Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 5

Kort och Gott från Hemträdgården 5-2007 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Är grönt skönt?
Vi omges av färger. De står för olika budskap, vägleder, uttrycker, förmedlar känsla och stämning. Böcker i Färg är en serie färgstarka böcker som tar ett vackert och roligt grepp om färger och dess betydelse. Varje färg får en egen bok. Först ut är En Grön Bok som kom redan 2006 - en härlig present till en trädgårdsvän. Den följs nu av Den Röda Boken och på tur därefter står boken om gult och om blått. Svart, vitt, grått och brunt blir det längre fram. Åsa Lövberg tillsammans med olika författare och fotografer presenterar färg på ett läckert och lustfyllt sätt.
Info och beställning, se www.bockerifarg.se. Kan även beställas i bokhandeln.

Höstprakt med häggmispel
Häggmisplar är vackra, härdiga och lättskötta, ganska kraftiga buskar lämpliga som häck, insynsskydd, buskage, prydnadsbuske. På våren får man först njuta av riklig vit blomning, därefter kommer de blåsvarta bären och mot växtsäsongens slut lyser de rödgula höstbladen.

Välj bland flera sorter, alla E-märkta: Häggmispel Amelanchier spicata, smalt växtsätt, zon 6 (7). Bärhäggmispel Amelanchier alnifolia, rikligt med bär, zon 6. Prakthäggmispel Amelanchier lamarckii, tidigast blomning, och kopparhäggmispel Amelanchier laevis, båda zon 4 (5).

Kopparhäggmispel finns också som ett mindre träd. Det är sorten 'Höstfackla' som växer med stam och krona i stället för som en buske.

Alla häggmisplar är tåliga, trivs i sol och halvskugga, både torrare och fuktigare lägen. Tidigare har det varit vanligt med blandningar av olika typer av häggmisplar i handeln. Tack vare E-sortimentet vet man att man får exakt den typ av växt som beskrivs.
Se även www.eplanta.com

Noterat om växtskydd
Bionim K är ett bekämpningsmedel med biologiskt ursprung, att användas mot skadeinsekter på prydnadsväxter. Det har varit svårt att få tag i men saluförs nu av Weibulls och finns i välsorterade trädgårdsbutiker. Prova mot t.ex. bladstekel på ros och klematis, kaprifolfjädermott, rosenstrit, bladlöss, liljebagge, humlefly, vita flygare på rododendron.

Medlet blandas med vatten till en lösning som används direkt. Behandla helst morgon eller kväll alternativt i mulet väder eftersom bionim bryts ned av UV-ljus. Trädgårdsspanarna 2004 fick testa Bionim K mot liljebagge. Resultatet varierade men verkade lovande totalt sett (se Ht 6/2004). Nim utvinns ur nimträdet Azadirachta indica. Det har varit känt och använt länge i den indiska folkmedicinen.

I Ht 4/2007 skrev vi om www.nyttodjur.se, en hemsida där fritidsodlare kan köpa nyttodjur och andra biologiska bekämpningsmedel. I sortimentet finns nu även Turex LARVskydd, en produkt med bakterien Bacillus thuringiensis som används för bekämpning av fjärilslarver. LARVskydd har effekt mot larver som äter och lever på bladen, t.ex. kålfjäril, kålmal, frostfjäril, olika vecklare. Det fungerar inte mot larver som gnager sig in i frukter, skott eller blad, och inte mot andra larver än fjärilar.

Gör mull av löven
Förmultnade löv ger ett härligt, mörkbrunt, smuligt, poröst material - lövmull - som är mycket bra till jordförbättring. Höstlöv från alla lövträd kan användas, även om vissa tar lång tid på sig att brytas ned. Lövmull gör jorden luftig och fukthållande med fin struktur, men den är näringsfattig och ersätter inte gödsel.

Små mängder löv kan läggas i hushållskomposten - samla torra löv i en säck och ha som strömaterial. Den stora mängden komposteras i en hög för sig. Samla ihop löven och vattna om de är torra. Packa i en separat lövkompost som kan vara en hög på marken, en enkel nätbehållare eller svarta plastsäckar med hål i. Låt vara. Efter 1-2 år (beroende på trädslag) används materialet som marktäckning i rabatter, köksland, under buskar, träd, som vintertäckning på barmark eller nedmyllat som jordförbättring. Efter två år eller mer är lövmullen välförmultnad och kan även ingå i jordblandningar för så- och krukjord.

I England framhåller man ofta lövmullens fördelar och uppmanar alla att ta tillvara höstens nedfallna löv för att producera egen "leafmould". Råden är hämtade ur ett faktablad från Henry Doubleday Research Association HDRA i Storbritannien, en medlemsorganisation liknande vår och med en mängd utåtriktade projekt och aktiviteter kring ekologisk odling. www.gardenorganic.org.uk

Miljövänligt träskydd med linolja
Raffinerad linolja kan användas för att tryckimpregnera granvirke industriellt utan negativ påverkan på miljön. Processen går ut på att fylla hålrummen i veden med den vattenavstötande oljan. Gran har tidigare inte gått att impregnera, men nu har Thomas Ulvcrona vid SLU i Umeå/Vindeln visat att tekniken fungerar även för detta träslag.

Det finns sedan tidigare flera olika sätt att impregnera virke, men de är inte miljövänliga. Linoljeimpregneringen kan på sikt ge nya produkter, exempelvis rötbeständiga granpaneler till trähus, tror Thomas Ulvcrona. Han fortsätter att forska kring miljövänligt träskydd, främst om hur man bäst ska kunna styra träråvaran genom den industriella produktionskedjan fram till önskad nivå av träskydd.
Hämtat från Notiser från SLU 6/06

Komponera med lök
På hösten ska blomsterlökarna i jorden. Vi är nog många som ”trycker” ner dem lite här och där, men ibland vill man något mer med vårfloret. Ska blomningen vara samlad till en höjdpunkt eller utspridd över hela våren? Ska det vara en färgstark och kortlivad paradrabatt eller en mer naturlik plantering? Vilka perenner är bra att samplantera med? För att få till den där riktigt fina effekten krävs en del planering och kunskap om lökväxternas egenskaper.

Mona Wembling tipsar i ett nytt faktablad, "Komponera med lök och knöl":
-ta reda på höjd, blomtid och färgnyanser.
-ta reda på om lökväxten sprider sig eller "står still".
-ge dig ut i parker och trädgårdar på våren, fotografera och anteckna som stöd för minnet.
-välj ett färgtema och håll dig till det.
-vårperenner för samtidig blomning med lökväxterna: gulltörel, lungört, vivor, kaukasisk förgätmigej, löjtnantshjärta, tusensköna, viol.
-perenner med blad som döljer vissnande lökblast: astilbe, daglilja, funkia, pion, ormbunke.
SLU, Fakta Trädgård–Fritid 125, 018-67 11 00, www.entom.slu.se/faktafritid.htm

Höstfint i krukan
Hösten är här och höstvackra, köldtåliga växter för balkonglådor och krukor kommer verkligen till sin rätt nu. Får vi ännu en lång, mild höst kan fägringen fortsätta länge. Trädgårdsbutikerna marknadsför ett speciellt höstsortiment med både ettåriga och perenner som är färgstarka och med fina blad. Håll utkik efter namnet "Höstfägring" eller "Höstglädje". Välj bland röd-, gul-, orange-, brokbladigt, silverfärgat, kryddoftande, hängande/krypande, blommande växter, gräs. Växterna som ingår är bl.a. revsuga, penningblad, alunrot, gräs, ullavendel, blåblomma, ajania, gräskalmus, froststarr.

Ettåringarna står sig fram till frosten, perennerna är tåligare men bör få komma ner i rabatten om de ska övervintra säkert.


Foto: Gunnel Holm


Foto: Eva Wirén

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB