Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 6

Farlig långhorning hittad i Helsingborgs hamn

Två gånger inom kort har Växtinspektionen upptäckt träförpackningar med tydliga gnaghål och levande larver i Helsingborgs hamn. Larverna tillhörde den asiatiska långhorningen, Anoplophora glabripennis – en iögonfallande vacker men mycket farlig skalbagge för svensk natur. Om denna art får fäste hotas många av våra viktigaste stadsträd av död. Anoplophora glabripennis räknas till så kallade karantänskadegörare och får enligt svensk lag inte importeras. I båda de aktuella fallen rörde det sig om sändningar av sten från Kina, där både larver och deras gnagspår upptäcktes i träemballaget. Det angripna virket och larverna destruerades direkt – en åtgärd som innebar omlastning och extra kostnader för importören [Jordbruksverket: Växtinspektionen om asiatisk långhorning].

Risk för etablering ökar med klimatförändringar

Trots att det svenska klimatet, särskilt i Skåne och längs Västkusten, tidigare utgjort en viss klimatbarriär ser forskare nu ökad risk för att arten kan etablera sig. Allt varmare somrar gynnar artens överlevnad. I tätorter kan den asiatiska långhorningen drabba lönn, poppel, björk och andra lövträd som är vanliga i parker och alléer.

Tecken på angrepp

Vid angrepp ser man ofta runda utgångshål i stammen (8–12 mm i diameter), gnagspån vid trädets bas och ibland vissnande grenar eller sprickor i barken. Misstänker du att ett träd angripits, ska detta omgående rapporteras till myndighet. Lagen kräver därefter att alla träd i närheten fälls och destrueras, för att snabbt utrota skadegöraren [[Kort och gott från Hemträdgården 6-2003, Eva Wirén]].

Vägar in i landet och förebyggande åtgärder

Den asiatiska långhorningen följer oftast med träemballage vid import av varor – särskilt stenleveranser från Asien. Importörer måste därför vara noga med kontroll av träemballage från riskländer som Kina. Regelverket har skärpts de senaste åren, men misstänkta fynd måste alltid tas på allvar.

Om du upptäcker misstänkta angrepp på träd eller emballage, särskilt i anslutning till importerad råvara eller gods, har du anmälningsplikt enligt lag. Snabba åtgärder är avgörande för att begränsa smittspridningen.

Så känner du igen asiatiska långhorningen

  • Storlek: 2-4 cm lång skalbagge
  • Färgteckning: svart med många distinkta vita fläckar
  • Långa spröt: hanens kan bli dubbelt så långa som kroppen
  • Larver: krämvita, gnager breda gångar i veden

För bilder: se den österrikiska informationssidan om asiatiska långhorningen (webbadress i tryckt version) eller besök Jordbruksverket för noggranna beskrivningar och bildmaterial.

Känsliga trädarter

De flesta lövträd som lönnarter (Acer), björk, poppel, pil, hästkastanj och rönn är mycket sårbara [Movium Direkt 3, 4/2003].

Vad kan du göra?

  • Håll ögonen öppna efter utgångshål och gnagspån i träd eller misstänkt träemballage, särskilt kopplat till utländsk import.
  • Vid minsta misstanke: rapportera direkt via Jordbruksverkets rapporteringssida, eller kontakta kommunen.
  • Sprid kunskapen vidare! Ett snabbt ingripande kan rädda både träd i stadsparker och värdefull natur.

Fördjupning och vidare resurser

Vill du veta mer om risker för våra växter och gröna kulturarv? Besök:

För dig som vill läsa mer

Se även artikeln ”Kort och gott” av Eva Wirén i Hemträdgården 6-2003 för ytterligare bakgrundsfakta om asiatiska långhorningen och andra utländska växtskadegörare.

Källor/fördjupning:

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB