Hemträdgården 6
Kort och Gott från Hemträdgården 6-2003 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.
Farlig långhorning hittad i Helsingborgs hamn
Två gånger på kort tid har Växtinspektionen hittat träförpackningar med gnaghål och levande larver i Helsingborgs hamn. Larverna var av den asiatiska långhorningen Anoplophora glabripennis. Detta är en vacker men farlig skalbagge, som skulle kunna döda en del av våra stadsträd om den släpptes lös. Den är en s.k. karantänsskadegörare, som är importförbjuden enligt lag. I de aktuella fallen var det fråga om två olika sändningar från Kina med sten till anläggningsarbeten. Det farliga virket och larverna destruerades omedelbart, vilket innebar omlastning och en dryg kostnad för importören.
Visserligen är vårt klimat sådant att Skåne och Västkusten ligger på gränsen till vad långhorningen kräver, men varma somrar finns risken för angrepp. Det är stadsträden som är i farozonen. Skulle någon hitta asiatisk långhorning i stående träd i vårt land, träder lagen in och kräver röjning med utrotning som mål. Minsta tecken på angrepp innebär att trädet eller träden måste fällas.
För bilder på långhorningen, se den österrikiska hemsidan http://fbva.forvie.ac.at/400/1509.html.
På Jordbruksverkets hemsida hittar du information om den asiatiska långhorningen så här: Gå in på www.sjv.se, klicka på Växt, miljö & vatten, välj Växtinspektionen, därefter Skadegörare och slutligen Asiatisk långhorning.
Ingrid Åkesson, Hämtat från Movium Direkt 3, 4/2003
Julens doft
Hyacinten är en av våra käraste julblommor, och utan dess doft blir det ingen riktig jul. Men det är inte alla som uppskattar en alltför kraftig hyacintdoft, och för att hjälpa känsliga konsumenter finns det hyacinter med doftkodning på kartongerna. Den vanligaste rosa sorten är 'Pink Pearl', och den doftar svagt. Fyllig doft har blåa 'Delfts Blue'. Allra minst doftar vita sorter, t.ex. 'White Pearl'.
Hyacinterna tas hem från Holland i augusti-september. Lökarna planteras och placeras i kylrum för att kylbehandlas. Kylbehandling krävs för att stjälken och blomman ska utvecklas. Efter kylbehandlingen tas lökarna in i växthus för att drivas i ungefär 10 dagar, och sedan skickas de till butikerna för försäljning.
Nytt från SLU - vildbin, skolträdgård och äppleanalyser
Med hjälp av DNA-analyser kan man identifiera äppelsorter och fastställa släktskap. Ibland visar det sig att man kanske har att göra med i stort sett samma sort i stället för som man trott två separata sorter. Så är fallet med exempelvis Särsö och Spässerud. På SLU Balsgård har man undersökt 23 äpplesorter i Balsgårds genbank och gjort en del intressanta iakttagelser, vilket man kan läsa om i Fakta Trädgård - Fritid 94: "DNA-analyser avslöjar våra äpplesorter".
Det finns all anledning att gynna vildbin och solitärgetingar. De förbättrar skörden och håller efter skadliga larver. Bambupinnar i en bunt, hål som borras i en planka - svårare behöver det inte vara att attrahera dessa smådjur. Läs om vilka de är och hur du kan locka dem till din trädgård i "Vilda bin och solitära getingar - trädgårdsodlarens bundsförvanter", nr 95.
Det är inne att vara ute! I nr 96 "Trädgård som lärosal" behandlas skolträdgårdens möjligheter i dagens skola. Se även nedan.
Fakta Trädgård - Fritid beställs från SLU Ultuna, 018-67 11 00, www.slu.se/forskning/forskningsinfo.html
Snigelfri funkia
Funkia, Hosta, är en perenn som brukar stå högt på sniglarnas meny. Men under en parkvandring i Enköping fick vi höra att Hosta 'Halcyon' verkar klara sig undan snigelangrepp. Det är en fin liten funkia med tjocka, stadiga, blågrå blad.
Delaktiga elever i trädgården
Intresset ökar för skolträdgården som pedagogisk resurs. Förutom att ge grönare och trivsammare skolgårdar ger trädgården tillfälle till praktiska, jordnära utomhusaktiviteter. Dessutom kan traditionella skolkunskaper sättas in i sammanhang som är begripliga för eleverna.
I skolträdgården uppstår en egen kultur, konstaterar Petter Åkerblom. Där kan eleverna uttrycka sin nyfikenhet, och använda hela kroppen och alla sinnen i sitt lärande. Skolträdgårdsverksamhet utmanar och kompletterar därmed traditionella undervisningsmetoder.
Trädgården förändras över tiden och påverkas av vilka insatser lärare och elever gör för att den ska utvecklas åt ett speciellt håll. Det som händer sker långsamt och arbetet är tålamodsprövande på ett sätt som skiljer odling från de flesta andra skolaktiviteter.
En trädgård kan man inte köpa färdig. Den måste man skapa och förvalta. Trädgårdsverksamhet är därigenom ett konkret exempel på hur lärarna kan göra eleverna delaktiga i arbetet för en hållbar utveckling i ett ekologiskt och socialt perspektiv. Petter.Akerblom@movium.slu.se, Notiser från SLU, 4/03.
Coombes School utanför London är en inspirationskälla för många svenska lärare med skolträdgård som intresse. Läs om den pedagogiska vardagen på denna fantastiska skola i boken "Skolgården som klassrum" (Titti Olsson m fl, Runa Förlag 2002). Det handlar om mycket mer än trädgård och odling, och ger många bra idéer att ta till sig även som förälder och att ta med till sina egna barns skola.
Vackraste parken utsedd!
Det blev Göteborgs Botaniska Trädgård som vann utmärkelsen "Sveriges vackraste park 2003". Juryn hade en svår uppgift, men säger bl.a.om vinnaren att den är en "betagande vacker park och unik representant för Sverige. Parken förenar vetenskap, konst och trädgårdshantverk som tillgodoser alla intresse- och kunskapsnivåer" samt att den visat "en föredömlig förmåga till förnyelse och utveckling". På andra plats kom Sofiero och Örebro Stadspark utsågs till trea. Ett hederspris gick till Carl Johansparken i Norrköping som fick flest röster i allmänhetens omröstning.Tävlingen Sveriges vackraste park genomförs i år för första gången i Sverige. Bakom arrangemanget står Briggs & Stratton, tillverkare av gräsklipparmotorer, som genomför liknande tävlingar i flera andra länder. Se även Ht 3, 4/2003 och www.sverigesvackrastepark.nu
Äpplen för allergiker
Har du oturen att höra till dem som inte tål äpplen? Det är ett protein som ger upphov till besvären, och detta ämne finns mest i skalet på äpplet. Vissa allergiker kan därför äta skalade äpplen. Äpplen som bakats eller tillagats på andra sätt brukar gå bra att äta, eftersom proteinet påverkas vid upphettning. Några sekunder i mikrovågsugnen kan räcka för att ett äpple vilket som helst ska kunna ätas av allergikern.Sorter som ger mindre besvär än andra är 'Gloster' och 'Jamba'. Erfarenheten visar att även 'Cox's Pomona', 'Filippa', 'Hampus', 'Lobo', 'Maglemer', 'Melon', 'Mutsu', 'Risäter', 'Spartan', 'Stenbock', 'Särsö' och 'Transparente Blanche' går bra att äta för allergiker. Det nya äppelprojektet på Balsgård (se Ht 6/2002) kommer förhoppningsvis att resultera i ännu fler lågallergena äpplesorter.
Pomologen 1, 3/2003Växter på webben
Den virtuella floran är en rik källa att ösa ur för växtmänniskor. Det är en uppslagsbok om svenska växter och du hittar den på Naturhistoriska riksmuseets hemsida www.nrm.se. Klicka på "växter", sedan är det bara att börja söka genom att skriva in växtens svenska eller vetenskapliga namn. Men inte nog med det, det går även att söka på norska, danska, isländska, engelska och tyska. Man kan också leta efter växter i olika kategorier: fridlysta växter, färgväxter, giftiga, köttätande, landskapsblommor, mat och krydda, spånadsväxter, träd, växter som saknar klorofyll. Växterna beskrivs med bild och text, och man får veta de svenska synonymnamnen samt växtens namn på de nordiska språken, på tyska och engelska. Utbredning, etymologi (dvs. var namnet kommer från och vad det betyder), växtens användning och länkar till eventuellt fler källor presenteras också.Den virtuella floran omfattar vilda och förvildade växter och är sålunda inte någon uppslagsbok för trädgårdsväxter, även om man kan hitta en del sådana också, t ex snöbär och gullregn. Floran är under arbete och alltså inte komplett. För närvarande presenteras 131 familjer, 669 släkten och drygt 2000 arter.
Äldre perenner sökes!
De gamla perennerna håller på att försvinna och vi måste rädda de som finns kvar. Äldre perenner är en del av vårt gröna kulturarv och de kan bära på värdefulla egenskaper som vi vill bevara för framtiden. Inom POM, Programmet för odlad mångfald, pågår just nu Perennuppropet och där behöver man din hjälp!Känner du till var det finns gamla rabattperenner? Det kan vara i en villaträdgård eller vid torpet, i koloniområden, parker och på kyrkogårdar. Man är i första hand intresserad av akleja, aster, funkia, höstflox, pion, riddarsporre, solbrud och stormhatt. De bör ha planterats/odlats före år 1940.
Skriv och berätta! Var och hur länge har växten odlats? Vem har odlat den? Var har den kommit ifrån? Hur ser växten ut? Är någon speciell historia eller händelse förknippad med växten? Sänd gärna ett foto, men skicka inget växtmaterial, vänta tills du blir kontaktad. Adressen är: Perennuppropet, Centrum för biologisk mångfald, Box 54, 230 53 Alnarp. E-post: perennuppropet@pom.info. Se även www.pom.info
OBS! Dokumentationen är mycket viktig, men vi avråder tillsvidare från att skicka in växterna, eftersom äganderättfrågan kring dem inte är klarlagd. Hemträdgården bevakar och återkommer i ämnet.
Trädgårdskurs på folkhögskola
Nu är det dags att söka till nästa års distanskurser i Ekologisk trädgårdsodling på Alma folkhögskola. Det finns två identiska kurser, en i Stockholm och en i Höör. Kurserna följer odlingssäsongen genom praktiskt arbete blandat med teori. Nivån utgår ifrån det grundläggande och omfattningen motsvarar halvfartsstudier. Tio helgträffar blandas med hemarbete. Kontakta Alma folkhögskola på www.alma.fhsk.se eller på 08-462 11 00. Se även Ht 1/2003. Sista ansökningsdag 14 januari 2004.
Bo för steklar.
Funkia 'Halcyon'.
Delaktiga elever i trädgården.
Flox och stormhatt.