Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 4

Den skuggiga växtplatsen

Skuggiga lägen i trädgården bjuder på både utmaningar och möjligheter. Växtförutsättningarna varierar mycket beroende på markens fuktighet, men möjligheterna är stora att skapa lummighet, grönska och spännande kompositioner – om man väljer rätt växter för platsen. Perenner som trivs i skugga och fukt kännetecknas ofta av stora, mjuka blad, exempelvis rodgersia, och passar utmärkt i rabatter där jorden behåller fukten längre. I torrare skuggiga partier krävs istället växter med någon slags avdunstningsskydd, som tjocka, läderartade eller håriga blad – såsom vintergröna och flera ormbunkar.

En fördel med skuggälskande växter är deras dekorativa bladformer och breda gröna färgskala – från silver till lime och ibland gult. Funkia (Hosta), lungört, kaukasisk förgätmigej och olika ormbunkar bidrar med frodig struktur där solen sällan når. Många skuggväxter blommar ganska diskret, men man kan förstärka färgskalan med tidigblommande lökväxter. Vårblommare som snödroppar, snöklockor och narcisser drar nytta av den tidiga vårsolen innan trädens blad slår ut och lyser upp rabatten.

Under träd och buskage

Under trädens och buskagens kronor är konkurrensen om vatten och näring ofta hård. Ett smart tips är att anlägga en så kallad våtbädd, eller välja marktäckare och perenner med låga krav på vatten. Marktäckare som hasselört, flocknäva, skuggröna (Pachysandra), murgröna och olika nävor bildar snabbt täta mattor, undertrycker ogräs och hjälper till att hålla kvar fukt i marken.

Klättrare och bladväxter

För väggar och skuggiga hörn där andra växter har svårt att etablera sig kan du välja klättrande skuggtåliga arter. Klätterhortensia, murgröna och skuggvänliga klematis är praktexempel på sådana växter. Genom att kombinera frodiga bladväxter med blommande perenner, t.ex. stormhatt, astilbe, akleja och höstsilverax, får du lång säsong och vackra kontraster. Fler växtval hittar du i “Perenner för de skuggiga växtplatserna” av Roger Elg och Tom Ericsson, Fakta Trädgård–Fritid nr 119, SLU.

Biologisk bekämpning och nyttodjur

Intresset för biologisk bekämpning har vuxit starkt även bland fritidsodlare, inte bara professionella odlare. Det är numera både enkelt och tillgängligt att skaffa nyttodjur – exempelvis parasitsteklar och rovkvalster – tack vare vemanpassade förpackningar och snabba leveranser. Biobasiq Sverige erbjuder omfattande information om nyttodjur och skadeinsekter och gör det möjligt att beställa direkt online. Ett utmärkt sätt att skydda din trädgård på miljövänligt sätt och bidra till ökad biologisk mångfald.

Nyheter: Hortensia och rosor

På växtnyhetsfronten presenteras spännande inslag som hortensian 'Endless Summer The Bride'. Den är både rikblommande och tålig, blommar på såväl årsskott som äldre ved, och fungerar utmärkt i kallare lägen upp till zon 4. För riklig blomning kräver hortensior fuktig jord och placeras bäst i sol till halvskugga, gärna på en varm plats.

I rosväg lanseras nu den amerikanska serien Easy Elegance – rosor som 'Macy's Pride', 'Golden Eye', 'Little Mischief' och 'Mystic Fairy' – friska, härdiga och blommande rikligt, med god motståndskraft upp till minst zon 4.


Ny hortensia 'The Bride' – rikblommande och tålig. Foto: Splendor Plant

Ornäsbjörken – svensk utmanare

Den äkta ornäsbjörken, Betula pendula 'Dalecarlica' E, finns nu att hitta i plantskolorna, tydligt utvald och märkt enligt det svenska kvalitetsystemet E-planta. Under lång tid har mindre äkta sorter, som 'Laciniata', förväxlats med originalet – men nu kan du vara säker på att du får det äkta svenska trädet med dess klassiska utseende och välutvecklade egenskaper.


Ornäsbjörk 'Dalecarlica' E. Foto: E-planta.

Bevara trädgårdshistorien – besök ett klonarkiv

Bevarandet av gammaldags fruktsorter bidrar både till ökad mångfald och till framtidens smakupplevelser. Varför inte besöka något av Sveriges klonarkiv? På Alntorps ö i Nora kan du uppleva gamla äppelsorter, bär och andra fruktslag som vårdas och visas upp – och lära dig mer om deras historia. Alntorps ö firade nyligen 10-årsjubileum, med aktiviteter hela sommaren. För närmare information, kontakta Nora turistbyrå.

Årets vackraste park

Tävlingen Sveriges vackraste park är ett årligt arrangemang där både en expertjury och allmänheten röstar fram favoriter bland landets historiska och moderna parker. Finalister och tidigare vinnare kan ses på hemsidan – låt dig inspireras till besök i både klassiska och nyanlagda anläggningar över hela landet.

Tips: Vitlök och äng i trädgården

Nu är det idealisk tid att sätta vitlöksklyftor inför kommande sommarskörd! Läs mer i Fakta Trädgård–Fritid nr 123, SLU. Har du hopplösa partier i gräsmattan? Följ experternas råd och anlägg en liten äng istället. Det gynnar pollinerande insekter och öppnar upp för vackra blomsterprakt. Roger Svenssons artikel “Varierad skötsel av gräsmark” (Fakta Trädgård–Fritid nr 124) ger inspiration till nya sätt att vitalisera slitna gräsytor.

Ekolådor och närproducerat hem till dörren

Vill du njuta av färska, ekologiska råvaror även utan egen odling? Tjänster som Ekolådan och Årstiderna erbjuder prenumerationer på frukt- och grönsakslådor direkt till dörren – alltid med tips på recept, förvaring och möjlighet till sambeställning för grupper.


Med ett genomtänkt växtval och inspiration från forskning och trädgårdspraktik går det att skapa gröna, lättskötta och vackra miljöer – också där solen bara når fram ibland. Kombinera marktäckare, lökväxter och perenner för variation över säsongen, och håll dig uppdaterad med kunskap och nyheter från trädgårdsvärlden!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB