Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 5

Kort och Gott från Hemträdgården 5-2005 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Fickböcker om skadegörare
Jordbruksverket har gett ut tre fickböcker om skadegörare: "Skadegörare i frilandsgrönsaker och bär", "Skadegörare i frukt" och "Skadegörare i växthus". De är försedda med ringpärm och i behändigt format, lätta att bära med sig. Böckerna riktar sig främst till yrkesodlare men hemträdgårdsägare som är roade av ämnet kan också ha nytta av dem.

Skadegörarna presenteras under respektive växtslag, men man hittar också flera av dem under avsnittet om skadegörare som angriper flera sorters växter. Symptom och kortfattade biologiska uppgifter finns med och i de flesta fall även bild. Observera att bekämpningsråd saknas, böckerna är tänkta som hjälp för snabb identifiering.

Växthusboken tar upp många krukväxter men endast ett fåtal grönsaker. Här finns ett stort avsnitt om biologisk bekämpning. I de två förstnämnda böckerna ingår kapitel om naturliga fiender/nyttodjur.
Författare är Boel Sandskär. Pris 100 kr exkl moms. Beställ på www.sjv.se, 036-15 50 00.

Referensverk för naturintresserade
"Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna" är namnet på ett blivande bokverk om vårt lands olika arter. Sverige ska, som första land i världen, kartlägga och beskriva samtliga sina arter av växter, djur och svampar i något som ska bli ett nationellt referensverk omfattande mer än 100 volymer. Den första boken handlar om Dagfjärilar och utkom i våras.

Nationalnyckeln får illustrationer av högsta klass, utförliga texter, artbilder, detaljbilder, utbredningskartor och bestämningsnycklar. Kronprinsessan Victoria är projektets beskyddare. Det drivs av ArtDatabanken på uppdrag av Sveriges riksdag och kommer att ta många år att slutföra. www.nationalnyckeln.se

Nypon för ny användning
Nypon innehåller höga halter av C-vitamin, karotenoider och andra bioaktiva ämnen. Nyponsoppa är en välkänd produkt, men nu börjar livsmedelsindustrin intressera sig även för innehållet av bioaktiva ämnen. I framtiden kan det därför bli en ökad efterfrågan på nypon.

Madeleine Uggla har i sitt doktorsarbete vid SLU arbetat med att anpassa vildrosor för nyponproduktion. Hon har kartlagt den genetiska variationen i nyponros (Rosa dumalis), äppelros (Rosa rubiginosa) och hartsros (Rosa villosa). Motståndskraften mot olika svampsjukdomar varierar i det insamlade materialet, vilket kan utnyttjas vid vidare förädling.

Ett problem med nyponodling är att det är svårt att veta när ett nypon är moget och har uppnått sin bästa kvalitet, eftersom det inte faller av när det är moget. För två av rosorna, nyponros och äppelros, kunde färgutvecklingen kopplas till sockerhalten, och därmed till bästa skördetid. *Mer info Madeleine.Uggla@vv.slu.se, 044-755 15.

Notiser från SLU 2/2005*

Trädgården - glädjekälla med fasta könsroller
Männen klipper gräs, trimmar kanter och ansar häcken. Kvinnorna planterar och rensar ogräs. En undersökning om svenskarnas trädgårdsvanor som genomförts på uppdrag av Electrolux/Husqvarna, visar att tidfördelningen mellan könen är relativt jämn, men göromålen strikt uppdelade. Bestyr som kräver maskiner och motorer är mannens område, t.ex. gräsklippning, kanttrimning, häckklippning, trädfällning och maskinunderhåll. Ogräsrensning, plantering, skötsel av grönsaksland och fruktplockning är typiskt kvinnliga sysslor.

Sociologen Annika Almqvist har forskat i ämnet genus och boende.
- Traditionellt gör män punktinsatser som ger direkta resultat. Kvinnans roll är däremot att ta hand om sysslor som kräver uthållighet och tålamod. Även att plantera är kopplat till kvinnlighet, att förgylla tillvaron och göra det lite vackrare, menar Annika Almqvist.

Undersökningen visar också att kvinnorna i högre utsträckning än männen tycker om sina trädgårdsbestyr. Plantering, skötsel av landen och fruktplockning attraherar en majoritet av kvinnorna, medan männen inte finner något större nöje i någon aktivitet. Trots det ser 59% av männen ändå trädgården som en källa till glädje. Knappt tre av fyra kvinnor njuter av den gröna frizonen i hemmets närhet.

Rosmari och andra rara rönnar
Rönnar är vackra och odlingsvärda träd. Det finns flera olika sorter med annorlunda bärfärg och nu på hösten inser man att en rönn kan man bara inte vara utan. 'Astrid' (aprikosgula bär), 'Rosmari' (rosa bär) och 'Birgitta' (gulorange bär) är mellanstora träd, 4-6 m.

Mer småvuxna är 'Carmencita' (lysande röda bär) och pärlrönn Fk Ås (vita bär). 'Dodong' är jätten bland rönnar och kan bli över 10 m. Rönnar är vindtåliga, vill växa ljust och har ganska måttliga krav på jorden. De ger en lätt skugga och man kan därför odla många olika växter under dem.

Alla sorterna ovan är E-plantor, se www.eplanta.com. Härdigheten brukar sättas till zon 4-5 ('Astrid', 'Carmencita' 3, pärlrönn Ås 5(6) men bl.a. Rydlinge plantskola i Skellefteå provodlar och anger 5 för flera av dem.

Lingon, narcisser och jordprov
Nytt från SLU, Fakta Trädgård-Fritid, är bl.a. "Lingon - det röda guldet" nr 37 som behandlar fakta kring lingonodling i trädgården. På SLU-Balsgård utanför Kristianstad startade försök med lingonodling under 1980-talet och det har bl.a. resulterat i fyra sorter, 'Sussi', 'Sanna', 'Ida' och 'Linnea'.

I nr 108 "Narcisser - gamla sorter tas till vara" kan man läsa om hur det gått med POM:s* projekt kring insamling och bevarande av gamla påsk- och pingstliljor. Upprop år 2000 och 2003 ledde till att privatpersoner från nästan alla Sveriges landskap skickade in lökar. Tanken är att skapa en nationell samling av de mest unika och bevarandevärda narcisserna. Så småningom hoppas man kunna få ut dem i handeln och göra dem tillgängliga för alla fritidsodlare.

Besked om jordens näringstillstånd och odlingsförutsättningar kan man få med hjälp av ett jordprov. Om jord, provtagning, vad som händer på laboratoriet och vart man kan sända sitt prov handlar det i Fakta 109 "Vad vet du om din jord?".

*Fakta Trädgård-Fritid är 4-sidiga faktablad, beställ från SLU Ultuna tel 018-671100 eller besök www.slu.se, välj forskning, sedan trädgård.
*POM = Programmet för odlad mångfald*

Enklare lövkrattning
Nu i lövkrattningstider finns ett enkelt hjälpmedel "Lövis" som kanske gör jobbet lite bekvämare. "Lövis" är en flexibel säckhållare i form av ett plastband som får säcken att ligga öppen av sig själv, stadigt på marken. Bandet formas till runt säckens öppning och de spetsiga ändarna trycks fast i gräsmattan. Nu är det bara att kratta in löv - säcken ligger fast förankrad med en bred öppning och du har båda händerna fria att arbeta med. "Lövis" kan ligga, fästas på en vägg eller ställas på marken med hjälp av en liten stolpe. Den passar till olika storlekar av plastsäckar.

*"Lövis" kostar 90 kr + frakt, beställs direkt från Idé & Copy Reklam 08-89 08 01, ideocopy@telia.com
En mycket liknande produkt är Ctwix från www.conectus.se, 08-37 38 89, med den skillnaden att man här behöver ena handen för att hålla fast säcken medan man krattar in löv i den.*

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB