Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hibiskus

Hibiskus! Man kan nästan känna det tropiska solskenet på huden och se det djupblåa vattnet smeka kritvita sandstränder, när man hör namnet på dessa färgsprakande blommor.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Man tänker ju i första hand på den hibiskus, Hibiscus rosa-sinensis, som hör hemma i Stilla Havets och Indiska Oceanens kustområden från Afrikas östkust till Hawaii, i Polynesien, Östasien och Kina. De ses också ofta som uppskattade prydnadsbuskar och häckar i Medelhavsländerna och andra subtropiska eller tropiska länder.

Släktet Hibiscus som tillhör familjen malvaväxter, består av cirka 300 arter och alla är inte tropiska. Släktet har medlemmar på alla kontinenter utom Antarktis, vi har till och med en invandrad, ettårig art, timvisaren, Hibiscus trionum. Den kan påträffas i södra Sverige på soptippar, åkrar, dikesgrenar och förstås i trädgårdar, där den kan självså sig. Den är mycket lätt att odla, man kan direktså den på växtplatsen på våren, på ett varmt ställe.

Variationen inom släktet är stor. Det finns ettåriga sommarblommor, som den nyss nämnda timvisaren Hibiscus trionum och prakthibiskusen, Hibiscus moscheutos, särskilt den mycket storblommiga namnsorten 'Southern Belle'. Denna är något kinkigare att odla. Bäst lyckas man i växthus eller uterum med värme, men det går att odla den även i boningsrum för att under sommaren t ex. ha den på en solig, varm och vindskyddad plats på altan eller balkong.

Blodhibiskus, Hibiscus acetosella 'Red Shield', som man har sett i vissa offentliga planteringar under de senaste åren, finns numera att köpa som frö eller plantor på våren. Den odlas som en ettårig bladväxt då den knappast hinner blomma hos oss. Både blad och bladskaft är häftigt purpurbruna.

Vidare finns det perenner, buskar och småträd. Alla har vanligen 5-bladiga blommor med utpräglade ståndare och som blommar rätt så kortvarigt, de flesta är öppna endast en eller högst två dagar. Bladen är oftast flikiga, dock är Hibiscus rosa-sinensis vanligen helbladig. Många av dess namnsorter har dubbla blommor.

På senare år, kanske i takt med att klimatet blivit varmare, har frilandshibiskusen, Hibiscus syriacus, börjat synas i allt fler trädgårdar. Den tål klimatet i Sverige åtminstone till och med zon 2 och kan i skyddat läge bli en ståtlig buske på över 2 m. Det finns flera namnsorter, oftast odlas kanske de blåa och vita sorterna som anses härdigast. Sådana är t.ex. 'Blue Bird' (syn. 'Oiseau Bleu') och 'Red Heart'.

Botanisterna delar släktet i flera sektioner. Den sektion som innehåller de tropiska arterna som vi har som krukväxter hemma, heter lilibiscus. Där finns ca 12 arter som lätt korsar sig med varandra, så att det uppstår hybrider. Hur de olika arterna har tillkommit vet man inte, för någon gemenensam urart av lilibiscus har ännu inte hittats.

Den dubbla röda som många har som ett litet "stamträd" på fönsterkarmen var den fösta arten som identifierades. Den blev 1753 namngiven i Linnés system som Hibiscus rosa-sinensis och kallas vanligen just hibiskus, men även kinesisk ros förekommer. Därför har man även kallat dess korsningar med andra arter för Hibiscus rosa-sinensis, vilket förstås förenklar namngivningen av varianterna.

Numera finns det hundratals namnsorter i massor av färger och många finns att köpa även hos oss. Dock brukar det vara svårt att få de hårt drivna köpeplantorna att trivas och blomma om. Det går bättre med sticklingar av "gamla, beprövade sorter" som man kanske kan få från andra entusiaster.

Hibiscus rosa-sinensis är mycket ljuskrävande och vill gärna stå i ett soligt fönster, dock bör den skuggas mot den skarpaste solen under sommaren om den står i ett söderfönster. Men den kan också stå i ett uterum eller på altan/balkong under sommaren, bara det är varmt och vindskyddat och man vattnar och gödslar rikligt. När man sedan tar in den i boningsrummet igen på hösten, tappar den lätt bladen om temperaturen är för hög, över 20 grader. Bättre är om man kan övervintra den svalt, vid ca 12-15 grader, med sparsam vattning men med mycket ljus. På vårkanten byter man sedan jord och klipper den ganska rejält, tar in den på ett varmare ställe med mycket ljus och börjar vattna och gödsla igen.

Fler bilder:
Hibiscus rosa-sinensis (foto Elisabeth Egeland)
Hibiscus från Malaysia (foto Elisabeth Egeland)
Hibiscus syriacus 'Blue Bird'
Hibiscus syriacus 'Blue Bird' i Gbg's Botan
Beige hibiscus från Hawaii
Hibiscus rosa-sinensis, den gamla röda
Hibiscus syriacus 'Lady Stanley' blomma
Hibiscus rosa-sinensis 'Cooperi', blad
Hibiscus rosa-sinensis från Hawaii
Hibiscus syriacus fl.pl. (foto Marjatta Huuskonen)
Hibiscus schizopetalum i entrén
Hibiscusbuske i Thailand, (foto Patrik Johannesson)


Hibiscus syriacus 'Lady Stanley' blomma


Hibiscus rosa-sinensis från Hawaii


Madeira-hibiskus
Foto: Ninnie Lundgren


Hibiskus
Foto: Ninnie Lundgren


Beige hibiscus från Hawaii


Hibiscus syriacus 'Blue Bird' i Gbg's Botan

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB