Hemträdgården 5
Fickböcker om skadegörare
Jordbruksverket har tagit fram tre praktiska fickböcker om skadegörare: Skadegörare i frilandsgrönsaker och bär, Skadegörare i frukt och Skadegörare i växthus. Böckerna är samlade i ett behändigt ringpärmsformat, vilket gör dem enkla att ta med sig ut i trädgården. De är främst riktade till yrkesodlare men fungerar även utmärkt för den vetgirige hemträdgårdsägaren som vill identifiera och förstå olika skadegörare. Skadegörarna presenteras under respektive växtslag men det finns även avsnitt om sådana som angriper flera sorters växter. Symptom, biologiska fakta och tydliga bilder förenklar identifieringen, men obs! Bekämpningsråd saknas – syftet är snabb och säker diagnos, inte behandling. Växthusboken lyfter många krukväxter och har ett större avsnitt om biologisk bekämpning, medan de övriga två också beskriver naturliga fiender/nyttodjur.
Böckerna är skrivna av Boel Sandskär (pris 100 kr exkl. moms). Läs mer hos Jordbruksverket eller beställ på tel. 036-15 50 00.
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna – unikt referensverk
Sverige har tagit initiativ till ett internationellt unikt projekt med ambitionen att kartlägga och beskriva samtliga inhemska arter av växter, djur och svampar. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna siktar på över 100 volymer och utgör ett framtida standardverk för naturintresserade i alla åldrar.
Den första delen, om dagfjärilar, innehåller illustrationer av högsta kvalitet, utbredningskartor, detaljbilder och utförliga artbeskrivningar med pedagogiska bestämningsnycklar – allt för att nybörjaren såväl som experten ska kunna identifiera arter korrekt. Nationalnyckeln ges ut av ArtDatabanken på uppdrag av Sveriges riksdag med Kronprinsessan Victoria som beskyddare. Det är ett långsiktigt projekt – men redan nu kan du ta del av de första volymerna på www.nationalnyckeln.se.
Nypon för framtiden – forskning och utveckling vid SLU
Nypon, länge uppskattat för sitt rika innehåll av C-vitamin, karotenoider och andra bioaktiva ämnen, väcker nu nytt intresse inom livsmedelsindustrin tack vare dessa hälsofrämjande komponenter. Madeleine Uggla vid SLU har, inom sitt doktorsarbete, undersökt möjligheterna att odla och förädla nypon från vildrosor som nyponros (Rosa dumalis), äppelros (Rosa rubiginosa) och hartsros (Rosa villosa). Hon har identifierat en betydande genetisk variation och olika grad av motståndskraft mot svampsjukdomar hos de olika arterna, något som är värdefullt för fortsatt förädling. Ett praktiskt problem för odlaren är att veta när nyponet är perfekt moget, eftersom det inte faller av av sig själv vid mognad – men forskningen visar att färgens utveckling i vissa arter kan kopplas till sockerhalt och därmed bästa skördetid.
För mer information, kontakta Madeleine.Uggla@vv.slu.se eller ring 044-755 15.
Genus och glädje i trädgårdsarbetet
En omfattande undersökning om svenskarnas trädgårdsvanor, gjord på uppdrag av Electrolux/Husqvarna, visar att kvinnor och män fördelar trädgårdsarbetet jämnt tidsmässigt, men arbetsuppgifterna är starkt könsuppdelade. Sysslor som kräver maskiner, som gräsklippning, kanttrimning och trädfällning, utförs främst av män, medan plantering, ogräsrensning och skötsel av landet är kvinnornas domän. Sociologen Annika Almqvist menar att detta är kopplat till djupt liggande traditioner – män gör punktinsatser med direkta resultat, medan kvinnors sysslor kräver uthållighet och tålamod, och är starkt kopplade till skapande och vård. Undersökningen visar också att kvinnor i högre utsträckning finner glädje i trädgårdsbestyren, men även en majoritet av männen ser trädgården som en källa till välbefinnande.
Rosmari och andra rara rönnar – tips för vackrare höstar
Rönnar är både vackra och tåliga träd för trädgården, särskilt på hösten då bären lyser i unika färger. Till de mest intressanta sorterna hör 'Astrid' (aprikosgula bär), 'Rosmari' (rosa bär), 'Birgitta' (gulorange bär), samt småväxta sorter som 'Carmencita' (röda bär) och pärlrönn Fk Ås (vita bär). 'Dodong' är imponerande och kan bli över 10 meter hög! Gemensamt för alla dessa är att de är E-plantor – garanterat svenskodlade och utvalda för god härdighet och sundhet. Lätta att kombinera med annan växtlighet tack vare den ljusa, lätta skuggan och deras låga markkrav. Mer information om sorterna hittar du på www.eplanta.com. Härdighet anges oftast till zon 4-5, men vissa sorter är härdiga till än högre zoner enligt erfarenheterna från Rydlinge plantskola i Skellefteå.
Lingon, narcisser och jordens kvalitet – aktuellt från SLU
Bland de senaste nyheterna från SLU hittar vi faktablad om både lingon och klassiska narcisser. "Lingon - det röda guldet" (nr 37) redogör för utvecklingen av nya, förädlade sorter (bl.a. 'Sussi', 'Sanna', 'Ida', 'Linnea'), framtagna efter långtidsodling på Balsgård. Intresserade hittar mer information och beställning via www.slu.se (välj Forskning och sedan Trädgård, eller ring 018-671100).
I "Narcisser – gamla sorter tas till vara" (nr 108) beskrivs POM:s* satsning på att samla in och bevara äldre påsk- och pingstliljor från hela landet, med målet att skapa en nationell samling tillgänglig för fler odlare på sikt. Ett annat aktuellt faktablad, "Vad vet du om din jord?" (nr 109), guidar genom provtagning och analys för att ge rätt bild av jordens näringsstatus och odlingsförutsättningar.
*POM = Programmet för odlad mångfald
Smart lövkrattning med Lövis
Med hösten följer stora mängder löv – och behovet av effektiva hjälpmedel. "Lövis" är ett svensktillverkat, flexibelt plastband som håller plastsäcken öppen stadigt mot marken medan du krattar in löv. Detta gör att du kan använda båda händerna fritt vid arbetet, vilket underlättar avsevärt jämfört med traditionell lövkrattning. "Lövis" kan även fästas på vägg eller stå på mark med hjälp av en medföljande stolpe, och passar olika säckstorlekar.
Beställ "Lövis" för 90 kr + frakt direkt från Idé & Copy Reklam på 08-89 08 01 eller via ideocopy@telia.com. Ett liknande hjälpmedel är Ctwix (08-37 38 89), men kräver att ena handen används för att hålla säcken öppen.
Vill du veta mer om trädgårdsarbete och t.ex. trädfällning i Göteborg? Läs mer på Odla.nu.
![Enklare lövkrattning](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages