Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 3

Kort och Gott från Hemträdgården 3 -2002.

Bladmögel - potatisodlarens gissel
Fuktiga varma somrar är angrepp av potatisbladmögel vanligt. Danska försök visar att angreppen kan begränsas något om man mellan varje potatisrad sätter en eller två rader av en annan kultur som når samma höjd som potatisblasten, t.ex. ärter eller höga bönor. De extra raderna fungerar som ett slags skärm som försvårar för bladmögelsporerna att föras med vinden från en potatisrad till nästa. Även om angreppen inte kan stoppas helt är det i alla fall ett sätt att dra ut på tiden, så att knölarna hinner växa lite mer och skörden bli större.

För övrigt är val av sort (tidig, motståndskraftig) och förgroning av knölarna inomhus bra metoder för att hinna få så stort utbyte som möjligt innan svampen slår till.
Haven 4/2001

Nytt från Fakta Trädgård-Fritid
Det är ingen slump att blommor ser ut som de gör, med vackra färger och varierande former. Växter och insekter har utvecklats under lång tid tillsammans till ömsesidig nytta. Ett spännande ämne som Mats W Pettersson skriver om i "Insekter som blomdesigners" (nr 86). Elisabeth Öberg, SLU Öjebyn, har till detta senaste Faktautskick reviderat "Marktäckande perenner - urval för norra Sverige" (nr 50). Låga marktäckande perenner (10-30 cm höjd) behandlas, både användning och växtförslag. Tabellen med växtbeskrivningar omfattar ett 40-tal perenner, de flesta utprovade i zon 5 utanför Piteå.

Nr 45, "Rådgivning, forskning - försök" revideras varje år. Här presenteras de av lantbruksuniversitetets orter där trädgårdsverksamhet bedrivs (8 st). Passa på att göra ett besök i sommar, det finns mycket kunskap att ta del av. På flera ställen ordnas föredrag, Öppet Hus-dagar m m. Datum, tider och vägbeskrivning finns i faktabladet.
Prenumerera eller beställ enstaka Fakta på tel 018-67 11 00, publikationstjanst@slu.se.

Ingen Ekologisk trädgård på Ultuna i sommar
Den Ekologiska trädgården på SLU i Uppsala har vi skrivit mycket om under årens lopp, eftersom Riksförbundet Svensk Trädgård haft ett nära samarbete med Trädgårdsförsöksstationen där trädgården legat. I år kommer trädgården emellertid inte att vara öppen för besök. SLU planerar att flytta och bygga upp trädgården på annan plats inom Ultuna-området. Vårt samarbete med SLU kring forsknings- och försöksverksamhet på fritidsodlingens område fortsätter dock som förut, via Fritidsodlingens Riksorganisation FOR.

Soffa för barn
Nu finns det en Byarum-soffa även för barn, tillverkad på samma sätt som Byarums övriga park- och trädgårdsmöbler. Soffan är 1 m lång och kostar ca 2 000 kr. Information om köpställen får du på 0393-222 10 eller byarum@byarumsbruk.se.

Vill ha-vallmo
Plommonfärgade vallmon 'Patty's Plum' förförde oss Englands-resenärer för ett par år sedan. Nu har den kommit till trädgårdsbutikerna i Sverige (Trädgårdsringen). Det är en trädgårdsjättevallmo Papaver Orientale-gruppen, flerårig med blomning mitt i sommaren. Plantera i full sol, i lätt, väldränerad jord. Efter blomning vissnar bladen ner, så den behöver något sällskap som tar över fägringen.

Sådd äventyras i variabla jordar
KRAV-märket garanterar inte så- och plantjordars kvalitet, utan anger att de innehåller för KRAV-odling godkända gödselmedel. Det innebär inte att odlingsresultatet alltid blir bra. Yrkesodlare som råkar ut för ett dåligt parti jord kan drabbas av stora förluster.

I ett omfattande, flerårigt test har Margareta Magnusson vid SLU Röbäcksdalen kontrollerat ett tjugotal olika jordfabrikats näringsinnehåll. Även odlingsresultatet för olika grönsaksplantor uppdragna i dessa jordar har dokumenterats. Hon konstaterar att jordarna ofta innehåller för mycket kalcium och har för högt pH. Näringsinnehållet varierar kraftigt mellan fabrikat, år, jordpartier och säckar, vilket kan leda till både missväxt, dåliga plantor och förseningar.

  • Variationen tyder på att jordtillverkarna inte har vetat vilka nivåer de ska sträva efter, säger Margareta Magnusson. Hon har därför föreslagit lämpliga riktvärden för näringsinnehåll, vilka kan förbättra jordkvaliteten i framtiden.
    Notiser från SLU 2/2002

    Mullvad, sork och rådjur
    Frågor om hur man blir av med ovan nämnda djur återkommer regelbundet, så här kommer några tips jag nyligen stött på. Huruvida effekten är så god som utlovas kan jag dock inte uttala mig om.

    Revira viltavskräckningsmedel presenterades på mässan Nordiska Trädgårdar. Det har provats under två år med gott resultat, och nu lanseras medlet mer allmänt. Revira liknar lecakulor och strös på marken som en barriär med varaktighet ett halvår. Revira Universal används mot rådjur och vildsvin, Revira Special mot sork, mullvad och kanin. Biotek AB i Halmstad, tel 035-21 14 50, mats@biotek-halmstad.se.

    En notis i Olofströms Trädgårdsförenings medlemsblad Tulpanen ledde mig till Paul Gerber i Simrishamn och hans sork- och mullvadsfälla MSF Swiss Flex. Han utlovar 100 % garanti eller pengarna tillbaka. Pris för 2-5 fällor är 85 kr/st inkl moms och porto. Tel 0414-101 52, www.mullvadbort.nu.


    Soffa för barn


    Sådd äventyras i variabla jordar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB