Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 6

Kort och Gott från Hemträdgården 6 -2000 av Eva Wirén.

Billiga böcker
Har du möjlighet att använda internet går det att göra verkliga bokfynd. Sökning på en handfull trädgårdsböcker visade ett klart lägre pris än i bokhandeln, trots att frakt tillkommer. På www.bol.com (tidigare bokus.com) bläddrar man mellan olika kategorier eller söker efter en speciell bok. Beställd vara kommer i brevlådan efter 5-6 dagar och betalas med faktura som ligger i paketet. Fraktavgiften är 29 kr/beställning (alltså inte per bok).

www.bokfynd.nu säljer inte böcker själv, utan har specialiserat sig på att jämföra priser på böcker hos ett stort antal olika internetbokhandlare. Man söker efter önskad bok och får en lista med bokens pris hos olika bokhandlare, men även leveranstid och betalsätt går att får fram så att man kan välja det man finner mest förmånligt.
Hävbock sparar ryggen
Hävbocken är ett redskap som underlättar grävning och snöskottning. Det är en liten hävstång som monteras på spaden eller skyffeln och gör att man kan vicka upp den tunga lasten utan att belasta ryggen. Hävbocken säljs ännu bara direkt från Microna, Miles Reutercrona i Djursholm, miles@telia.com eller tel. 08-755 77 74, kl. 9-16. Den kostar 250 kr, bor man utanför Stockholmsområdet tillkommer frakt. Hävbocken finns att se på Hjälpmedelscenter, Kungsgatan 32 i Stockholm. Seglivad myt om kalkning vederlagd
Den seglivade myten om att ett pH-värde omkring 7 alltid är att föredra vid odling av frilandsgrönsaker härstammar från början av 1900-talet. Mineralgödselmedlen, som då infördes, skyndade på försurningen av jordarna, vilket kunde motverkas med kalkning. Kalkningsråden har sedan följts okritiskt även vid gödsling med organiska gödselmedel. Enligt Margareta Magnusson vid institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU i Umeå, bör dessa generella pH-rekommendationer nu revideras.

När organiska gödselmedel används finns det inget som tyder på att man bör eftersträva pH-värden över 5,5. Detta blev en av Margaretas slutsatser efter omfattande litteraturstudier och egna växtnäringsförsök med broccoli och blomkål. Vid odling med mineralgödsel kan pH-värdet dock behöva hållas mellan 5,5 och 6,0. Vid högre pH får plantorna svårare att ta upp växtnäring.

Skadliga effekter av exempelvis höga aluminiumhalter i markvätskan vid pH under 5,0 motverkas av organiskt material, men förvärras av mineralgödsel. Kalkningens främsta uppgift är att kompensera för en ökad utlakning av kalcium och motverka försurning, processer som båda orsakas av mineralgödselmedel.
Notiser 3-2000 från SLU

Potatis - ingen självklar "jordsak"
"Det är värre än vi trodde!" skriver den engelska tidningen Gardening Which i sitt julinummer. 52% av barnen mellan sex och nio år tror att potatis växer på träd. Det visar en undersökning bland 360 barn, utförd av British Potato Council.

Minihjälpreda för svampplockare
Infocards är små, informativa plastkort à la almanacka som får plats i handväskan, fickan eller plånboken. Nu senast har man tagit fram två svampkort, men i serien på cirka 50 olika kort finns alla möjliga roliga ämnen: väder, första hjälpen, vett&etikett, knopar, signalflaggor, ja till och med trädgård.

Det ena svampkortet beskriver matsvampar och det andra giftsvampar. 18 svampar med färgbild och text har man lyckats klämma in på varje kort. Ett bra komplement till svampboken som man inte alltid vill dra på i skogen. Korten kostar cirka 20 kr/styck och säljs i bokhandeln, presentbutiker m m. Infocard AB finns i Askim, infocard@delta.telenordia.se eller tel. 031-7484740.

FOR svarar på kemi-remiss

Kemikalieinspektionen vill begränsa användningen av kemiska ogräsmedel inom fritidsodlingen, och föreslår att inga ogräsmedel ska finnas godkända i klass 3, dvs den klass som får användas av var och en. (Se även Hemträdgården 4-00 s. 29 eller www.kemi.se.) Förslaget har hittills kritiserats bl.a. för att alla klass 3 ogräsmedel - såväl glyfosat och fenoxisyror som järnsulfat, pelargonsyra och ättika - förts samman och diskuterats utifrån en och samma grund. Fritidsodlingens Riksorganisation FOR, där Riksförbundet Svensk Trädgård är en av medlemsorganisationerna, har svarat på remissen (här förkortat): FOR arbetar för ökat miljömedvetande och anser att produkter som riskerar att anrikas i jord, djur, växter eller vatten inte bör tillåtas eller bör omgärdas av särskilda restriktioner. Men det är inte rimligt att totalt förbjuda alla ogräsmedel för fritidsodlingens del, samtidigt som de används i stor omfattning inom yrkesmässig odling och där bedöms som ofarliga.

Vilka substanser som tillåts respektive förbjuds måste stå i rimlig proportion till substansernas kända eller befarade skadlighet, liksom hur de används i andra sammanhang. Ett exempel är ättika, en produkt som för några år sedan lanserades som ett miljövänligt alternativ i trädgården och som också förekommer i praktiskt taget alla hushåll för smaksättning och inläggning. Att förbjuda det som ogräsmedel framstår som orimligt.

Vissa bekämpningsmedel bör kunna tillåtas i former som begränsar den använda mängden, t ex för påstsrykning eller liknande precis applicering.

Kemikalieinspektionen motiverar sitt förbud med att andra bekämpningsmetoder kan användas, t ex flamning och maskinell rensning. Dessa kan emellertid innebära miljöstörningar i form av buller, avgaser, koldioxidutsläpp och eldfara, varför FOR menar att begränsningen av de kemiska ogräsmedlen även bör vägas mot de alternativa metodernas risker och miljöeffekter.

Det är viktigt att utökade förbud kan motiveras sakligt. Genom vederhäftig information kring olika bekämpningsmetoder bör det vara möjligt att ytterligare öka fritidsodlarnas medvetenhet om vilka risker som finns och främja ett ökat ansvarstagande för den egna miljön.
Enkla snigelfällor
Håliga blad och uppätna växter - mycket kan skyllas på sniglarna som sannerligen festat i år. En trädgårdsägare i Luleå fann av en slump att en tegelsten med hål i fungerar utmärkt som snigelfälla, skriver tidningen Land i årets nr 36. Blöt flera tegelstenar ordentligt och placera ut dem i trädgården. Vittja varje dag, t ex genom att lägga stenarna i hett vatten. Det hjälpte i alla fall mot åkersniglar, om de stora spanska skogssniglarna (mördarsnigeln) också letar sig dit är okänt. Nore Johansson i Kristianstad gör egna snigelfällor av gamla sirapsflaskor. Skär av flaskan en bit nedanför mynningen, stick öppningen inåt i flaskan och tejpa fast. Häll i lite öl och gräv ner flaskan bland växterna, sätt den lite snett i jorden så öppningen kommer i marknivå. Döda sniglarna genom att hälla på kokande vatten.

Så perenner 
Så här års går det alldeles utmärkt att så perenner, och metoden är enkel. Många perenner behöver en köldperiod för att gro (om inte brukar det går bra att göra så här ändå), och den får vi alldeles gratis genom att sätta krukorna utomhus redan nu eller framme i januari-februari. Att det fryser, töar och snöar om vartannat spelar ingen roll, men använd t ex plastkrukor som tål en sådan behandling.

Så på vanligt vis och låt krukorna/brättena stå inne några dagar så fröna får suga upp vatten. Flytta sedan ut dem och sätt i skydd under buskar eller på en plats där den tidiga vårsolen inte gassar på. Lägg ett nät över så att inte fåglar eller möss kommer åt att krafsa bland fröna. Nu kan du nästan glömma bort alltihop till våren, utom att skotta upp snö över krukorna - det skyddar mot uttorkning.

När våren kommer är det dags att flytta krukorna till ett lite varmare ställe och se efter om det kommit något grönt. Lägg på fiberduk och passa med lätt duschning, för de små plantorna tål inte torka. Skola efterhand om i egna krukor. Lite flytande näring kan behövas om plantorna i nödfall blir stående för länge i samma kruka. Framåt sensommaren är det dags att plantera dem i trädgården, men är plantorna ännu små kan de behöva stå kvar i kruka ytterligare en vinter, nedgrävda jorden och skyddade med lite löv innan det blir alltför kallt.

Vissa perenner, t.ex. pioner, kan ta mer än en säsong på sig för att gro, så ha tålamod och låt dem stå ute ännu en vinter.
Uppåt för saintpaulia
Alltfler får upp ögonen för saintpaulian. Så finns den också i en mängd varianter med olika blad och med blommor som är dubbla, krusiga, flerfärgade, silverkantade och prickiga. 'Dubbel blåsippa' och 'Hisako' - blå med silvervitkant - är två populära sorter, men saintpaulian bjuder på alla möjliga nyanser i blått, rosa, purpur, lila, ja t o m lime. Från att ha betraktats som lite töntig spås saintpaulian nu bli den nya inneblomman. Det märks också på det ökande antalet medlemmar i Svenska Saintpauliasällskapet - här finns mycket att hämta för den vars samlariver väckts. Kontakta Annelie Lindström, Linvägen 1, 776 34 Hedemora, tel. 0225-125 78 eller www.hem1passagen/stpaulia.se. Lokal verksamhet finns.

Som tropisk växt trivs saintpaulian bra i rumstemperatur, året om. Kyla är däremot förödande, redan under 15 ºC hämmas tillväxten och under 7 ºC inträder döden. Plantera i vanlig krukväxtjord, gärna med små lecakulor, och ge den inte för mycket vatten. Placera i ljust läge men inte i direkt sol.

Saintpaulian "upptäcktes" i Tanzania och fördes till Europa för drygt 100 år sedan. Det finns cirka 21 vilda arter och minst 40 000 sorter. Det är den femte mest sålda krukväxten i Sverige.

Trädgård i radion
Under hösten har Vetandets värld, P1, börjat sända en serie trädgårdsprogram med trädgård ur filosofiskt, vetenskapligt och kulturhistoriskt perspektiv. Programmen innehåller bl.a. vetenskapliga odlingsrön, design och trädgårdskultur, möten med trädgårdspersonligheter. Två program återstår, nämligen 24 november och 22 december, båda kl. 12.10 med repris samma dag kl. 23.07.

Nya Fakta från SLU
Faktabladserien Trädgård-Fritid från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, växer vidare. I den senaste utsändningen är nr 80 "Prunkande balkonger - även för allergiker" och nr 81 "Urin som gödselmedel i fritidsodling" (se även Hemträdgården nr 5 sid 52 om urin) helt nya. Nr 24 "Kompostering av köks- och trädgårdsavfall" har tidigare ingått i serien och finns nu i en färsk, reviderad version.

Prenumerera på hela serien eller köp enstaka Fakta. Tel. 018-67 11 00 eller e-post publikationstjanst@slu.se.


Hävbock sparar ryggen


Enkla snigelfällor


Saintpaulia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB