Hemträdgården 5
Nypon skydd mot missfall
Bär är goda folatkällor. Särskilt jordgubbar och nypon innehåller betydande mängder av detta B-vitamin (folat), som bidrar till att skydda mot fosterskador, exempelvis ryggmärgsbråck, och även minskar risken för spontana aborter (missfall). Svenska kvinnor i barnafödande ålder rekommenderas därför att fördubbla sitt intag av folat, jämfört med nuvarande konsumtionsnivåer, för att minska riskerna för barnen och sig själva. Folat får vi till största delen via vegetabilier i en varierad kost, så det är klokt att äta rikligt med frukt, bär och grönsaker.
Forskning vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), bland annat genom Lena Strålsjös doktorsarbete, visar hur folathalterna i bär påverkas av sort, mognadsgrad, odlingssäsong samt under beredning och lagring. Exempelvis är folatinnehållet i färska jordgubbar stabilt under kyllagring, men minskar snabbt om bären står i rumstemperatur. Vid kommersiell tillverkning av sylt och kräm bevaras folatnivåerna förhållandevis väl. För nypon är det särskilt viktigt att snabbt sänka vattenhalten för att behålla så mycket som möjligt av både folat och C-vitamin. Nypon bör därför skivas och torkas vid hög temperatur.
Kontakt: Lena.Stralsjo@lmv.slu.se, 018-67 14 53.
Notiser från SLU, 1/2003
Nypon är både näringsrika och användbara i hemmet samt viktiga för folathushållningen.
Varför är folat viktigt?
Folat är nödvändigt för celldelning och normal fosterutveckling. Ett för lågt intag ökar risken för allvarliga missbildningar, särskilt under tidig graviditet. Därför rekommenderas gravida och kvinnor som planerar graviditet att vara extra noga med sitt folatintag.
Tips för folatrik kost
- Ät ett varierat utbud av bär, särskilt jordgubbar och nypon.
- Grönsaker som spenat, broccoli och grönkål är rika på folat.
- Se till att snabbt kyla och/eller torka bären.
Vass skyddar rosorna
Snö utgör ett utmärkt vinterskydd för trädgårdens rosor om den kommer i lagom mängd och vid rätt tid. För att vara säker på att få bra skydd kan du själv tillverka ett: Sätt fyra pinnar ungefär lika höga som plantan runt varje rosbuske, linda hönsnät runt pinnarna och fyll utrymmet innanför näten med vass. Den här isoleringen har visat sig fungera bra även för känsliga rosor i kallare trädgårdszoner, till exempel för rosor i zon 3 som odlas i zon 4 i Hudiksvall. Ytterligare förbättrad överlevnad får rosorna genom att kupas inför vintern med välbrunnen stallgödsel, kompostjord och grov sand.
Tips: Kom ihåg att alltid fråga markägaren om lov innan du plockar vass – strandskyddsregler gäller på många håll och syftar till att skydda växt- och djurliv.
Mördarsnigeln möter motstånd?
Många trädgårdsägare har rapporterat färre observationer av mördarsnigeln, även kallad spansk skogssnigel, denna säsong – förhoppningsvis är det början på en nedgång. Trots det måste vi nog räkna med att den är här för att stanna. Arbetet med att hitta bättre bekämpningsmetoder pågår.
Forskning pågår
Under två års tid har docent Christoffer Schander vid Göteborgs universitet studerat mördarsnigelns biologi och testat en mängd olika kemikalier. Forskningen har identifierat två ämnen som i kombination är mycket effektiva på sniglar, men har låg giftighet och bryts snabbt ned i naturen. Ett ämne får sniglarna att förlora aptiten, det andra påverkar nervsystemet, och dessutom angrips snigelägg. Förhoppningsvis kommer snart ett nytt snigelmedel, men försäljningsgodkännande av Kemikalieinspektionen dröjer ännu några år.
Källa: Agrifack 4/2003
Hållbar morot
För att få morötter som håller sig fräscha under lagring är det bäst att skära bort blasten samt cirka en halv centimeter av själva roten. Detta tips, spritt via Trädgårdsodlarna i Hudiksvall och ursprungligen från Nils Åkerstedt, förhindrar att morötterna börjar växa och tappar sin spänst om de förvaras lite för varmt.
Pelargoner i massor
Den klassiska pelargonen, Pelargonium x hortorum, har varit en av Sveriges mest populära krukväxter under lång tid. Hela 620 sorter har sålts under 1800- och 1900-talen! Kartläggning och dokumentation av svenskodlade pelargoner har utförts av Karin Martinsson och Mats Hjertson, och deras rapport används idag för att identifiera gamla sorter.
Kontakt: Hakan.Tunon@cbm.slu.se, 018-67 25 91
Notiser från SLU, 2/2003
Maskiner att hyra
Motorsåg, häcksax, jordfräs eller trimmer? Nästan all tänkbar maskinell trädgårdsutrustning kan idag hyras via exempelvis Husqvarna, som finns representerade i närmare 100 butiker över hela Sverige. Hitta din närmaste uthyrningsbutik direkt via Husqvarna eller ring 036-14 65 00 för mer information.
Kryddväxter, valnöt och rådjur
Kryddväxter är inte bara dekorativa och välsmakande utan har i historisk tid använts som läkemedel. Mer om deras användning och kemi kan du läsa i Fakta Trädgård-Fritid nr 92 "Kryddväxter i medicinen". Nummer 93 beskriver valnötsträdets spridning i Sverige och pågående avelsarbete, och nr 25 (reviderad) ger tips mot ohyra, rådjur och gnagare samt presenterar växter som de ogärna äter.
Beställ via 018-67 11 00.
Vintergröna bollar
Varför inte plantera mer vintergrönt som lyser upp trädgården när bladverken fallit? Bollformade, vintergröna buskar som tuja och buxbom är inte bara vackra utan ger dessutom struktur till trädgården även vintertid. Små, rundade tujor som 'Danica' (zon 6) och 'Tiny Tim' (zon 5) lämpar sig för små rabatter; större sorter är 'Globosa' och 'Woodwardii'. Buxbom (Buxus sempervirens) finns i många sorter, exempelvis 'Polar' och 'Faulkner'.
Klippte buxbomsbollar är både tidlösa och dekorativa året om.
Tulpantips
Bokharatulpanen, ofta såld som Tulipa batalinii men formellt benämnd Tulipa linifolia, är en lågväxande, tuff tulpan med smala grågröna blad och en vacker, ljust gul blomma. Den sätts under hösten, gärna i stenparti eller väldränerad jord, och blommar under maj.
Putsa eller ej?
Vi har lärt oss putsa sommarblommorna på vissna blommor – men är det värt mödan? Test från Gardening Which? (juli 2003) visar att resultatet varierar.
Olika blommor reagerar olika
Vissa blommor, t.ex. knölbegonian 'Non-Stop Rose Petticoat', frösådd dahlia 'Diablo Mixed' och