanula poscharskyana resp. portenschlagiana (vilka namn på små, näpna växter!) kan hänga ner från muren och färga den blå, men de kan också växa i stenskrevor och liknande. Det kan också murreva, Cymbalaria pallida. Karparterklocka, Campanula carpatica, växer däremot upprätt bollformigt och står hellre i kanten.

Fransgentiana, Gentiana septemfida, blommar med, ja just det, mörkt gentiana-blåa blommor i juli. Annars är den en lättodlad växt, men den tål inte att vattnet står på platsen varken sommar- eller vintertid.

Om man vågar sig på bergklint, Centaurea montana, får man en riktig blå växt som är vacker och oöm, men den sprider sig också väldigt duktigt!

Blå bolltistel, Echinops ritro, rysk martorn, Eryngium planum och alpmartorn, E. alpinum, är alla ståtliga, högre perenner som ger en exotisk touch åt platsen.

Höga, majestätiska riddarsporrar, Delphinium, finns det många fina, blåa sorter av. De bildar en fin bakgrund till lägre växter, särskilt om de placeras mot en häck eller ett buskage.

Storklocka, Campanula persicifolia m.fl. klockor hemmahörande på torra ängar fungerar i soliga, torra lägen.

Av tysk iris, Iris germanica, finns det massor av namnsorter med olika blåa nyanser. Den kräver något torrare växtplats. Så antingen har man den så här, i sandigt, soligt läge som detta eller så gör man en egen rabatt åt den vid vattnet, men så pass långt från vätan att den står torr under vintern, för annars ruttnar de ytliga jordstammarna.

Berglin, Linum perenne, med sina intensiv blåa blommor på tunna stjälkar är mycket vacker och av kudd- och mossflox, Phlox douglasii resp. P. subulata, finns även blålila sorter att köpa.

Lammöron, Stachys byzantina med sina silvefärgade, ludna blad är en självklarhet i varma, torra lägen och det finns namnsorter som blommar med lilablåa ax och andra som inte blommar alls.

Silvriga blad har också backsippa, Pulsatilla vulgaris, som blommar på våren samtidigt med bollvivan, Primula denticulata. Av bägge finns blåa namnsorter.

Den blåaste grässorten av alla, blåsvingeln, Festuca glauca, och dess namnsort 'Elijah Blue' passar bra här. Festuca gautieri, björngräs, är blå även den.

Om du sedan kompletterar dina rabatter med lövfällande och vintergröna buskar och träd kanske även med blåblommande sommarblommor samt vårens alla blå smålökar, får du rabatter som blommar från tidig vår till senhösten!


Iris sibirica 'Perry's Blue' och Nepata faassenii 'Six-Hill's Giant'


Myosotis scorpioides


Scillamatta


Geranium phaeum lividum
Foto: Hannele Niemelä


Hostor på berg


Hosta och daglilja


Brunnera macrophylla och Pulmonaria longifolia


Hemerocallis 'Velvet Shadows'
Foto: Viktoria Serafin


Dammrabatt i blått


Aquilegia vulgaris


Campanula trachelium 'Bernice'


Campanula poscharskyana


Tradescantia andesonia-hybr 'Caerulea Plena'


Clematis occidentalis v. grosserata


Aster alpinus 'Dunkle Schöne'


Gentiana septemfida v. lagodechiana


Echinops ritro

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB