Hemträdgården 6
Eldig insekt
Eldlusen, Pyrrhocoris apterus, är en cirka 10 mm lång insekt som ibland kan uppträda i stora mängder och bli mycket iögonfallande med sin eldfängda färgkombination i svart och orange. Eldlusen tillhör familjen eldskinnbaggar, en grupp stinkfly/skinnbaggar som är vanliga i Sverige. Arten trivs särskilt vid basen av lindar där den suger i sig vätska ur nedfallna frukter, men den livnär sig även på frukter från olika malvaarter, som stockros, samt på döda insekter. Någon skadegörare betraktas den inte som i trädgården, utan kan ses som en intressant och ofarlig färgklick i miljön. Enligt Lars Imby i boken "Trädgårdens djur" har eldlusen ökat i Sverige under senare år och finns nu spridd så långt norrut som till Dalälven.
Praktisk sorteringslåda
Alla som samlar på förpackningar till återvinningen vet hur snabbt påsar med konservburkar, plast, kartong och papper tar över hallen eller grovköket. En praktisk källsorteringslåda som rymmer sex papperskassar på rad gör det enkelt att sortera och hålla ordning. Lådan finns i flera varianter för både inomhus- och utomhusbruk, och kan även specialbeställas med valfri färgsättning eller motiv.
Det är Annagreta Segerberg i Flen som tillverkar och säljer lådorna (tel. 0157-511 48). Standardmåttet är 105 x 40 cm och höjden 60 cm, med ett pris på 1 600 kr för omålad låda. Är du nyfiken på att se den i verkligheten finns ett exemplar utställt på Löta Trädgårdscenter i Ärla, strax utanför Eskilstuna.
Blomstervandring året runt
Boken Året-runt-floran av Pelle Holmberg och Anders Rapp inspirerar till naturutflykter också under andra tider än sommaren. Här presenteras drygt 130 vilda arter, där var och en visas både sommartid och som vinterståndare – inklusive vackra och detaljrika teckningar av blommor, frukter och frön. Boken syftar till att lyfta fram naturens skönhet året om och kan locka även den vintertrötte ut i frisk luft. Utgiven på Prisma 2003.
Doftämnen som förvirrar
Äppelvecklaren är en av de största skadegörarna på äppelträd i svenska trädgårdar. Det är larven som orsakar skadorna genom att gnaga gångar i frukten, och övervintringen sker under lösa barkflagor på träden. Någon enkel och effektiv bekämpning finns inte för fritidsodlare. Feromoner, doftämnen som förvirrar insekterna så att de får svårare att para sig, är en teknik där mycket forskning pågår och som har börjat testas även i hemträdgårdsmiljö. Under sommaren gjordes nya försök i ett koloniområde – resultaten är lovande, men slutgiltig utvärdering inväntas. Försöket är ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation och SLU.
Parklinden grundligt avhandlad
Sverige har många mäktiga lindar från 1600- och 1700-talen, främst i form av parklind (Tilia x europaea), ett vanligt val för tidens alléer och slottsparker. Tidigare trodde man att nästan alla parklindar var samma, men forskning vid SLU har visat att många olika typer finns representerade i dessa gamla anläggningar. Rune Bengtsson, forskningsledare och hortonom vid SLU i Alnarp, har kartlagt både den botaniska variationen och spridningsvägarna i sin doktorsavhandling.
En närliggande avhandling av Åsa Ahrland behandlar rollen och villkoren för 1700-talets svenska trädgårdsmästare, som var betydligt mer än bara odlare – även arbetsledare, pedagog, affärsman och innovatör.
Välj doft på hyacinten
Hyacinten hör julen till i många svenska hem, men utomlands används den långt in på våren och även som snittblomma. Eftersom alla hyacinter doftar, har man infört doftkodning i butik: svag, medel eller kraftig doft. Håll utkik efter dessa etiketter så att hyacinterna passar ditt hem, särskilt om du är känslig. Blomman håller längre om den placeras svalt och får sparsamt med vatten. En blomstängel som viker sig går fint att snitta och använda i vas.
På trädgårdsturné i norr
Trädgårdsvandringar är en omtyckt aktivitet i de norra trädgårdsföreningarna och visar vilken växtkraft det finns även i kallare klimat. I Västerbotten besökte vi Kjell Marklund i Byske Trädgårdssällskap, där trädgården består av flera rum med frodiga växter, många förökade av Kjell själv. Rosenpioner, rödbladig al och frodig kameleontbuske sticker ut.
Vännäs Sockens Trädgårdssällskap ordnade besök i paret Lillieroths trädgård där man fann otaliga äppelsorter och vackra bergvallmorabatter. Att trädgårdsarbete främjar hälsa ser man på Gunnar och Anna-Maria, som i hög ålder fortfarande är aktiva odlare.
Lappmarkens Trädgårdssällskap visade på ett sortiment som få väntar sig i dessa trakter, bland annat smällspirea ’Diabolo’, familjeäppelträd, parasollblad och gul flikbladig druvfläder. Ofta syns olika arter bland Aconogonon – så kallade "bergknäor" och "herrgårdsfröknar" – vars exakta art ibland kan vara svår att avgöra.
Att trädgård är hälsa syns väl på dessa båda trädgårdsprofiler som vi mötte på turnén i norr. Foto: Eva Wirén.
Budbärare för blomning funnen
Forskare vid SLU/Umeå Plant Science Centre har gjort en banbrytande upptäckt om växternas blomning. Den så kallade florigen-molekylen, som man letat efter sedan 1930-talet, identifierades tack vare FT-genen som aktiveras av nattlängden. Det är denna gen som sätter igång signalen i bladen som talar om för växten när det är dags att slå ut i blom. Molekylen transporteras till skottspetsarna och triggar blomknoppsbildningen.
Denna nya kunskap öppnar möjligheter att styra blomningstiden inom både jordbruk, trädgård och skogsbruk – till gagn för både yrkesodlare och fritidsodlare. Den modellväxt som användes var backtrav (Arabidopsis thaliana), men resultaten har testats även på exempelvis asp. Upptäckten har nyligen publicerats i vetenskapstidskriften Science.
Notiser från SLU, 5-2005