Hett och gott i fönsterkarmen
Capsicum annuum 'Apache'
Det finns mer än 3 000 olika sorters chilipeppar runt om i världen. Frukternas hetta och styrka varierar mycket, från milda sorter till de allra hetaste, som definitivt inte rekommenderas till ovana, europeiska magar. Samtidigt har du alla möjligheter att få lite krydda i tillvaron med chilipeppar – både på tallriken och i hemmet.
Dekorativa och lättskötta växter
Chilipeppar är inte bara en spännande krydda som kan ge matlagningen en exotisk touche, utan även en mycket dekorativ växt som pryder sin plats i fönsterkarmen där den njuter av solens strålar. Den är lättodlad och otroligt hållbar – faktiskt klarar den av att torka ut mellan vattningarna, och om några av de färgstarka frukterna skulle skrumpna eller torka ut, kommer det snart nya. Chilipeppar passar därför perfekt för den som vill ha en lättskött och tålig växt.
Du kan använda de färska frukterna för att smaksätta exempelvis gryträtter, marinader eller såser, eller torka dem för senare användning. Många uppskattar även att göra egen chilipulver eller inläggningar. Möjligheterna är många, och både smak och styrka varierar stort beroende på sort.
Utbud och sortval
Utbudet av chilipeppar i handeln är stort. Vissa sorter odlas uteslutande som prydnadsväxter, medan andra passar utmärkt i matlagningen. Oavsett sort är chili en dekorativ växt med mängder av små blommor och vackra, färgglada frukter. Ätbara sorter är alltid tydligt märkta med etikett på krukan som informerar om växten och dess användningsområden. Exempel är den lackröda sorten 'Apache' som har långsmala, hängande frukter, samt den lysande orange 'Cheyenne' med något rundare och även de hängande frukterna.
Praktisk odling i hemmet
De ätliga chilipepparsorterna är som gjorda för odling i köksfönstret – du har kryddan inom räckhåll när middagen behöver det där lilla extra, och samtidigt bidrar plantorna till både trivsel och färgprakt. För ett ännu mer praktiskt och vackert köksfönster kan du gärna odla ytterligare kryddväxter tillsammans med chilin. Timjan, rosmarin, basilika och oregano är bara några exempel på kryddörter som är lättodlade och uppskattade i maten.
Skötsel och trivsel
Kryddörterna trivs allra bäst på en ljus plats, gärna i ett soligt köksfönster, och bör vattnas regelbundet. De är frodiga, gröna växter som både pryder sin plats, skapar hemtrevnad och sprider underbara dofter – samtidigt som du alltid har färska kryddor till hands när det är dags att trolla fram nya smaker i köket.