Hibiskus en färgsprakande soldyrkare
Hibiskus – en soldyrkare och färgklick för hemmet
Hibiskus är en soldyrkare som trivs allra bäst i det soliga fönstret eller på en ljus och varm uteplats. Det är verkligen en törstig växt, men den tackar för vattnet med att utveckla sina stora, färgsprakande blomkjolar. Hibiskus väcker ofta associationer till varma tropiska platser – inte så konstigt, eftersom den är en symbol för Hawaii och Malaysias nationalblomma. I Tyskland kallas den för Hawaiiblomma, och dess exotiska utseende gör att du enkelt kan skapa semesterkänsla hemma. Läs mer om glänsande bladverk och starka färger hos hibiskus.
Stora blommor och många nyanser
Den utslagna hibiskusblommans kronblad är stora och skimrande. Hos de enkelblommande sorterna består blomman av fem kronblad, där den långa pistillen är elegant sammanbunden med ståndarna och sticker charmigt ut från mitten. Bland intressantare arter finns till exempel Hibiscus schizopethalus från Östafrika, vars fransiga kronblad är rullade bakåt och där blommans ståndare och pistill sticker långt ut och skapar ett fjärilsliknande uttryck.
I handeln hittar du hibiskusar med enkla eller mer eller mindre fyllda blommor i alla tänkbara nyanser, förutom klarblått och svart. Färgprakten är imponerande – och det finns massor av olika nyanser och även tvåfärgade sorter, som ‘Athene’. Om du någonsin besöker Kuala Lumpur i Malaysia kan du passa på att se den berömda Hibiskusparken, där över 500 olika sorter hyllar nationalblomman.
Vid sidan av de färgsprakande blommorna har hibiskusen ett vackert grönt bladverk som skapar en lugn fond till blomningen. Under perioder då den inte blommar ser plantan ändå alltid fräsch ut med sina ljus- eller mörkgröna blad, beroende på sort. Vitbrokiga blad förekommer men är ovanliga i handeln.
Populära sorter – tåliga och lättskötta
Enkelblommande hibiskus är generellt de mest hållbara och tacksamma sorter att odla. Välkända och ofta odlade är den röda ‘Cardinal’ och den kraftigväxande ‘Holiday’, som ger stora röda eller gula blommor. Sorten ‘Carmen’ är känd för sin fantastiska blomrikedom och sitt frodiga, flikiga bladverk, och finns i både gult och orange. Den nya ‘Sunny Cities’-gruppen bjuder på stora, enkla blommor i varma toner, där varje blomma kan hålla i upp till tre dagar – längre än vanligtvis, då de flesta hibiskusblommor lever bara en eller två dagar. Exempel på dessa sorter är ‘Bordeaux’ (röd), ‘Ankara’ (apelsingul) och ‘Athene’ (ljusgul med vinröd mitt).
Ljus, vatten och skötsel – så får du hibiskusen att blomma
Hibiskusen älskar ljus och värme, och till skillnad från många andra krukväxter trivs den bra även i starkt, direkt solljus. Bäst blommar den i ett soligt söderfönster, men den klarar sig även i ljusa öster- eller västerfönster. Under vår och sommar mår den utmärkt på inglasade balkonger, i uterum eller på skyddade uteplatser. Det är dock viktigt att vänja plantan sakta vid utelivet, särskilt med tanke på vind och starkt UV-ljus. Ställ ut den i skugga och lä på sommaren första veckan och ta in den vid risk för nattfrost, eftersom hibiskus är känslig för kyla.
Lika soldyrkande som den är, lika törstig är den. I varma lägen behöver hibiskusen mycket vatten och det kan vara smart att plantera om den i en större kruka för att förbättra jordvolymen och motståndskraften mot uttorkning. Känn efter med fingret en bit ner i jorden – först när det är torrt där ska du vattna rikligt, så att hela jordklumpen fuktas ordentligt. Låt aldrig växten stå i vatten, då det lätt leder till rotröta. Under varma perioder kan daglig koll och vattning behövas. Duscha plantans blad regelbundet, särskilt undersidorna, så förebygger du ohyra som bladlöss och trips, och använd gärna “Plant pin-stickor” i jorden vid behov.
Om växten torkar ut rejält kan knoppar falla av, och uttorkning ökar dessutom risken för skadeinsekter. Samma problem uppstår om plantan står för blött, för svalt eller i kalldrag.
Beskärning, näring och vintervila
Hibiskusen är på många sätt lättskött – den gillar jämn temperatur och mår bra av en årlig beskärning. Beskär plantan mellan slutet av januari och början av februari för att stimulera buskigare tillväxt och rikligare blomning. Det är också bästa tiden för att plantera om hibiskusen i ny näringsrik jord.
Under den ljusa växtsäsongen (vår till höst) gödslas hibiskusen varje vecka med växtnäring avsedd för blommande krukväxter, medan vattning och gödsling dras ner under vintermånaderna då tillväxten avtar. Om vintern placerar du hibiskusen ljust och vattnar sparsamt, särskilt om den står svalare. Den klarar temperaturer ner till 12–15 grader, men med mycket försiktig vattning för att undvika skador.
Ursprung och användning
Den vanliga hibiskusen bär artnamnet rosa-sinensis, “rosen från Kina”, vilket avslöjar dess ursprung i södra Kina och tropiska Asien. Idag är hibiskusen populär i stora delar av världen – i tropiskt och subtropiskt klimat blommar den frikostigt som robust buske eller till och med litet träd utomhus. Hos oss används hibiskus helst som krukväxt, men den går lätt att stamma upp eller beskära så att den passar både på fönsterbrädan och som solitär växt i uterum.
Vill du läsa mer om vinterförvaring och tips för ett trivsamt vinterklimat för dina blommor, kika gärna på artikeln Varm vinter.
Hibiskus – en tropisk växt som ger hemmet en ordentlig färgklick. De enkelblommande sorterna är lättast att lyckas med. Här syns orange och gul 'Carmen', 'Flamingo' (aprikosfärgad med vinröd mitt), 'White Dynamite' (crèmefärgad med vinröd mitt) och den röda 'Cardinal'.
Foto: Louise Thordin
Hibiskus är alltså både en lättskött och tacksam exot – perfekt för dig som vill skapa ett grönskande och blomstrande hem med tropiska förtecken!