Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 5

Är grönt skönt?

Vi omges ständigt av färger som påverkar vårt humör, ger signaler och skapar stämning i trädgården. Färgernas betydelse blir tydlig i serien Böcker i Färg, där varje volym ägnas en färg med personliga vinklingar och inspirerande bilder. Först ut var En Grön Bok (2006), en uppskattad present till trädgårdsvänner; därefter har böcker om rött och kommande om gult och blått följt. Senare planeras volymer om svart, vitt, grått och brunt. Åsa Lövberg, tillsammans med författare och fotografer, förmedlar hur färg berikar trädgårdsmiljön på ett vackert och lättsamt sätt. Böckerna kan beställas genom bokhandel.

Höstprakt med häggmispel

Häggmisplar (Amelanchier) är mångsidiga, robusta och lättskötta buskar – perfekta som häck, insynsskydd, buskage eller prydnadsbuske. De blommar rikligt vitt på våren och bjuder senare på blåsvarta bär följt av lysande rödgula höstblad, vilket ger året om-prakt. Det finns flera E-märkta sorter att välja mellan:

  • Häggmispel (Amelanchier spicata) – smalt växtsätt, zon 6(7)
  • Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia) – särskilt rikligt med bär, zon 6
  • Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii) – tidigast blomning, zon 4(5)
  • Kopparhäggmispel (Amelanchier laevis) – även som litet träd, zon 4(5), där sorten 'Höstfackla' har stam och krona

Häggmisplar är tåliga, trivs i både sol/halvskugga och varierande fuktighetslägen. Tack vare E-sortimentet garanteras att sorten är rätt. Tidigare blandades ofta olika häggmisplar i handeln, men nu är det tydlighet som gäller.


Foto: Gunnel Holm

Noterat om växtskydd

Bionim K är ett bekämpningsmedel med naturligt ursprung, utvunnet ur nimträdet (Azadirachta indica), att använda mot skadeinsekter på prydnadsväxter som rosor, klematis, rododendron och liljor (bl.a. bladlöss, bladstekel, liljebagge och fler). Preparatet blandas med vatten och används helst morgon eller kväll (eller i mulet väder) då det bryts ner av UV-ljus. Trädgårdsspanarna (Ht 6/2004) har testat mot liljebagge med överlag lovande resultat. Medlet, känt från indisk folkmedicin, finns nu via Weibulls och välsorterade butiker.

För biologisk larvbekämpning mot fjärilslarver är Turex LARVskydd ett alternativ, baserat på bakterien Bacillus thuringiensis. Det är verksamt mot larver som äter på blad (t.ex. kålfjäril, kålmal och vecklare) men fungerar inte mot larver som lever inuti växten. Mer information om nyttodjur och biologiskt växtskydd för fritidsodlare finns på relevanta hemsidor, bland annat de som nämndes i Ht 4/2007.

Gör mull av löven

Förmultnade löv blir till näringsfattig men strukturförbättrande lövmull – ett poröst, mörkbrunt material som gör jorden luftig och fukthållande. Lövmull passar utmärkt till jordförbättring och marktäckning i rabatter, köksland, under buskar och som vintertäckning. Löv kan även fungera som strö i komposten. Särskild lövkompost rekommenderas: samla löv i hög, enkel nätbehållare eller svarta säckar med hål. Efter 1–2 år (beroende på träslag) kan materialet användas. Efter ytterligare lagring blir det utmärkt till så- och krukjord.

I England lyfts lövmullens fördelar ofta fram, och det är ett vedertaget inslag hos varje trädgårdsintresserad. Rådgivning och mer om ekologisk odling finns hos Henry Doubleday Research Association HDRA / Garden Organic.

Miljövänligt träskydd med linolja

Raffinerad linolja har visat sig vara en miljövänlig teknik för tryckimpregnering av granvirke (källa: SLU, Notiser 6/06), något som länge varit tekniskt svårt. Oljan fyller träets hålrum och gör det vattenavstötande och mer rötbeständigt – ett efterlängtat genombrott för klimatsmart byggmaterial. Forskningen, ledd av Thomas Ulvcrona vid SLU i Umeå/Vindeln, fortsätter med fokus på miljövänligt och kontrollerat träskydd.

Komponera med lök

Hösten är tiden att planera och sätta blomsterlökar för vårens blomprakt. Vill du ha samlad eller utspridd blomning, färgstark paradrabatt eller naturnära känsla? Det gäller att tänka till kring höjd, blomtid, färg och spridningsegenskaper – Mona Wembling rekommenderar att du fotograferar och antecknar i andras parker och trädgårdar som stöd för planering.
Kombinera lökar med vårblommande perenner (gulltörel, lungört, vivor, kaukasisk förgätmigej, löjtnantshjärta, tusensköna och viol) för fantastisk vårblomning. Vill du dölja vissnande lökblast? Perenner som astilbe, daglilja, funkia, pion och ormbunke passar utmärkt.
Mer om detta finns i faktabladet ”Komponera med lök och knöl” via SLU, Fakta Trädgård–Fritid 125.


Foto: Eva Wirén

Höstfint i krukan

Hösten erbjuder fina möjligheter till blomsterprakt på balkong och i kruka. Många höstvackra, köldtåliga växter – både ettåriga och perenner – finns att välja bland. Produkter marknadsförs ofta under namnen "Höstfägring" eller "Höstglädje". Välj bland röd-, gul-, orange-, brokbladiga, silverfärgade, kryddoftande eller hängande/krypande växter, samt gräs. Exempel är revsuga, penningblad, alunrot, olika prydnadsgräs, ullavendel, blåblomma, ajania, gräskalmus och froststarr. Ettåriga arter står sig till frosten, tåliga perenner planteras helst ut i rabatt för säker övervintring.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB