Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hibiskus en färgsprakande soldyrkare

Hibiskus är en soldyrkare som trivs i det soliga fönstret eller på uteplatsen. Törstig är den, men som tack för det tillförda vattnet utvecklar den sina stora färgsprakande blomkjolar. Vi förknippar den lätt med med varma tropiska platser. I Tyskland kallas den t ex för Hawaiiblomma.

Hibiskusblomman är makalöst vacker. Den är en symbol för Hawaii och är Malaysias nationalblomma, men hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis) mår också utmärkt hos oss på en solig varm plats ute eller inne. Med sol, värme och vatten i tillräcklig mängd sätter plantorna ständigt nya knoppar.

Den utslagna blommans kronblad är stora och skimrande. På de enkelblommande sorterna är kronbladen fem och från blommans centrum sträcker sig den långa pistillen som är sammankopplad med ståndarna, elegant ut ur blomman.

Det finns också en ursprungssort från Östafrika, Hibiscus schizopethalus där de fransiga kronbladen är rullade bakåt och där ståndare och pistillsticker långt utanför blomman och ger associationer av gracil fjäril.

De vanliga hibiskusarna i handeln har enkla eller mer eller mindre fyllda blommor i alla tänkbara nyanser.

Svensken reser allt mer till varma och exotiska länder. En följd därav är att vi allt mer intresserat oss för att hemma återskapa lite av den exotiska färgprakt vi upplevt. Här har hibiskusen varit en av de blommor som blivit populär. Lättskött som den är i förhållande till många andra exotiska plantor. Dessutom går den lätt att forma till små stamträd, stora buskar att inreda det soliga vardagsrummet eller genom beskärning lagom storlek till fönsterbrädan.

Färgglada och blomrika

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Hibiskus tillhör en av de växter som går att få i nästan alla färger förutom klarblått och svart. Färgrikedomen är enorm då det finns mängder av olika nyanser inom varje färg och dessutom ett antal tvåfärgade som t ex 'Athene'. Om man har vägarna förbi Kuala Lumpur i Malaysia kan man uppleva detta i deras Hibiskuspark med 500 sorter. En hyllning till landets nationalblomma. Nu består ju inte hibiskusen av bara blommor utan plantorna har ett härligt grönt bladverk som under blomningen ger en lugn bakgrund till färgprakten. Under perioder utan blommor ser hibiskusen till skillnad från många andra blommande växter alltid lika fräsch ut med sitt ljust eller mörkt gröna bladverk beroende av sort. Det finns faktiskt också hibiskusar med vitbrokiga blad men dessa ses sällan ute i handeln.

Hibiskus med enkla blommor är generellt de mest hållbara och tåliga. Vackra och ofta odlade är den röda 'Cardinal' och den kraftigväxande 'Holiday' som har stora, starkt röda eller gula blommor. 'Carmen' utmärks av en fantastisk blomrikedom och ett frodigt, flikigt bladverk. Även 'Carmen' finns i såväl gult som orange.

'Sunny Cities' heter en helt ny grupp av sorter med stora, enkla blommor i en härlig, varm färgskala. Det här är lättskötta och oerhört blomvilliga hibiskusar. Och den enskilda blomman kan hålla i upp till tre dagar! Normal livslängd för hibiskusblommor är en eller på sin höjd två dagar. 'Sunny Cities'-gruppens medlemmar har fått namn efter soliga städer, t ex 'Bordeaux' (röd), 'Ankara' (apelsingul) och 'Athene' (ljusare gul med vinröd mitt).

Mycket ljus och vatten
Hibiskus älskar ljus och värme. Till skillnad från de flesta krukväxter tål den att stå i direkt solljus. Den blommar allra bäst i ett soligt söderfönster, om den bara får tillräckligt med vatten. Ljusa öster- och västerfönster går också bra. Våra inglasade balkonger och uterum brukar bli mycket varma under vår- och sommarmånaderna och här stortrivs hibiskusen. Har man en skyddad balkong eller uteplats kan den gärna få följa med ut under sommaren. Det enda man ska tänka på när man tar ut hibiskusen är att den inte är van vid blåst och ultraviolett strålning, när den bara stått inomhus. Så ta det försiktigt och ställ plantan skuggigt och extra skyddad den första veckan. Glöm inte ta in den om det blir nattfrost för det klarar inte en tropisk växt som hibiskus.

I varma lägen förbrukar en hibiskus mycket vatten. Om man planterar om hibiskusen i en större kruka som ger större jordvolym klarar den det soliga läget bättre. När plantans blad signalerar att den är törstig, känn med fingret nere i jorden, inte bara på ytan. Känns jorden då torr vattna ordentligt så att jorden blir genomvattnad. Låt aldrig hibiskusen stå i vatten. Det är bra att duscha hibiskusar ofta. Använd handduschen i badrummet och var noga med att duscha bladens undersidor. På så sätt förebygger du ohyra. I jorden kan du också sticka ner  ett par "Plant pin-stickor" i förebyggande syfte mot trips och bladlöss.

Vid hård uttorkning kan knoppar falla av, och risken för angrepp av bladlöss och spinnkvalster ökar. Knoppfall kan också bero på för mycket vatten och för sval placering eller kalldrag.

Övervintringen av hibiskus medför inga problem, då de kommer från tropiska områden och älskar en jämn temperatur året runt precis som vi har i våra bostäder. Viktigt är däremot att inte vattna för mycket, då vårt dagsljus under vintern gör att växterna förbrukar betydligt mindre vatten. Hibiskusen tål även vintertemperaturer ner mot 12-15 grader, men då med mycket måttlig vattning. I slutet av januari till början av februari beskär man hibiskusen. Plantan blir då buskigare och mer blomrik. Då är det också lämpligt att plantera om i ny näringsrik jord.

Från tropiska Asien
Vår vanliga hibiskus har artnamnet, rosa-sinensis, vilket betyder rosen från Kina. Det är just i sydligaste Kina och de tropiska delarna av Asien som vår vanliga hibiskus anses ha sitt ursprung. Nu är den älskad och väl spridd över hela världen. Där det är varmt nog, i tropiska och subtropiska områden, växer hibiskusen utomhus och bildar stora buskar som blommar makalöst rikligt. Vi kan också låta våra plantor växa upp till buskar eller små träd, de är lätta att formklippa och stamma upp. Sen kan uterum och terrass få en blommande, tropisk atmosfär!


Hibiskus en tropisk växt vi gärna använder för att ge våra hem en ordentlig färgklick. De enkelblommande sorterna är lättast att lyckas med. Här syns orange och gul 'Carmen', 'Flamingo' som är aprikosfärgad med vinröd mitt, 'White Dynamite'; crèmefärgad med vinröd mitt, och den röda 'Cardinal'.
Foto: Louise Thordin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB