Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 4

Kort och Gott från Hemträdgården 4-2007 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Den skuggiga växtplatsen
Växtförutsättningarna i skuggiga lägen skiljer sig mycket beroende på markens fuktighet. Det finns dock goda möjligheter att skapa grönska och vackra kompositioner både i fukt och torka, bara man väljer rätt växter.

Bland perennerna finns det mycket användbart för olika skugglägen. De som är anpassade för skugga och fukt karaktäriseras av stora, tunna blad, t.ex. rodgersia. Perenner som klarar en torrare miljö är utrustade med avdunstningsskydd - bladen är tjocka, läderartade, ibland håriga, t.ex. vintergröna.

Skuggväxternas blad är ofta mycket dekorativa och här finns en rik mångfald, funkia, lungört, ormbunke är några. Blomningen är vanligen sparsam och inte särskilt färgstark. Lökväxter, som ju utnyttjar den tidiga vårsolen innan trädens lövverk slagit ut, ger dock fina färgklickar.

I skuggan under träd är det ofta stor konkurrens om vattnet. Ett sätt att kringgå detta problem är att anlägga en våtbädd.
Perenner för de skuggiga växtplatserna av Roger Elg, Tom Ericsson. Fakta Trädgård-Fritid nr 119, SLU.

Nyttodjur för alla
Den yrkesmässiga växthusodlingen har länge använt sig av biologisk bekämpning, dvs en metod där man utnyttjar skadegörarnas naturliga fiender. Fritidsodlare har med viss nöd kunnat köpa nyttodjur av yrkesodlingens leverantörer, men ofta onödigt stora och därmed dyra förpackningar. Nu finns glädjande nog ett företag som riktar sig direkt till fritidsodlare, Biobasiq Sverige med hemsidan www.nyttodjur.se.

Här finns information om nytto- och skadedjur, möjlighet att identifiera skadegörare och utifrån det välja rätt bekämpning. Beställning av nyttodjur, t.ex. parasitsteklar, rovkvalster, m.fl. produkter görs direkt på hemsidan.

Ny hortensia, nya rosor
För två år sedan introducerades 'Endless Summer', en hortensia med blomning på såväl årsskott som äldre ved - en egenskap som gör den odlingsvärd upp till zon 4. Ett vanligt problem med Hydrangea macrophylla är annars att blomningen uteblir pga. frostskada. Som uppföljare till rosa/blåblommiga Endless Summer The Original (som det korrekta namnet är) kommer nu vita 'The Bride'. Placera hortensiorna i fuktig jord, sol eller halvskugga. Varmt läge ger tidigare och längre blomning.

Easy Elegance är en serie nya rosor från USA. Friska, vackra, rikblommande och lättskötta, härdighet minst zon 4. De fyra sorter som lanserades i våras är 'Macy's Pride', 'Golden Eye', 'Little Mischief', 'Mystic Fairy'. Fler lär ska komma i höst.

Trädgårdsspanarna i farten
Årets Trädgårdsspanarförsök (se Ht 1/2007, s 63) lockade runt 50 personer. Försöket går ut på att odla koriander och ringkrage och studera vilka insekter som kommer på besök. Ni som deltar i försöket - passa på att fotografera nu! Vi tar gärna emot bilder tillsammans med formuläret när det är dags att återsända detta.

Äkta ornäsbjörk nu i butik
Nu finns den äkta ornäsbjörken Betula pendula 'Dalecarlica' E att köpa i trädgårdsbutikerna. Under lång tid har andra flikbladiga typer, t.ex. B. pendula 'Laciniata', i god tro felaktigt sålts under namnet ornäsbjörk, och på många platser runt om landet står det falska ornäsbjörkar planterade. Dessa är inte lika vackra och har inte heller lika goda egenskaper som äkta ornäsbjörk.

Rune Bengtsson på CBM i Alnarp har uppmärksammat förväxlingarna och sett till att bringa ordning bland björkarna. Enligt honom finns det 20000-25000 träd som kallas ornäsbjörk i Sverige, men bara 150-200 av dem är äkta vara.

Det är E-gruppens plantskolor som tillsammans med Elitplantstationen fått igång produktionen av ornäsbjörken, som alltså är märkt enligt det svenska kvalitetssystemet E-planta.

Turista på äppel-ö
En äpplesort kan bara bevaras som levande träd och för att ta vara på mångfalden och rikedomen av gamla fruktsorter finns ett antal klonarkiv - samlingar av fruktträd. I Sverige har vi 14 klonarkiv och det yngsta ligger på Alntorps ö i Nora. Genom trädgårdskonsulent Anna Berggrens försorg påbörjades för tio år sedan en inventering, insamling och plantering av äldre sorter från Bergslagen. I dag finns här ett stort antal äppelsorter och även övriga fruktslag och bär. Alntorps ö med genbanken ligger i Norasjön och är väl värd ett besök hela sommarsäsongen. I år firas 10-årsjubileum på olika sätt, bl.a. 22-23 september med invigning av Äppelrummet och Lilla Äppelfestivalen!

För frågor som rör genbanken Alntorps ö kontakta Anna Berggren tel 0587–101 05, eller se www.genbankenalntorpso.se. För båtinformation, allmänna upplysningar m.m. om Alntorps ö hänvisas till Nora turistbyrå.

Vackraste parken
Sveriges vackraste park är en årlig tävling som arrangerades första gången 2003. Insända bidrag bedöms av en jury som utser tio finalister. Bland dessa får sedan allmänheten rösta på sin favorit. I juryn har vi vår egen förbundssekreterare Elisabeth Svalin Gunnarsson på plats. Hon och de övriga i den sex "man" starka juryn har som finalister nominerat följande: Bergianska Trädgården, Botaniska Trädgården i Uppsala, DBW:s botaniska trädgård i Visby, Drottningholm, Grönsöö, Lövstabruk, Rosenlunds rosarium i Jönköping, Solliden, Taxinge Näsby samt Wij trädgårdar. Allmänhetens röst vägs också in, nu är dock röstningen avslutad. Vinnaren är i skrivande stund ej utsedd men du hittar svaret på www.sverigesvackrastepark.se. Tävlingen arrangeras på liknande sätt i flera Europeiska länder.

Vitlöksfakta
Intresserad av att odla vitlök? Då är Fakta Trädgård–Fritid nr 123 något för dig. Fyra sidor med goda råd om vitlöksodling, beställ från SLU på 018–67 11 00, 25 kr plus porto. Det är nu klyftorna ska i jorden!

Gräsmark på mer än ett sätt
Lösningen för hopplösa partier av gräsmattan kan ibland vara att sluta kämpa med gräset och plantera något annat. En torr mager del är t ex en bra start för en liten äng. Det blir en fin kontrast till det kortklippta gräset och blomrikedomen lockar många spännande insekter och fjärilar. Slåtter- och betesmarker som sköts på gammalt sätt är det ont om och artrikedomen som finns där allt svårare att bevara - varför inte ge den en chans i trädgården? Roger Svensson ger i ett nytt SLU Fakta en lite annorlunda syn på trädgårdens gräsytor och skötsel.
Fakta Trädgård–Fritid nr 124 "Varierad skötsel av gräsmark".

Ekoprodukter hem till dörren
Bär, frukt och grönsaker - nu är det härliga skördetider i trädgårdarna. Egna skördar smakar bäst men om man nu står utan så är väl en låda med ekologiska produkter levererad direkt till dörren nästan lika bra. I så fall kanske Ekolådan eller Årstiderna är något för dig, två företag som via internet levererar direkt från odlare till konsument och vars produkter man kan prenumerera på. Se vidare www.ekoladan.se och www.arstiderna.com. Här finns även matnyttig information om grönsaker, förvaring, recept m m och här kontrollerar du i vilka områden man f n kör och om möjligheter för grupprenumeration för övriga (Ekolådan).


Ny hortensia 'The Bride'
Foto: Splendor Plant


Ornäsbjörk Betula pendula 'Dalecarlica' E
Foto: E-planta


Foto: Eva Wirén

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB