Hemträdgården 2
Sammanfattning och Analys av "Kort och Gott från Hemträdgården 2-2005" av Eva Wirén
Översikt
I denna inspirerande och informativa artikel från Hemträdgården 2-2005 delar trädgårdsrådgivaren Eva Wirén ett antal korta notiser, tips och nyheter med särskild betoning på användbar trädgårdsinformation, odlingsvärda växter, boktips och resurser för vetgiriga odlare. Artikeln speglar en mångsidig och entusiasmerande bild av trädgårdsintresse och tar fasta på allt från ovanliga blomarter till nya vägar för faktabas och bokletande.
Dansk bok med efterfrågad specialinformation
En av artikelns kärnpoänger är rekommendationen av den danska boken "Politikens bog om havens træer og buske" (Lisbet Edinger Plum, Jane Schul, Politikens Forlag 2004). Trots olika odlingsförhållanden mellan Danmark och större delen av Sverige utmärker sig denna bok genom att den, utöver standarduppgifter om höjd, ståndort och utseende, ger specifik information om växternas rotsystem. Sådan kunskap är mycket svår att hitta i nyare svenska handböcker, och just detta gör boken till en stor tillgång för den trädgårdsintresserade.
Praktiska lathundar i boken
Boken innehåller dessutom praktiska lathundar med växtval utifrån läge (exempelvis torka, skugga), bladfärg, bark, blomning samt tips för fågelvänlig trädgård. De första delarna tar upp val, användning och skötsel (inklusive plantering, flyttning, beskärning, förökning och skadegörare) och bokens omfattande uppslagsdel presenterar ca 350 arter av träd, buskar och klätterväxter – alltid med både danska och latinska namn.
Bokfloran – det gröna antikvariatet online
Artikeln tipsar också om Bokfloran, ett specialiserat antikvariat för trädgårds-, botanik- och naturböcker som nu finns tillgängligt på nätet. På www.bokfloran.se kan man söka bland tusentals titlar, både äldre och nyare, och beställa direkt. Butiken på Rörstrandsgatan 13 i Stockholm finns kvar för dem som vill botanisera på plats. Utöver böcker erbjuder Bokfloran även planscher, almanackor, anteckningsblock och andra gröna trycksaker, vilket gör den till en skattkista för kunskapssökande och samlare.
Luktärten – beprövade favoriter för sommarens doftprakt
Luktärten är en klassiker som återkommer i många trädgårdar, och utbudet av olika sorter är stort i svenska och utländska frökataloger. Den brittiska tidskriften Gardening Which? lät under vintern 2004 testa 20 luktärtsblandningar, där 'Celebration', 'Kings Special', 'Perfume Delight' (alla från www.kingsseeds.com) och 'Fragrantissima' utmärkte sig för både blomrikedom och härlig doft. För dig som vill odla doftande sommarblommor är dessa sorter alltså särskilt värda att leta efter.
E-plantor – svensk kvalitet på plats i Alnarp
En spännande nyhet är att SLU i Alnarp nu har en gemensam demonstration av E-plantor: svenskförädlade, utvalda träd, buskar och klätterväxter med hög kvalitet och god anpassning till svenska förhållanden. Denna samling gör det lättare för både studenter och besökare att lära känna sortimentet. Samtliga växter är tydligt skyltade med svenskt och vetenskapligt namn, och E-gruppen har försett planteringen med allt växtmaterial. Vill du veta mer om sortimentet och urvalskriterierna så besök gärna www.eplanta.com, där både bilder och faktabeskrivningar finns samlade.
Ettåriga favoriter – blåmåra och gullskära
Bland de ettåriga sommarblommorna vill Eva Wirén särskilt lyfta fram blåmåra (Asperula orientalis) och gullskära (Cosmos sulphureus).
Blåmåra – lavendelblå sirliga blommor
Blåmåra är en låg (ca 30 cm), lavendelblå kantväxt med vacker bladkrans och sirliga blommor. Den är ovanlig i trädgårdar men är värd att pröva – blåmåra självsår sig gärna och doftar behagligt, särskilt i växthusmiljö. Fröer kan ibland hittas hos Nelsons, Lindbloms och Impecta.
Gullskära – eldigt gulorange enkelhet
Gullskära är högre (50-60 cm) och blommar i eldigt gulorange nyanser, mindre prydlig än rosenskära men charmig och lätt att föröka från eget, självskördat frö (särskilt av den rena arten). Frö säljs av de flesta fröfirmor.
Färska fakta från SLU – nya teman och praktiska råd
Svenska Lantbruksuniversitetet (SLU) fortsätter att sprida kunskap genom sina populära Fakta Trädgård-Fritid, kostnadsfria fyrsidiga faktablad med konkreta tips för hobbyodlare och proffs. Bland de senaste nyheterna:
- "Solitärer för den lilla täppan", "Perenner – möjligheternas växter" och "Växter för graven", alla med fokus på olika slags prydnadsväxter
- "Spindlar – viktiga nyttodjur i trädgården" (innehåller imponerande närbilder!)
- "Trädgårdshöns i flyttbara småhus" (om småskalig hönsskötsel)
- "Antioxidanter i frukter, bär och grönsaker" (hälsoråd kopplat till kost)
Dessa faktablad kan beställas via SLU, tel 018-67 11 00, eller laddas ner från www.slu.se under Forskning > Trädgård.
Sammanfattande reflektion
Eva Wiréns notiser erbjuder både bredd och djup: praktiska vägledningar varvas med forskningsnyheter, ovanliga blomster och boktips – alltid med en tydlig förankring i den svenska trädgårdsodlarens vardag. Särskilt viktigt framhålls behovet av bättre tillgång till kunskap om växternas rotsystem, något som än idag (2024) ofta är en brist i moderna handböcker. Med sin nyfikenhet och sitt intresse för både gamla och nya odlingsvärda växter visar Eva Wirén hur sammanvävda kunskap, odlarglädje och inspiration kan vara – och var man kan hitta källorna, oavsett om det gäller faktablad, böcker eller fröer.
Relaterade länkar:
- www.bokfloran.se (grönt antikvariat)
- www.kingsseeds.com (fröer till luktärter)
- www.eplanta.com (E-plantor och sortbeskrivningar)
- www.slu.se (SLU och faktablad)