Hibiskus
Hibiskus – en färgsprakande prydnadsväxt både inne och ute
Det är lätt att förstå varför Hibiscus rosa-sinensis, ofta kallad hibiskus eller kinesisk ros, blivit en så älskad prydnadsväxt i svenska hem och trädgårdar. Mycket av populariteten beror på växtens imponerande, färgsprakande blommor som finns i en rad nyanser – vit, gul, rosa, cerise, röd, aprikos, orange och även tvåfärgade varianter. Blommorna kan vara enkla eller dubbla och har, förutom färgen, en utmärkande, exotisk form som drar blickarna till sig.
Bladen hos hibiskus är blanka, mörkgröna och varierar något i form mellan olika sorter. Detta ger växten ett dekorativt och fräscht utseende året runt, även när den inte blommar.
Odling och placering
En stor fördel med hibiskus är dess förmåga att trivas på mycket ljusa platser. Den är en av de få blommande krukväxterna som faktiskt mår bra i söderfönstrets starka solsken. Att placera hibiskusen i direkt sol ger den de bästa förutsättningarna för att utvecklas och blomma rikligt.
Vattning och gödsling
Under vår och sommar, från april till september, behöver hibiskus gödslas en gång i veckan för att främja blomningen och tillväxten. Under resten av året räcker det att gödsla en gång i månaden. Vattningen bör också anpassas efter säsong: vattna rikligt under sommaren då plantan växer som mest, men låt jorden bara vara lätt fuktig under vintern och undvik att den står i vatten.
Utplantering och övervintring
Många känner inte till att hibiskus utmärkt klarar sig även utomhus under sommarmånaderna. Växten kan med fördel planteras ut i krukor eller rabatter mellan juni och augusti. Välj då ett soligt läge i trädgården eller på uteplatsen, helst vindskyddat för att undvika att knoppar och blommor blåser av. Genom att sakta vänja hibiskusen vid allt svalare temperaturer utomhus, kan den klara av ned till 10° C, vilket också gör den till en optimal växt för uterum.
När hösten närmar sig bör hibiskusen tas in igen för övervintring. Den vill då stå så ljust som möjligt för att klara den mörka årstiden. Under vintern utvecklar hibiskus ofta långa och tunna skott. Dessa kan med fördel beskäras kraftigt – gärna till cirka halva längden – mellan februari och april. Efter beskärning kommer hibiskusen att blomma ungefär två och en halv månad senare. För att forma plantan snyggt går det även bra att beskära under sommaren.
Variation och utbud
Hibiskus finns tillgänglig i en mängd olika storlekar och former. Den kan odlas som tät buskplanta eller uppstammad "litet träd", beroende på smak och tillgång. Växten erbjuds i handeln året om, men högsäsongen för både inköp och plantering är främst mellan april och september.
Blomningssäsong och lättskött skönhet
Hibiskus blommar, vid rätt skötsel, från vår till höst. Varje blomma håller vanligtvis en till två dagar, men nya knoppar utvecklas ständigt vilket ger ett återkommande blomsterflor. Växten räknas som mycket lättskött, robust och dessutom ovanlig att orsaka besvär för allergiker.
Perfekt inomhus och utomhus
Hibiskus gör sig lika bra som fönsterprydnad, färgkick till uterummet eller som säsongsfägring i trädgårdens krukor och rabatter. Med enkel skötsel kan hibiskusen pryda och glädja sin ägare i många år.
För mer information och bild, se Hibiscus rosa-sinensis.