Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 2

Kort och Gott från Hemträdgården 2-2004 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Solig mexikan
Är det solen som ramlat ner i trädgårdslandet? Det kan man nästan tro när man ser den lysande gula kanten av liten tagetes. Det är en lättodlad sommarblomma, fin som låg häck i köksväxtlandet eller att odla i stor kruka. Plantan ser ynklig ut i början men växer till en bullig, stadig rugge översållad av små, gula blommor som strålar i alla väder. Den är starkt doftande vid beröring och både blommorna och de finflikiga bladen kan användas i köket som krydda, dekoration m.m.

Liten tagetes växer naturligt från Colombia till Mexiko. Tagetes tenuifolia är dess vetenskapliga namn och en vanlig sort i frökatalogerna är 'Golden Gem' (Ursula) med guldgula blommor. Man kan även hitta 'Lemon Gem' (Lulu) citrongul, 'Paprika' som är brunröd och 'Tangerine Gem' (Carina) orange. Så och förkultivera nu i april, utplantering längre fram när risk för frost är över. När plantorna blommat över kan du samla egna frön och ha till nästa år. Om du odlat flera olika sorter tillsammans så kan de ha korsat sig och ge upphov till plantor med lite varierande blomfärg.

Hitta på hemsidan
Har du upptäckt medlemssidorna på vår hemsida www.tradgard.org? Om inte så kan det vara värt ett besök. Här finns bl.a. våra Faktablad om ekologisk odling i pdf-format, färdiga att läsa eller skriva ut precis som de är. Alla 21 numren finns under intresseområdet "Allmänt" och sedan "Kunskapsbank".

Det finns också en hel del frågor och svar (FAQ) inom intresseområdena allmänt, blommor, frukt och bär, beskärning. Och sist men inte minst finns möjligheten att själv ställa frågor, svara på någon annans fråga, eller bara diskutera och byta erfarenheter. Än så länge inom samma specialområden som ovan och därtill pioner, men det kan bli fler beroende på efterfrågan och intresse.

Medlemssidorna hittar du under "Medlem", logga in med ditt femsiffriga medlemsnummer samt ett lösenord som du hittar i Hemträdgården, Olas sida. Ordet är f n SNIGEL.

Hemkört - storsäck med jord
Jord behövs nästan alltid, inte minst så här på vårkanten. Ett par säckar, hemsläpade under stön och stånk, förslår inte långt. Ett lastbilslass blir för mycket. Då kan Storsäcken vara ett alternativ - 800 l jord, hemkörd till dörren, bekvämt förvarad i en säck.

För närvarande gäller detta endast boende i Stor-Stockholm, men systemet är under uppbyggnad och det kan bli fler orter inom kort. Även fler produkter ska det bli, t ex Plantdress. På Hasselfors, som är jordleverantören och som utvecklat idén, vet man mer. Ring Arne Hallberg på 070-661 02 24, om du har frågor.

Jorden i den Storsäck som finns för dagen är en mineralbaserad, mullrik jord kallad Trädgårdsjord E, eller "Enköpingsjorden" i dagligt tal. Den innehåller sand och lera, och bryts därför inte ner och "försvinner" som den rena torvprodukten. Lämplig för t ex plantering och nyanläggning av gräsmatta.

Beställ från SÅAB (alltså endast boende i Stockholm) tel 08-774 07 50. Capris 1 000 kr.

Trädgårdsspanare - se hit!
Oj oj oj! Liljebaggen visade sig vara en krabat som engagerar. Vi har fått in mängder med vykort från medlemmar som vill delta i årets trädgårdsspanarförsök. Det är jätteroligt, men eftersom testpaketen finns i begränsat antal så kan ju tyvärr inte alla få vara med. Vi är måna om att alla som anmält sig verkligen kommer att kunna genomföra testet samt skicka in rapporten! Om ni känner er tveksamma så ber vi er snarast kontakta Eva Wirén, så att vi kan välja ut en ny spanare.

Testpaket och instruktioner skickas ut under april-början av maj. Har du inte fått något därefter betyder det att du inte kommit med i Trädgårdsspanarna denna gång. Bättre lycka nästa år!

Vårens E-plantor
Astrid, Norrfjärden, Kristall och Gunnel är namn att lägga på minnet - fyra intressanta nytillskott i E-plantssortimentet. De två förstnämnda finns sedan tidigare på marknaden, de två senare är nya och förekommer än så länge endast i mindre mängder i trädgårdsbutikerna.

Astridrönn Sorbus 'Astrid' E är ett mindre träd på 4-5 m, med grågröna blad och aprikosgula bär som sitter kvar länge, zon 3. Ädelsyren Syringa vulgaris 'Norrfjärden' E är en tät, kompakt buske, 2-3 m hög, och växer på egen rot. Blommorna är rosa i knopp, övergår sedan i ljust violettblå. Zon 6. Koreatry Lonicera maackii 'Kristall' E (se Ht 1/2002) är en storvuxen buske som når 3-5 m på både höjd och bredd. Mörkgröna, långsmala blad, doftande, vita blommor i juni samt på hösten röda bär, zon 4. Carolinaros Rosa carolina 'Gunnel' E är en frisk, fin och lågväxande nyponros med stora, enkla, rosa blommor. Vacker gulorange höstfärg och röda nypon gör den dekorativ ända fram till vintern. Höjd 1-1,5 m, zon 4 (5).
Mer info på www.eplanta.com.

Riksantikvarieämbetet spolar park- och trädgårdsexpert
Riksantikvarieämbetet har dragit in den enda tjänsten med kompetens på området historiska parker och trädgårdar, något som skedde redan under förra året. Det innebär att den myndighet som ansvarar för bedömning av byggnadsminnen står utan egen kompetens vad gäller det gröna kulturarvet i Sverige.

Fritidsodlingens Riksorganisation FOR har uttryckt sin oro i en skrivelse. Även Sveriges lantbruksuniversitet, Centrum för Biologisk Mångfald och Trädgårdshistoriska Nätverket ställer sig mycket kritiska till denna indragning.

Aktuellt i trädgårdsbutikerna
Den som snabbt och lätt önskar ett vattenarrangemang kan nu välja mellan flera färdiga "vatten-paket" med pump, behållare m m, för damm, vattenfall eller fontän. PopUp-dammen är ett exempel (Växtmästaren). Veckla upp och vips har du en liten damm på balkongen eller altanen.

Det blir mycket rosor i vår. Ibland är det nya sorter, ibland gamla bekanta som man vill uppmärksamma. Cover-rosor (Trädgårdsringen) är en serie med låga, marktäckande rosor som blommar rikt hela sommaren, zon 4. Fem sorter lanseras, alla under 1 m: 'Candy Cover', 'White Cover', 'Amber Cover' (även på stam), 'Lavender Cover', 'Easy Cover'.

"Lars-Åke Gustavssons bästa" introducerades redan i fjol (Växtmästaren) och fortsätter i år med ytterligare fem: buskros 'Frühlingsduft' zon 5 (Rosa pimpinellifolia), buskros 'Highdownensis' zon 5 (R. moyesii), rabattros 'Little White Pet' zon 3 (R. sempervirens), gammaldags buskros 'St. Nicholas' zon 5 (R. x damascena), remonterande buskros 'Thérèse Bugnet' zon 6 (R. rugosa). Trädgårdsringen lyfter fram R rugosa 'Louis Bugnet', härdig buskros med effektfull blomning - röda knoppar, vita blommor - zon 6.

Önskas rosor på stam kan man välja 'Mme Boll', 'Rose de Rescht', 'Nevada, Stanwell Perpetual' (Trädgårdsringen).

Nya SLU-Fakta
Potatis, kompostering och nyttiga insekter är ämnena som behandlas i den sista utsändningen av Fakta Trädgård-Fritid 2003. Nummer 4 "Vad kan vi kompostera" har omarbetas rejält sedan förra utgivningen. Faktabladet ger svar på många vanliga och viktiga frågor kring kompostering av sjuka och angripna växtrester. På potatisfronten går utvecklingen fort, och faktabladet "Att välja potatissort i fritidsodling" (nr 65) ger en uppdatering av odlingsvärda sorter.

Helt nytt är nr 97 "Naturliga fiender till växtätande insekter" - ett faktablad som alla trädgårdsägare borde ha! För nog är det bra och roligt att lära sig känna igen de nyttiga insekterna, de som hjälper till att hålla bladlöss och andra skadedjur i schack. Läs om nätvingar, jordlöpare, kortvingar, nyckelpigor och skinnbaggar, och hur vi kan gynna dem i trädgården.
Fakta Trädgård - Fritid beställs från SLU Ultuna, 018-67 11 00, www.slu.se/forskning/forskningsinfo.html

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB